Ce aşteptări avem de la viitorul preşedinte?
Iată câteva întrebări la care a răspuns filosoful și publicistul Mihai Maci, de la Universitatea din Oradea.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 mai 2025, 00:00
Peste puțin timp vom merge din nou la vot și ne vom alege președintele pentru următorii cinci ani. Ce ar trebui să avem în vedere atunci când punem ștampila pe un candidat sau altul? Ce calități ar trebui să aibă viitorul președinte al țării și ce așteptări e de dorit să avem de la el? (Răspund cei doi candidați orizontului nostru de așteptare?)
Iată câteva întrebări la care a răspuns filosoful și publicistul Mihai Maci, de la Universitatea din Oradea, invitat la Serile Radio Cluj.
Într-un context în care instituțiile par tot mai depărtate de cetățeni, iar politica se reduce adesea la gesturi simbolice sau mesaje fără substanță, Mihai Maci ne invită să regândim așteptările pe care le avem de la președintele țării. Potrivit lui, puterea reală aparține cetățeanului, dar această putere devine efectivă doar dacă este dublată de o înțelegere clară a rolului pe care trebuie să-l joace cel ales în fruntea statului.
Un punct de echilibru al societății
Respectarea Constituției este o cerință de bază, dar nu poate fi considerată o performanță. E doar un minim necesar. Dincolo de asta, președintele trebuie să fie, în viziunea lui Mihai Maci, un punct de echilibru al societății. În fața inegalităților sociale tot mai adânci sau a privilegiilor excesive ale unor categorii profesionale, președintele ar trebui să intervină ferm, folosind întreaga autoritate a funcției pentru a reechilibra balanța. A rămâne pasiv în fața unor astfel de dezechilibre înseamnă a accepta implicit ca ele să se adâncească.
Avem nevoie de un lider
A doua mare misiune a președintelui este definirea unei direcții pentru societate. România are nevoie de un lider care să spună clar încotro ne îndreptăm și ce tip de dezvoltare urmărim. Nu mai e suficient ca președintele să se prezinte doar în posturi formale sau să se limiteze la mesaje reactive. El trebuie să fie un dirijor al societății, un reper spre care oamenii să privească pentru încredere și coerență:
„În lipsa acestei funcții de ghidare, societatea se dezvoltă haotic, prin inerție, iar rezultatele se văd în disfuncționalitățile actuale”, consideră Mihai Maci.

Mihai Maci
Mihai Maci subliniază că am avut în trecut un președinte care, deși a respectat Constituția la literă, nu a exercitat nicio funcție reală de echilibru sau de direcție. A fost o prezență amorțită, care a lăsat lucrurile să evolueze fără intervenție, fără asumare. Această pasivitate a contribuit, în opinia filosofului, la stagnarea și dezorganizarea societății românești.
Dan Moşoiu / Andrea Nagy
Foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.