Ascultă Radio România Cluj Live

De la Carnegie Hall și LSO St Luke’s la Cluj – ”Rhapsody” și Teodora Brody live la Colegiul Academic

De la Carnegie Hall/ New York și LSO St Luke’s/ Londra la Cluj – ”Rhapsody” și Teodora Brody live la Colegiul Academic, vineri, 28 martie 2025.

De la Carnegie Hall și LSO St Luke’s la Cluj – ”Rhapsody” și Teodora Brody live la Colegiul Academic

Articol editat de cristina.rusu, 24 martie 2025, 10:24

Vineri, 28 martie 2025, orele 19.00, Colegiul Academic, vă invită la “Rhapsody” – un concert ce îmbină tradiția și libertatea muzicii live – o voce inconfundabilă, un univers muzical aparte și o fuziune de jazz, folclor și improvizație ce atinge sufletul.

 

Teodora Brody revine pe scena sălii Auditorium Maximum pentru un concert-eveniment alături de Filarmonica de Stat „Transilvania”, sub bagheta carismaticului dirijor britanic Lee Reynolds. Publicul meloman va avea parte de o seară unică în care emoția va deveni muzică pură. ”Rhapsody” este un concert ce promite să fie o călătorie sonoră intensă, la granița dintre clasic și contemporan, dintre pământ și cer. (sursă text Valentina Baintan, TVR Cultural).

Concertul va fi precedat de un masterclass pe care renumita solistă de jazz îl va susține la Academia Națională de Muzică ”Gh. Dima”, marți, 25 martie 2025, ora 16.00, precum și de lansarea CD-ului ”Rhapsody” care va avea loc miercuri 26 martie de la ora 18.00 la Cărturești Casa Hintz. Lansarea va include o sesiune de întrebări și răspunsuri, precum și o sesiune de autografe cu Teodora Brody și dirijorul Lee Reynolds (orchestratorul proiectului ”Rhapsody”).

Referindu-se la proiectul ”Rhapsody”, jurnaliștii celebrei publicații americane Fanfare afirmă că  „Teodora Brody este o interpretă vocală care împletește cu virtuozitate în multiple genuri jazzul, muzica populară și muzica clasică. Ea și-a asumat riscul de a face o mișcare evolutivă înspre viitorul muzicii. Imaginația și curajul ei sunt admirabile”.

Iată, tot atâtea elemente provocatoare ce însoțesc invitația de a asculta, live la Cluj, ”Rhapsody” sub bagheta dirijorului Lee Reynolds, în compania uneia dintre cele mai bune orchestra din țară și din Europa, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, vineri, 28 martie 2025, ora 19.00 / Colegiul Academic.

 

                                                                 Despre dirijor/ Lee Reynolds

 

Lee Reynolds este unul dintre tinerii dirijori etalon ai lumii, care în prezent colaborează cu orchestre și companii de operă din toată Europa. Face parte din acea generație de tineri extrem de înzestrați, care au luat calea muzicii după ce au excelat și în alte domenii. Are diplome în drept, literatură engleză și psihologie, iar de la Universitatea din Surrey a primit o diplomă de licență în muzică.

Lee Reynolds este câștigător al premiilor Sky Arts și Critics Circle, cu reputația de a aduce intensitate și detalii inovatoare spectacolelor sale.

Cele mai importante momente recente includ debutul său în mult aclamatul Festival de la Glyndebourne, precum și în producția de film multi-premiată ‚Ravel L’enfant et les sortilèges” cu Orchestra Filarmonicii din Londra.

A dirijat cu un succes răsunător Street Scene de Kurt Weill la Opera din Monte Carlo, a continuat cu Boema cu Welsh National Opera și a dirijat concerte transmise live alături de London Symphony Orchestra.

Lee Reynolds concertează frecvent cu Deutschland SO Live, Symphonie-Orchester Berlin, Royal Philharmonic Orchestra și BBC Symphony Orchestra, iar anul 2023 i-a adus noi producții de operă, dintre care menționăm Carmen și Rigoletto la Opera Holland Park, precum și o înregistrare a British Horn Concertos cu Philharmonia Orchestra și Ben Goldscheider.

Alte puncte importante din CV-ul său includ proiecte de înregistrări cu BBC Scottish Symphony Orchestra, o premieră mondială la Glyndebourne, spectacole cu Sinfonietta Cracovia, Orchestra de concerte din Dublin, Orchestra Academiei Beethoven, Filarmonica din Cracovia și dirijarea unei noi producții Evgheni Oneghin, cu Nederlandse Reisopera.

