Ascultă Radio România Cluj Live

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun

Românii pregătesc preparate tradiționale care aduc gustul sărbătorilor în case.

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun

Articol editat de cristina.rusu, 17 decembrie 2025, 00:00

În ziua de Ignat (20 decembrie), în România are loc sacrificarea rituală a porcului, din care vor fi obţinute preparatele tradiţionale pentru masa de Crăciun.

 

Este nevoie de timp pentru ca pe masa de Crăciun să ajungă preparate tradiţionale precum piftie, lebăr, şorici, slănină, jumări, tobă, caltaboş, cârnaţi şi sarmale.

De menţionat că această sacrificare rituală este urmată de aşa-numita “pomană a porcului”, pregătită repede, într-un vas de tuci (fontă), în care se topeşte osânză, acea grăsime care se adună din cavitatea abdominală a porcului.

După ce untura s-a topit, în vas se adaugă cuburi de carne (pulpă, costiţă şi fleică), ficat şi splină de porc, iar spre final vin roşu, cimbru uscat, piper şi sare după gust.

Pe lângă şorici şi acele bucăţi mici de grăsime topită denumite jumări, pe platoul de aperitive pentru masa de Crăciun se mai pun bucăţi de slănină, precum şi felii de lebăr, tobă şi caltaboş. Se mai pot adăuga bucăţi de cârnaţi afumaţi şi semiafumaţi, cu sau fără boia, conform tradiţiilor gastronomice locale.

Slănina este un preparat tradiţional nu numai în România, ci şi în Europa centrală şi de est. De altfel, în ţări precum Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Slovenia, Macedonia, termenul este identic sau foarte apropiat din punct de vedere fonetic.

Slănina se obţine din grăsimea cu şorici de pe spatele sau de burta porcului şi se poate consuma imediat în stare proaspătă.

Caltaboşul este asemănător cârnatului, însă ca înveliş este folosit intestinul gros, la fel ca la lebăr, o denumire locală care provine cel mai probabil de la cuvântul german leberwurst, un cârnat preparat din ficat şi grăsime. Caltaboşul este umplut cu organe de porc, tocate: ficat, splină, rinichi şi inimă. În compoziţie se adaugă orez, ceapă tocată mărunt, piper negru măcinat, nucşoară şi ienibahar, condimente, de asemenea, măcinate, câteva boabe de piper şi sare după gust.

Chiar dacă porcul nu mai este sacrificat de Ignat, ca altădată, destui români din mediul urban păstrează această tradiţie de a pregăti cârnaţi în casă.

Cârnaţii se consumă împreună cu friptură de porc la tavă, cu varză călită sau cu piure de cartofi, ca fel principal.

 

Prepararea cârnaţilor

 

Avem nevoie de 2 kg de carne de porc, de preferat pulpă sau fleică deoarece are şi puţină grăsime, care poate fi amestecată cu un kg de carne de vită. Mai este nevoie de usturoi şi de condimente: piper, cimbru, boia de ardei.

În cazul în care carnea nu are grăsime, adăugăm şi puţină slănină. Carnea şi slănina sunt tocate, iar apoi amestecate cu puţină supă de carne, cu sare şi cu diferite condimente.

De obicei, cârnaţii pregătiţi în perioada Crăciunului sunt consumaţi imediat, iar în acest caz adăugăm usturoi pisat, cimbru şi piper, precum şi sare, după gust. Amestecul trebuie lăsat câteva ore la rece, iar după aceea urmează umplerea maţelor, răsucirea acestora la o distanţă de 10 … 15 centimetri, obţinându-se astfel cârnaţii.

În continuare, şirurile de cârnaţi trebuie lăsate la rece, pentru a se zvânta, timp de câteva ore. Aceşti cârnaţi pot fi preparaţi la grătar sau prăjiţi în ceaun sau tigaie, în untură sau în ulei.

Desertul tradiţional pentru masa de Crăciun este cozonacul. Este făcut din aluat dospit, cu ouă, unt, zahăr şi este umplut cu nucă, cu cacao, cu stafide sau cu rahat. În magazinele din România se găsesc de cumpărat şi cozonaci umpluţi cu diferite creme, cel mai frecvent cu cremă de de ciocolată sau în care întâlnim fructe confiate.

 

Radio România Internațional

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

 

Cum influențează durerea cronică apariția hipertensiunii
Diverse duminică, 14 decembrie 2025, 12:00

Cum influențează durerea cronică apariția hipertensiunii

Durerea cronică la adulţi poate creşte şansele de apariţie a hipertensiunii, potrivit unui studiu publicat în revista...

Cum influențează durerea cronică apariția hipertensiunii
Grădina, terapia tăcută a bunicilor noștri
Diverse duminică, 14 decembrie 2025, 00:00

Grădina, terapia tăcută a bunicilor noștri

Bunicii noștri nu vorbeau despre sănătate mintală, dar o cultivau fără să știe, atunci când udau roșiile dimineața sau prășeau în...

Grădina, terapia tăcută a bunicilor noștri
Alimente care nu trebuie consumate pe stomacul gol
Diverse sâmbătă, 13 decembrie 2025, 12:00

Alimente care nu trebuie consumate pe stomacul gol

Unele alimente şi băuturi pot avea efecte neplăcute, dacă sunt consumate pe stomacul gol, mai ales pentru persoanele cu un tract digestiv...

Alimente care nu trebuie consumate pe stomacul gol
Spectacol rar: palmierii talipot înfloresc după 60 de ani
Diverse sâmbătă, 13 decembrie 2025, 00:00

Spectacol rar: palmierii talipot înfloresc după 60 de ani

Un spectacol botanic ieșit din comun fascinează locuitorii orașului Rio de Janeiro: mai mulți palmieri talipot, plantați în urmă cu mai bine...

Spectacol rar: palmierii talipot înfloresc după 60 de ani
Diverse vineri, 12 decembrie 2025, 12:00

Usturoiul – un aliment iubit şi detestat în egală măsură

Deşi are numeroase beneficii pentru sănătate, multe persoane evită consumul său, din cauza gustului puternic şi a mirosului persistent....

Usturoiul – un aliment iubit şi detestat în egală măsură
Diverse vineri, 12 decembrie 2025, 00:00

Cum decorăm bradul pentru dorințe împlinite în 2026

Bradul de Crăciun aduce energie specială în casă – pace, confort, senzaţia unui nou început şi împlinirea dorinţelor, creând...

Cum decorăm bradul pentru dorințe împlinite în 2026
Diverse joi, 11 decembrie 2025, 12:00

Terapia cu apă rece care îți „resetează” sistemul nervos

Băile cu gheaţă sunt cunoscute drept secretul sportivilor pentru recuperare musculară, însă studii recente indică faptul că scufundarea în...

Terapia cu apă rece care îți „resetează” sistemul nervos
Diverse joi, 11 decembrie 2025, 00:00

Deținerea unui smartphone la vârste fragede crește riscurile pentru sănătate

Deținerea unui smartphone la o vârstă fragedă este asociată cu unele riscuri pentru sănătate, conform unui nou studiu citat de agenția Xinhua...

Deținerea unui smartphone la vârste fragede crește riscurile pentru sănătate