Comunicare tăcută între plante și insecte
Un studiu arată că insectele evită plantele stresate pe baza semnalelor acustice.

Articol editat de cristina.rusu, 23 iulie 2025, 00:00
Animalele reacționează la sunetele produse de plante, sugerează cercetări recente, deschizând posibilitatea existenței unui ecosistem invizibil între cele două.
Pentru prima dată, o echipă de la Universitatea din Tel Aviv a descoperit că femelele de molii evită să își depună ouăle pe vrejuri de roșii dacă acestea emit sunete asociate cu stresul, ceea ce indică faptul că planta ar putea fi nesănătoasă.
Aceeași echipă demonstrase acum doi ani că plantele „țipă” atunci când sunt stresate sau nesănătoase, notează BBC.
Sunetele respective sunt în afara spectrului auzului uman, dar pot fi percepute de multe insecte, lilieci și unele mamifere.
„Este prima demonstrație din istorie că un animal reacționează la sunetele produse de o plantă”, a declarat profesorul Yossi Yovel, de la Universitatea din Tel Aviv.
„Este încă o speculație, dar este posibil ca diverse animale să ia decizii bazându-se pe sunetele pe care le aud de la plante – dacă să le polenizeze, să se ascundă în ele sau chiar să le mănânce”, a explicat expertul.
Cercetătorii au efectuat o serie de experimente strict controlate pentru a se asigura că moliile reacționau la sunet, nu la aspectul vizual al plantelor.
Următorul pas este să studieze ce sunete emit diferite plante și dacă alte specii își modifică comportamentul în funcție de acestea, cum ar fi decizia de a poleniza, de a se ascunde în plantă sau de a o consuma.
„Vă puteți imagina o multitudine de interacțiuni complicate. Acesta este doar primul pas”, spune prof. Yovel.
Un alt domeniu de cercetare este dacă plantele pot transmite informații între ele prin sunet și pot reacționa în consecință, cum ar fi conservarea apei în condiții de secetă, potrivit prof. Lilach Hadany, tot de la Universitatea din Tel Aviv.
„Este o întrebare captivantă”, a spus ea pentru BBC. „Dacă o plantă este stresată, cele mai interesate organisme sunt celelalte plante – și ele pot răspunde în multe moduri”, a explicat ea.
Moliile aleg plantele pe care să își depună ouăle în funcție de sunetele emise, care indică starea de sănătate a plantei.
Cercetătorii subliniază că plantele nu sunt ființe conștiente. Sunetele sunt produse prin efecte fizice cauzate de schimbări în condițiile locale ale plantei. Ce arată descoperirea este că aceste sunete le pot fi utile altor animale, și posibil altor plante, care le pot percepe.
Dacă acest lucru se confirmă, înseamnă că plantele și animalele și-au dezvoltat împreună capacitatea de a produce și percepe aceste sunete în beneficiul reciproc, afirmă prof. Hadany.
„Plantele ar putea evolua pentru a emite mai multe sunete sau mai puternice, dacă acest lucru le-ar fi benefic, iar animalele și-ar putea adapta auzul pentru a capta această cantitate uriașă de informație.
Este un domeniu vast, neexplorat, o lume întreagă care așteaptă să fie descoperită”, susține ea.
În experiment, cercetătorii s-au concentrat pe femelele de molii, care își depun în mod obișnuit ouăle pe plantele de roșii, astfel încât larvele să aibă hrană după eclozare.
Presupunerea a fost că moliile caută cel mai sănătos loc pentru ouă – o plantă capabilă să susțină dezvoltarea larvelor.
Așadar, când o plantă semnalează prin sunet că este deshidratată și stresată, întrebarea a fost: vor asculta moliile acest avertisment? Răspunsul: nu și-au depus ouăle, tocmai din cauza sunetului emis de plantă.
Studiul a fost publicat în revista eLife.
Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.