Filmul de weekend: Cerul deasupra Berlinului | VIDEO
Cerul deasupra Berlinului, al cărei titlu internațional este Wings of desire.

Articol editat de cristina.rusu, 17 mai 2025, 00:00
E în plină desfășurare Festivalul de Film de la Cannes și azi vă propun să vedeți sau să revedeți pelicula care a câștigat în 1987 Premiul pentru Cel mai Bun Regizor.
Este vorba despre Der Himmel über Berlin/ Cerul deasupra Berlinului, al cărei titlu internațional este Wings of desire. Regizor este Wim Wenders, unul dintre cei mai buni realizatori de filme din Europa, pe care îl cunoaștem pentru excelentul Paris, Texas din 1984 sau mai recentul Perfect days. Dintre documentarele lui, cele care trebuie neapărat amintite sunt Buena Vista Social Club și Sarea pământului.
Cât despre ”Cerul deasupra Berlinului”, filmul e în același timp o odă dedicată orașului german, scindat de zid la vremea aceea, dar și o meditație despre oameni, cu speranțele sau disperările lor. Personajele principale, Cassiel și Damiel, sunt îngeri. Se plimbă nevăzuți printre muritori și le pot auzi gândurile. Nu pot interveni sau influența deciziile oamenilor, dar pot oferi alinare. Ei contemplă lumea de la înălțime, cocoțați pe acoperișuri sau pe statui, și nimeni nu-i vede, cu excepția orbilor și a copiilor. Și mai e cineva care le poate simți prezența: actorul Peter Falk, celebrul detectiv Colombo, care se joacă pe sine în acest film. Asta ne face să credem că poate a fost și el cândva un înger. Sau cel puțin asta e sugestia pe care ne-o face Wim Wenders, care are la final o dedicație pentru câțiva regizori consacrați, pe care îi numește ”foști îngeri”, și anume Yasujiro Ozu, Francois Truffaut și Andrei Tarkovski.
”Cerul deasupra Berlinului” poate fi încadrat ca fantezie și ca film de dragoste. Îngerul Damiel, interpretat de Bruno Ganz, se îndrăgostește de o artistă de la circ, o trapezistă singură și tristă, ce caută la rândul ei consolare prin iubire. Pentru a fi cu ea, îngerul vrea să renunțe la imortalitate, căci lumile lor sunt complet diferite și intangibile. Exact ca Berlinul separat de un zid de netrecut. Apropo de asta, merită spus că ceea ce vedem în film nu e chiar zidul real. A fost construită o replică, căci filmarea Zidului Berlinului era interzisă.
Wim Wenders a scris scenariul la ”Cerul deasupra Berlinului” împreună cu Peter Handke, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și există influența versurilor lui Rainer Maria Rilke, ceea ce contribuie la un text foarte poetic pentru acest film. Și imaginea, semnată de Henri Alekan, este una spectaculoasă. Alb-negrul, ca viziune pe care o au îngerii asupra lumii, alternează cu filmările color atunci când privim cu ochii oamenilor.
”Cerul deasupra Berlinului” a fost proiectat zilele trecute la cinema Victoria din Cluj și poate fi o propunere excelentă pentru amatorii de filme de artă.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.