Incidente la vot
În Sectorul 1 ar fi fost găsite buletine de vot deja ștampilate în dreptul unui candidat.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 mai 2025, 16:24 / actualizat: 18 mai 2025, 19:32
UPDATE, ora 19:00
Ministerul Afacerilor Interne a primit, de la începutul procesului de votare, peste 140 de sesizări de posibile incidente electorale.
Cele mai multe au vizat fotografierea sau filmarea buletinului de vot şi continuarea propagandei electorale.
Purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Monica Dajbog:
În județul Ilfov se efectuează cercetări, după ce președintele unei secții de votare a sesizat neconcordanțe între numărul de alegători care au votat și numărul de semnături din tabelul electoral.
Polițiștii prahoveni au fost sesizați de către un bărbat cu privire la faptul că pe raza municipiului Câmpina se deplasează un microbuz înmatriculat în județul Vrancea, existând suspiciuni că transportă persoane în scop electoral. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că vehiculul în cauză transporta, de fapt, un număr de 44 de elevi de liceu, însoțiți de profesori plecați în excursie.
În județul Teleorman, doi bărbați din aceeași localitate sunt cercetați pentru infracțiunea de vot multiplu, după ce ar fi votat de două ori. O femeie din municipiul Brăila este cercetată pentru fraudă de la vot, după ce a votat, dar în urma verificărilor s-a constatat că și-a pierdut cetățenia română și, deci, și dreptul de a vota.
……………………………………………………………………………………………………………
Dosar penal la alegeri, în Oradea. O femeie cu dublă cetățenie a fost împiedicată să voteze cu pașaportul
Un incident petrecut duminică dimineață la o secție de vot din Oradea a dus la deschiderea unui dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale. O femeie cu dublă cetățenie, română și moldovenească, și domiciliul în străinătate, a reclamat faptul că i-a fost refuzat dreptul de a vota după ce s-a prezentat cu pașaportul.
Potrivit Alinei Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, femeia a sesizat autoritățile în jurul orei 12:00, afirmând că nu a fost lăsată să voteze în prima secție unde s-a prezentat. Ulterior, aceasta a reușit să voteze la o altă secție din municipiu.
Legislația românească permite cetățenilor români cu domiciliul în străinătate să voteze pe teritoriul României folosind pașaportul. Refuzul de a-i permite accesul la vot contravine acestor prevederi, motiv pentru care poliția a declanșat cercetări.
În cazul cetățenilor români cu domiciliul în țară, votul se poate exercita doar pe baza cărții de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, respectiv, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Polițiștii continuă investigațiile pentru a stabili cu exactitate circumstanțele incidentului.
Crina Dobocan
…………………………………………………………………………………………………….
Ministerul de Interne atrage atenția că pe platforma TikTok sunt postate informații false referitoare la presupusa fraudare a procesului electoral.
Pe un cont au fost publicate materiale video generate cu ajutorul inteligenței artificiale, care conțin elemente de dezinformare, fiind utilizate tehnici de tip deepfake, cu scopul de a discredita un candidat la funcția de președinte al României.
Contul a fost raportat către reprezentanții platformei, în vederea prevenirii propagării materialelor de natură să afecteze ordinea publică și integritatea procesului electoral.
Ministerul de Interne semnalează că a identificat și eliminat peste 160 de conturi pe TikTok, care utilizau în mod ilegal însemne, denumiri sau elemente grafice asociate Poliției Române ori altor structuri ale ministerului.
………………………………………………………………………………………………………..
Ministerul de Interne a înregistrat câteva zeci de sesizări privind posibile incidente electorale.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a spus că în București se fac cercetări după ce au apărut informații conform cărora în Sectorul 1 ar fi fost găsite buletine de vot deja ștampilate în dreptul unui candidat.
Tot în Capitală, patru persoane au fost sancționate contravențional după ce la ieșirea din secția de vot au făcut propagandă electorală unui candidat și au tulburat ordinea și liniștea publică.
Sesizări au fost primite și din alte zone ale țării.
În Cluj-Napoca și la Ploiești au fost aplicate sancțiuni contravenționale operatorilor economici care au vândut băuturi alcoolice în apropierea secțiilor de vot.
Autoritatea Electorală Permanentă atrage atenţia că informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la corectitudinea listelor electorale permanente sunt false şi precizează că nu a fost primită nicio comunicare oficială de la vreo formaţiune politică referitoare la existenţa unor situaţii punctuale privind persoane decedate care ar figura pe listele întocmite pentru scrutinul de astăzi.
Instituţiile implicate în organizarea procesului electoral au luat toate măsurile pentru a asigura desfăşurarea unor alegeri libere, corecte şi transparente, în acord cu cele mai înalte standarde democratice europene şi internaţionale, susține AEP.
CITEȘTE ȘI: Al doilea tur al alegerilor prezidențiale – prezența la vot
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.