Stres, insomnii și anxietate: realitatea elevilor de gimnaziu
Adolescenții din clasa a VIII-a, tot mai afectați de anxietate și presiune școlară.

Articol editat de cristina.rusu, 24 iulie 2025, 17:12
Adolescenţii de clasa a VIII-a sunt marcaţi de îngrijorare şi anxietate privind viaţa lor, arată un raport de cercetare MERPAS – acronimul de la Monitorul Educaţional al Rezultatelor, Practicilor şi Atitudinilor în Şcolile din Bihor.
Sociologul Adrian Hatos a evidenţiat astăzi, în prezentarea raportului, că asistăm, în timp, la o degradare ”foarte serioasă” a sănătăţii mintale a adolescenţilor.
Alături de el s-au aflat inspectorul şcolar general Alin Ştefănuţ şi directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, Cristina Avrigeanu.
La nivel european, şi internaţional, în România avem printre cele mai mari incidenţe la tinerii elevi a simptomelor de depresie şi diverse forme de anxietate, a explicat prof. Hatos.
Potrivit acestuia, există o presiune foarte mare asupra copiilor de a obţine rezultate şcolare foarte bune, în vederea examenului de Evaluare Naţională, motiv pentru care se apelează din ce în ce mai mult la meditaţii: 95% dintre ei iau meditaţii la matematică, 78% la română.
Raportul mai arată că tinerii stau din ce în ce mai mult în faţa ecranelor, cu efecte negative ale utilizării în exces a dispozitivelor digitale prezentate de circa 45% din ei (insomnii, anxietate, conflicte cu colegii).
AGERPRES
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.