Ascultă Radio România Cluj Live

Dulci amintiri de Crăciun: cum au ajuns la noi bomboanele de pom

Când a ajuns la noi acest popular obicei de Crăciun?

Dulci amintiri de Crăciun: cum au ajuns la noi bomboanele de pom
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 decembrie 2024, 00:00

Dacă vreţi ceva care să îmbine perfect tradiţia şi inovaţia, ajunge să desfaceţi o pungă cu bomboane de pom. Originile lor datează din secolul al XIX-lea, când obiceiul decorării pomului de Crăciun a devenit popular în Europa.

 

Primele ornamente comestibile folosite în brazi erau nuci aurite, fructe uscate sau mici prăjituri. În Germania, ţara de unde provine această tradiţie, meşteşugarii au început să creeze bomboane din zahăr colorat, pe care le înfăşurau în hârtie strălucitoare pentru a le face mai atractive. Aceste dulciuri erau simboluri ale belşugului şi un mod de a sărbători sfârşitul anului.

În România, bomboanele de pom au devenit populare la începutul secolului XX, odată cu influenţele venite din Europa Centrală. Cele mai cunoscute erau bomboanele cu glazură tare sau cele umplute cu cremă de fructe, ambalate în staniol colorat. În perioada comunistă, bomboanele de pom erau un adevărat lux, iar ambalajele strălucitoare erau adesea păstrate şi refolosite.

Astăzi, bomboanele de pom rămân o parte importantă a decorului de sărbători, simbolizând nu doar bucuria Crăciunului, ci şi legătura dintre generaţii. Fie că sunt cumpărate din magazine sau făcute în casă, aceste dulciuri sunt un memento al tradiţiilor dulci care ne aduc împreună.

 

 

 

Andrea Nagy

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Diverse luni, 18 august 2025, 00:00

Animalele de lemn fug de schimbările climatice

Zeci de animale uriașe din lemn au străbătut 20.000 de kilometri pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice.   O caravană...

Animalele de lemn fug de schimbările climatice
Diverse duminică, 17 august 2025, 12:00

Ecranele afectează inima copiilor

Un obicei practicat de milioane de oameni s-a dovedit periculos pentru sănătatea inimii.   Timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor –...

Ecranele afectează inima copiilor
Diverse duminică, 17 august 2025, 00:00

Un pomeranian face senzație online

În Canada, un urs a intrat prin efracție într-o casă — dar a dat peste un pomeranian foarte curajos.   În Vancouver, ursul s-a strecurat...

Un pomeranian face senzație online
Diverse sâmbătă, 16 august 2025, 12:00

Dimineți mai bune, zile mai bune!

Modul în care îți începi dimineața influențează energia și starea de spirit pentru întreaga zi.   Adoptarea unor obiceiuri sănătoase...

Dimineți mai bune, zile mai bune!