Ascultă Radio România Cluj Live

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!

Articol editat de cristina.rusu, 12 ianuarie 2025, 00:00

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar.

 

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

 

                   Ziua aprecierii faţă de persoanele roşcate

 

Doar aproximativ 2% din populaţia lumii are părul roşcat natural, un procent foarte mic, ceea ce demonstrează caracterul aparte al acestei trăsături fizice.

De altfel, în vremuri străvechi, în anumite regiuni, persoanele roşcate, cu tenul deschis la culoare şi ochi albaştri sau verzi, erau considerate sfinte, deoarece se credea că au furat focul de la zei şi şi-au impregnat nuanţa acestuia în păr.

Părul roşcat este asociat, de obicei, cu Irlanda.

Cu toate acestea, există descoperiri arheologice şi scrieri vechi conform cărora roşcaţii au trăit şi în alte zone, precum Asia sau Grecia, aşadar „rădăcinile” părului roşcat sunt mai extinse decât se crede în general.

O altă caracteristică a persoanelor roşcate este aceea că, odată cu înaintarea în vârstă, părul lor devine alb-argintiu, nu gri şi apoi alb.

Acest lucru se datorează faptului că firele roşcate îşi păstrează pigmentul natural mai mult timp decât părul de alte culori.

Din păcate, de-a lungul timpului, persoanele roşcate au fost vizate şi de discriminare şi abuzuri.

Pentru a celebra această zi, Derek Forgie îi încurajează pe toţi să îşi arate aprecierea faţă de „roşcaţii lumii”, spre exemplu prin a le oferi dulciuri, flori, o îmbrăţişare ori un sărut.

 

                                           Ziua marţipanului

 

Obţinut din zahăr şi migdale, marţipanul este unul dintre cele mai iubite dulciuri din lume.

De aceea are şi o zi care îi este dedicată, iniţiată în Statele Unite şi însoţită de hashtag-ul #MarzipanDay.

Pasiunea pentru marţipan nu derivă doar din faptul că este deosebit de gustos, ci şi extrem de maleabil, ceea ce îl face ingredientul perfect pentru o gamă largă de produse de cofetărie, de la praline la torturi de nuntă.

Acest produs zaharos poate fi colorat şi transformat în diverse forme, existând chiar şi specializarea de cofetar modelator de marţipan.

Astfel, pasiunea este ridicată la rang de artă, talentul în modelarea marţipanului fiind recompensat în concursuri organizate în diverse regiuni ale lumii.

Pentru că este întâlnit în bucătării din lumea întreagă, istoria marţipanului este extrem de controversată, numeroase regiuni revendicându-i originile.

Potrivit unor izvoare istorice, marţipanul ar fi ajuns în Europa din Persia şi ar fi fost ulterior transportat în oraşele care alcătuiau Hansa, sau Liga Hanseatică.

Astăzi, marţipanul este un ingredient prezent în numeroase preparate tradiţionale din ţări precum Spania, Italia, Portugalia, Grecia, Cipru, Belgia, Ţările de Jos, Germania (în special în Lubeck), Austria, Marea Britanie, Elveţia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Estonia – capitala Tallinn se mândreşte cu un muzeu dedicat istoriei şi utilizării marţipanului, Siria, Iran, SUA (în special în sud) sau unele regiuni din Asia.

 

 

Agerpres

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Alimente de toamnă pentru o inimă puternică
Diverse sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 12:00

Alimente de toamnă pentru o inimă puternică

Toamna, este indicat să ne concentrăm pe fructe şi legume de sezon, care sunt sănătoase şi pot fi folosite în preparate gustoase.  ...

Alimente de toamnă pentru o inimă puternică
„Elements” transformă corpul feminin într-un concept artistic al naturii
Diverse sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 00:00

„Elements” transformă corpul feminin într-un concept artistic al naturii

Mai puțin eros, mai mult concept. Senzualitatea exprimată în Calendarul Pirelli – primul (și poate ultimul) dintre marile calendare artistice...

„Elements” transformă corpul feminin într-un concept artistic al naturii
Educația continuă protejează memoria și creierul chiar și după 90 de ani
Diverse vineri, 14 noiembrie 2025, 12:00

Educația continuă protejează memoria și creierul chiar și după 90 de ani

Un studiu recent al Universităţii din Helsinki arată că educaţia continuă să aibă un efect benefic asupra sănătăţii creierului, chiar şi...

Educația continuă protejează memoria și creierul chiar și după 90 de ani
Celebrul diamant „Mellon Blue”, vândut din nou la licitație
Diverse vineri, 14 noiembrie 2025, 00:00

Celebrul diamant „Mellon Blue”, vândut din nou la licitație

”Mellon Blue”, un diamant albastru intens de 9,51 carate montat pe un inel, a fost vândut la Geneva pentru peste 25 de milioane de...

Celebrul diamant „Mellon Blue”, vândut din nou la licitație
Diverse joi, 13 noiembrie 2025, 12:00

Beneficiile frigului pentru corp și minte

Dincolo de ceaiul cald şi hainele groase, frigul aduce beneficii pentru imunitate, piele sănătoasă şi mai puţine alergii, susţin experţii....

Beneficiile frigului pentru corp și minte
Diverse joi, 13 noiembrie 2025, 00:00

Meghan Markle revine pe marele ecran

Meghan Markle se pregătește să revină la cinema, cu un mic rol într-un film aflat în prezent în producție la Los Angeles, în California, au...

Meghan Markle revine pe marele ecran
Diverse miercuri, 12 noiembrie 2025, 12:00

Probioticele, între mit și realitate: când și cum să le consumăm

Probioticele – „bacteriile bune” din sistemul digestiv – sunt promovate ca soluţie pentru orice, de la combaterea balonării...

Probioticele, între mit și realitate: când și cum să le consumăm
Diverse miercuri, 12 noiembrie 2025, 00:00

Secretul cartofilor prăjiți crocanți

Cartoful este, în esență, o combinație de apă și amidon. Când ajunge în ulei încins, lucrurile par simple: se rumenește la exterior și se...

Secretul cartofilor prăjiți crocanți