Furtul de artă din Olanda, comandat de un mafiot român?
Gruparea Hardliners, fondată în închisoare, ar fi recrutat hoții care au sustras obiecte valoroase, inclusiv celebrul Coif de la Coțofenești.

Articol editat de cristina.rusu, 21 mai 2025, 14:02
Gruparea olandeză de motocicliști Hardliners ar fi jucat un rol în furtul de artă de la Muzeul Drents.
Membrii bandei interzise ar fi recrutat persoanele care au executat spargerea, afirmă surse din mediul criminal și din ancheta poliției, citate de RTL Nieuws.
Potrivit acestora, furtul din Assen ar fi fost comandat de un mafiot român.
Gruparea Hardliners a fost fondată în 2019, din interiorul închisorii, de foști lideri ai clubului de motocicliști Hells Angels, și el interzis. Anul trecut, și Hardliners au fost scoși în afara legii de instanță.
Potrivit tribunalului Noord-Holland, în cadrul grupării domnea „o cultură în care comiterea de infracțiuni era încurajată, facilitată și ordonată”.
Surse bine informate au declarat pentru RTL Nieuws că Hardliners ar fi sprijinit recrutarea hoților. „Li s-au promis 15.000 de euro de persoană”, spune o sursă din lumea interlopă.
În timpul spargerii, au fost furate opere de artă valoroase, inclusiv celebrul Coif de la Coțofenești, care ar fi fost folosit ca monedă de schimb. Un infractor român ar intenționa să restituie obiectele în schimbul reducerii sau anulării pedepsei sale, potrivit presei olandeze.
O sursă apropiată anchetei poliției susține că obiectele de patrimoniu furate în continuare sunt intacte.
Parchetul olandez nu a dorit, momentan, să comenteze. „Este o chestiune extrem de sensibilă. Dacă Olanda va vorbi despre un comanditar român, se va declanșa imediat o criză diplomatică”, a afirmat o sursă.
În legătură cu acest furt, au fost arestați șase bărbați și o femeie. 3 dintre aceștia se află în continuare în detenție.
Obiectele de artă au fost împrumutate pentru expoziția „Dacia – Regat de aur și argint” din Assen de către Muzeul Național de Istorie al României din București.
Celelalte obiecte prețioase au fost repatriate.
Expoziţiile cu obiecte de tezaur în afara ţării rămân suspendate.
Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.