Ascultă Radio România Cluj Live

Casablanca. După 75 de ani

Casablanca2

Casablanca1

Articol editat de cristina.rusu, 2 decembrie 2017, 06:00 / actualizat: 2 decembrie 2017, 14:27

Cum recunoști o capodoperă cinematografică? Faci un film, îl lansezi și aștepți cam 75 de ani. Și dacă în tot acest timp spectatorii nu se mai satură să-l vadă e clar că ai de-a face cu o capodoperă.

Am schițat o definiție stângace încercând să vorbesc despre Casablanca. Ce-l face atât de atrăgător, de ce nu te plictisești nici un minut, deși știi exact ce replici și ce cadre urmează. Să fie Humphrey Bogart, să fie Ingrid Bergman, să fie muzica sau atmosfera?

Casablanca a fost regizat de Michael Curtiz în 1942 și a câștigat trei premii Oscar: pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu original. Pare un palmares cam subțire, dacă-l comparăm cu marile producții din ziua de astăzi care ne-au obișnuit să culeagă statuete cu duiumul.

Suntem în timpul celui de-al doilea război mondial. Mii de oameni din toată Europa caută scăpare în America. Lisabona este portul din care cei mai mulți se îmbarcă spre lumea liberă. Dar ce faci atunci când nu ai destui bani, relații sau noroc? Te uiți după soluții alternative, care străbat Nordul Africii și ajung în Marocul francez, la Casablanca.

O lume pestriță, în care se întâlnesc toate națiile și se vorbesc toate limbile, dar în care cel mai puternic e glasul banilor. Al corupției și lipsei de scrupule.
O atmosferă apăsătoare în care toate lumea așteaptă viza salvatoare pentru America sau arestarea, condamnarea, și chiar moartea.

Humphrey Bogart interpretează rolul lui Rick, un american cu trecut tulbure, proprietar al celui mai popular bar din Casablanca. Replica sa preferată: nu-mi risc pielea pentru nimeni.

În toată atmosfera întunecată, cu jocuri de noroc ilegale, mită și violență își face loc un înger întrupat în diafana Ingrid Bergman. Îmbrăcată în majoritatea scenelor în alb, Ilsa Lund este probabil una dintre cele mai seducătoare eroine ale cinematografiei.

Învăluită în mister, cu lacrimile jucându-i permanent în colțul ochiului, Ilsa ne seduce, deși, la drept vorbind nu este chiar un înger. Demonstrează că ştie să folosească o armă şi ne sugerează că n-ar sta pe gânduri dacă ar trebui să facă un compromis.

De altfel, cu excepţia hitleriştilor care rămân răi şi proşti până la capăt, toate personajele au umbre, un sunt absolut rele sau absolut bune. Ascund secrete, sunt cinice şi încearcă să-şi ascundă generozitatea, de parcă ar fi un handicap.

Desigur, nu voi povesti acum filmul până la capăt.
Rămâne în memoria cinefililor pentru mai multe replici memorabile, cum ar fi ”Ne rămâne Parisul”, sau ”Este începutul unei frumoase prietenii”.
Rămâne nu doar ca o banală poveste de dragoste cu trădări și răzbunări, ci și ca un scenariu bine scris, cu misterul, tensiunea și ambiguitatea necesare ca să te țină captiv până la sfârșit. Aș spune însă că merită să privim Casablanca și în cheie modernă, comparând povestea cu ce trăim în prezent.

În urmă cu 75 de ani europenii erau refugiați, forțați să fugă pe alte continente din cauza unui război absurd și nemilos.

Astăzi istoria se repetă, cu alți oameni și cu alte războaie.
Iar marile capodopere cinematografice au darul să ne pună în față o oglindă și să ne spună că ar trebui să învățăm din fapte petrecute cu aproape un secol înainte.

 

Doina Borgovan

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 18:55

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia

Alba Iulia şi-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural şi istoric.    Spectacolele...

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI

Preponderente în lucrările sale sunt ambivalența, dezamăgirea și renunțarea, care vorbesc cu elocvență despre epuizare umană iar elemente...

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI