Ascultă Radio România Cluj Live

Cum să ne creștem copiii în era digitală – prima conferință la Cluj-Napoca

Nume cunoscute din psihologie, media, parenting, tehnologie, dar și experți în adicție sau cyberbulling vin să vorbească cu noi.

Cum să ne creștem copiii în era digitală – prima conferință la Cluj-Napoca
Foto: Cum să ne creștem copiii în era digitală

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 noiembrie 2024, 00:00

Cum să ne creștem copiii în era digitală este tema centrală a unei conferințe de amploare, care va avea loc în 12 noiembrie, la Cinema ”Florin Piersic”, și în cadrul căreia vor vorbi nume cunoscute din psihologie, media, parenting, tehnologie, dar și experți în adicție sau cyberbulling.

 

O parte din banii din bilete vor fi donați Centrului Comunitar ”Dezmir”, pentru ca 120 de copii din familii defavorizate, care nu-și pot permite să călătorească, să învețe geografie și istorie utilizând tehnologia.

În data de 12 noiembrie, timp de aproximativ 5 ore, respectiv între 17:00 – 21:00, părinții și viitorii părinți, profesorii și alți profesioniști din domeniul educației și psihologiei vor putea participa la o conferință dedicată în întregime efectelor tehnologiei asupra educației și dezvoltării copiilor.

Cunoscutul psiholog clinician și psihoterapeut relațional Gáspár György, autor al cărților Copilul invizibil (prima carte de parenting altfel publicată în România), Revoluția iubirii, o altfel de poveste despre atașament și relații, #LoveIsFun – iubirea și sexul în același pat, va vorbi, în cadrul conferinței, despre impactul tehnologiei asupra dezvoltării emoționale a copiilor.

Dr. Oana David, profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie şi director al Clinicii Universitare Babes-Bolyai-PsyTech., cercetător în domeniul dezvoltării unor intervenţii psihologice inovative bazate pe tehnologie (ex. online, gamificate, prin realitate virtuală), va vorbi despre cum utilizăm tehnologia în reglarea emoțiilor.

Mirela Retegan, fondatoarea Găștii Zurli și a emisiunii Antrenorul Părinților, autoare a unor cărți de parenting, va oferi o ”pledoarie pentru imperfecțiune”, referindu-se la provocările prin care trebuie să treacă o femeie care este și mamă.

Cui i-e frică de Bau Bau?

În cadrul conferinței va avea loc și o dezbatere, pe tema Cui i-e frică de Bau Bau? Tehnologia, Bau Bau pentru părinți, casă de turtă dulce pentru copii. Cum ajungem la win-win, la care vor participa: Tabita Cernica, medic consilier în adicții si director executiv al Asociației Preventis; Gina Pop, comisar-șef, șef al Biroului pentru Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Cluj; Bogdan Roșca – Zasmencu, manager Radio Cluj, președinte Asociația de Educație pentru Media; Delia Mureșan – CEO&Co-founder Blueware Solutions.

Organizatorii conferinței sunt noua platformă educațională 4moms.ro / Mame de nota 4, care își propune să ofere informații verificate și aplicabile, să construiască o comunitate puternică, unde mamele se pot simți înțelese și apreciate și să ofere inspirație (chiar și din eșecuri) și idei noi care să îmbunătățească viața de zi cu zi a familiilor.

Conferința Cum să ne creștem copiii în era digitală face parte dintr-o serie de evenimente concepute pentru a aduce în prim-plan teme esențiale ale parentingului modern. Evenimentele vor fi de tip conferință, cu 500 – 800 de participanți. Fiecare serie va include 2-3 evenimente organizate în principalele orașe din țară, pentru o mai bună acoperire regională și un impact considerabil. Scopul evenimentelor este de educație și dezvoltare. Evenimentele creează și oportunități de networking, având câte o pauză de 40-50 minute.

Caritabil

Prin achiziționarea de bilete pentru această conferință, participanții susțin proiectul ”Exploratorii virtuali” al Asociației ”Something New”, care își propune să aducă o schimbare pozitivă în modul în care copiii din medii defavorizate, cu vârste între 7-14 ani, utilizează tehnologia, transformând-o într-un instrument educațional valoros.

În contextul în care tehnologia este adesea folosită inadecvat, proiectul se concentrează pe utilizarea realității virtuale (VR) pentru a facilita explorarea lumii înconjurătoare și a momentelor istorice importante pentru copii care au foarte rar sau nu au deloc șansa de a călători.

Era digitală

Timpul pe care îl trăim acum poate fi numit ”era digitală”. Viața noastră greu mai poate fi înțeleasă în afara tehnologiei. Aproape imposibil. Tehnologia a devenit o parte integrantă a vieții de zi cu zi, influențând profund modul în care copiii învață, comunică și se dezvoltă. Dar accesul facil la dispozitive inteligente, Internet și diverse platforme digitale nu aduce doar beneficii, ci și provocări semnificative.

Deși tehnologia oferă oportunități extraordinare pentru educație și dezvoltare, ea poate, de asemenea, să expună copiii la riscuri precum dependența, cyberbullying-ul și expunerea la conținut inadecvat. Pentru mulți părinți, gestionarea acestei realități complexe poate fi copleșitoare. (Roxana Supuran, organizator)

Direct de la specialiști

Evenimentul Cum să ne creștem copiii în era digitală își propune să dea răspunsuri practice la aceste provocări urgente, deși nu are pretenția că va da toate răspunsurile. Prin aducerea împreună a experților în terapie pentru copii, în tehnologie, în media și în educație, își propune să ofere părinților instrumentele și cunoștințele necesare pentru a găsi echilibrul în utilizarea tehnologiei.

Participanții vor avea ocazia să învețe direct de la specialiști, să discute strategii eficiente și să exploreze soluții inovatoare care să asigure o dezvoltare sănătoasă și echilibrată pentru copiii lor.

Prețul biletului pornește de la 175 de lei și sunt disponibile și pachete famliale pe site-ul entertix.ro.

 

 

Sursă: comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cluj-Napoca trece la insule moderne de colectare selectivă a deșeurilor
De prin Cluj miercuri, 27 noiembrie 2024, 11:39

Cluj-Napoca trece la insule moderne de colectare selectivă a deșeurilor

În Cluj-Napoca există 153 de puncte de colectare a deșeurilor menajere care vor fi înlocuite cu altele mai moderne care vor răspunde mai bine...

Cluj-Napoca trece la insule moderne de colectare selectivă a deșeurilor
Programul zilei de 1 Decembrie la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 26 noiembrie 2024, 16:11

Programul zilei de 1 Decembrie la Cluj-Napoca

Manifestările din acest an se vor desfășura în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii.   Evenimentele debutează cu...

Programul zilei de 1 Decembrie la Cluj-Napoca
Sediul UPU de pe strada Clinicilor a intrat în reparații. Ce alternative au pacienții?
De prin Cluj marți, 26 noiembrie 2024, 13:27

Sediul UPU de pe strada Clinicilor a intrat în reparații. Ce alternative au pacienții?

Clădirea Unității de Primiri Urgențe (UPU) de pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca a intrat în reparații și este închisă până în 22...

Sediul UPU de pe strada Clinicilor a intrat în reparații. Ce alternative au pacienții?
Autumnalia Studențească – Festival de Modă și Concert ROCK
De prin Cluj marți, 26 noiembrie 2024, 13:16

Autumnalia Studențească – Festival de Modă și Concert ROCK

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca organizează două evenimente: Festivalul de Modă MUZICĂ, STIL, ELEGANȚĂ...

Autumnalia Studențească – Festival de Modă și Concert ROCK
De prin Cluj marți, 26 noiembrie 2024, 12:17

Rectorul UBB – ales președinte al Alianței Europene EUTOPIA

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a fost ales președinte al Alianței Europene EUTOPIA...

Rectorul UBB – ales președinte al Alianței Europene EUTOPIA
De prin Cluj vineri, 22 noiembrie 2024, 17:32

Radio Cluj găzduiește spectacolul caritabil “Drumul spre casă”

Vineri, 29 noiembrie, Casa Radio găzduiește spectacolul caritabil “Drumul spre casă” coordonat de prof. Dan Leonard.   Spectacolul este...

Radio Cluj găzduiește spectacolul caritabil “Drumul spre casă”
De prin Cluj vineri, 22 noiembrie 2024, 16:00

Primar de noapte la Cluj

E specialist în viața de noapte, are rădăcini transilvănene, a mai fost în România, la Timișoara, dar este pentru prima oară la Cluj.  ...

Primar de noapte la Cluj
De prin Cluj vineri, 22 noiembrie 2024, 13:01

Județul Cluj va avea un Plan de menținere a calității aerului

Județul Cluj va avea un Plan de menținere a calității aerului, primul de acest gen realizat la nivelul județului.   Reprezentanții...

Județul Cluj va avea un Plan de menținere a calității aerului