Bombă din al Doilea Război Mondial, în pădurea de lângă Băile Felix
Nu este prima dată când în județ sunt descoperite rămășițe de muniție.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 mai 2025, 09:59
O bombă de artilerie cu încărcătură explozivă, rămasă neexplodată din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost descoperită luni, în pădurea din apropierea stațiunii Băile Felix, de un localnic aflat în căutare de obiecte metalice cu un detector specializat.
Un apel la numărul unic de urgență 112 a anunțat prezența unei posibile muniții în zona împădurită.
Potrivit Cameliei Roșca, purtătorul de cuvânt al pompierilor, la fața locului s-a deplasat de urgență echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, care a confirmat existența unui proiectil de artilerie, de calibru 82 de milimetri, provenit din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Specialiștii ISU au ridicat bomba în condiții de maximă siguranță, aceasta fiind transportată și depozitată într-un loc securizat, în vederea distrugerii printr-o explozie controlată, conform procedurilor standard pentru acest tip de intervenții.
Aceasta nu este prima dată când în județ sunt descoperite rămășițe de muniție din cel de-al Doilea Război Mondial, Bihorul fiind traversat de mai multe linii de front în perioada respectivă.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii munițiilor sau elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic, a amintit Camelia Roșca.
De asemenea, se interzice:
• ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
• comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
• lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
• introducerea muniţiilor în foc;
• topirea elementelor metalice de muniţii;
• tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
• folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
• demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
• folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.
Crina Dobocan
Foto: ISU Crișana
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.