 

                                                            Despre solistă/ Teodora Brody

 

Născută în România, la Onești, Teodora Brody a terminat Facultatea de Matematică, dar atunci când a descoperit jazzul a renunțat să mai facă orice altceva. Și-a perfecționat tehnica prin lecții de canto alături de profesorul Dan Priscornic, iar la începutul anilor 2000 a urcat pe scenă alături de legendarul Johnny Răducanu.

Căutând mereu noi domenii muzicale de explorat, Teodora Brody a cântat alături de muzicieni renumiți precum Stanley Jordan, Les Paul, Curtis Fuller, Eric Legnini sau Al Coplay. Pe scena mondială a apărut în mod regulat la prestigioasele festivaluri de jazz de la Montreux, Marciano sau Lugano. Peste ocean a cântat la Biblioteca Congresului din SUA, la Galeria de Artă Corcoran, precum și în cluburi legendare precum Iridium New York și Blues Alley din Washington DC.

În 2004, Guvernul American a numit-o pe Teodora Ambasador Cultural al României în SUA, pentru puntea pe care a creat-o între jazz și tradițională doină românească.

În 2023, a inițiat sesiunile muzicale “Impromptu”, o serie de concerte complet improvizate susținute cu invitați speciali din toată Europa, iar aici îi amintim pe Marco Mezquida sau pe Stanley Jordan, cu care a și concertat în luna noiembrie 2024 la prestigioasa Carnegie Hall.

Ulterior a lansat proiectul considerat fenomen, “Rhapsody”, un album înregistrat la Londra cu renumita London Symphony Orchestra și dirijorul Robert Ziegler. Iar în data de 30 noiembrie 2024, “Rhapsody” a răsunat în sala de concerte a London Symphony Orchestra, sub bagheta aceluiași dirijor, Teodora Brody și London Sympony Orchestra creând o atmosferă magică pentru publicul londonez.

„Rhapsody”, o voce din adâncurile Pământului. Teodora Brody este fără egal, ea încântă spectatorii de pe tot globul cu arta sa inovativă, care împletește jazz-ul, muzică clasică, world music și nu numai” au punctat jurnaliștii de la Ritmo, revista spaniolă dedicată muzicii clasice.

Teodora Brody urcă pe scenă desculță, pentru a simți, astfel, mai bine, energiile Pământului. Imaginația ei îndrăzneață a dus-o dincolo de rădăcinile ei românești și de jazz, pe un teritoriu muzical total nou. Așa au luat naștere “From Classical to Jazz” sau “Classical Emotions” reimaginând lucrări bine cunoscute ale unor compozitori precum Beethoven, Bartók, Pachelbel sau Enescu.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Se pun în vânzare biletele pentru noua ediție a FITS
Cultural miercuri, 23 aprilie 2025, 11:02

Se pun în vânzare biletele pentru noua ediție a FITS

De miercuri, 23 aprilie, pot fi cumpărate biletele pentru noua ediție a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.   A 32-a ediţie a...

Se pun în vânzare biletele pentru noua ediție a FITS
Premieră la Cinema Victoria: „TWST / Things We Said Today” | VIDEO
Cultural marți, 22 aprilie 2025, 14:44

Premieră la Cinema Victoria: „TWST / Things We Said Today” | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 19:00, Cinema Victoria Cluj-Napoca găzduiește proiecția de gală a filmului „TWST / Things We Said Today”, în...

Premieră la Cinema Victoria: „TWST / Things We Said Today” | VIDEO
ASTRA Sibiu sărbătorește Ziua Bibliotecarului și Ziua Cărții
Cultural marți, 22 aprilie 2025, 12:49

ASTRA Sibiu sărbătorește Ziua Bibliotecarului și Ziua Cărții

Biblioteca ASTRA Sibiu sărbătorește Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor.   Miercuri,...

ASTRA Sibiu sărbătorește Ziua Bibliotecarului și Ziua Cărții
Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Cultural luni, 21 aprilie 2025, 00:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Cultural duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Învierea Domnului – Duminica Paştelui

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Învierea Domnului, cea mai importantă dintre sărbătorile înscrise în calendarul...

Învierea Domnului – Duminica Paştelui
Cultural duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Hristos a Înviat! Voi știți de ce ciocnim ouă în prima zi de Paşti?

Am vorbit în Joia Mare de faptul că ouăle roşii ne duc cu gândul la sângele Mântuitorului. În prima zi de Paşti, când ouăle se ciocnesc,...

Hristos a Înviat! Voi știți de ce ciocnim ouă în prima zi de Paşti?
Cultural duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Hristos a înviat! Tradiţii în prima zi de Paşti

Ne amintim de Învierea Domnului Iisus Hristos, astăzi, în cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii. Obiceiurile populare pe care...

Hristos a înviat! Tradiţii în prima zi de Paşti
Cultural duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania