Ascultă Radio România Cluj Live

România, în căutarea hidrogenului natural

Ce ştie noul laborator de la UBB

România, în căutarea hidrogenului natural

Articol editat de cristina.rusu, 25 octombrie 2024, 14:26

Un laborator unic în România a fost inaugurat recent la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului.

 

Laboratorul, care poartă numele de Engage, va fi o bază pentru cercetări legate de gazele naturale, inclusiv cele care ar putea deveni surse alternative de energie.

Invitat în studioul Radio Cluj a fost coordonatorul proiectului, geologul Giuseppe Etiope.

 

Andrea Nagy: Vorbind despre noul laborator care a fost lansat în această săptămână, ai apucat deja să testezi toate echipamentele, să apeşi pe toate butoanele?

 

Giuseppe Etiope: Da, laboratorul e gata. Pe lângă asta însă treaba mea a fost să pregătesc o echipă de 15 cercetători şi sunt foarte mulţumit că am reuşit şi partea aceasta.

 

Andrea Nagy: Sunt totuşi surprinsă că aţi obţinut fonduri pentru un astfel de proiect, având în vedere subfinanţarea cercetării în România.

 

Giuseppe Etiope: De fapt am prins un program de finanţare adresat cercetătorilor străini. Eu sunt din Italia, sunt cercetător la Institutul de Geofizică din Roma, dar colaborez cu Universitatea Babeş-Bolyai de mai mulţi ani şi am fost invitat să conduc acest proiect, la care lucrăm deja de un an.

Şi credeţi-mă că am verificat: nicio universitate sau companie privată din România nu mai are un astfel de laborator.

 

Andrea Nagy: Explică te rog un pic: ce ştie ce alte laboratoare nu ştiu?

 

Giuseppe Etiope: Este un laborator care studiază geochimia gazelor; adică ne ocupăm cu gazele naturale, cu metan, dioxid de carbon, heliu, hidrogen. Şi multe din acestea au o origine geologică, adică vin din subteran.

Sunt importante pentru că impactează mediul (metanul de exemplu e un gaz cu efect de seră); dar sunt importante şi pentru că unele dintre ele pot deveni surse alternative de energie.

Cum e hidrogenul natural, care a trezit interes în ultima vreme.

Noi ştim că România are acest potenţial: că există hidrogen în subteran, aşa că vom cerceta în direcţia aceasta.

Spunem că laboratorul e unic pentru că avem instrumente de ultimă generaţie, aduse din Anglia, Germania şi Statele Unite şi avem în formare experţii pentru a le folosi.

 

Andrea Nagy: Oportunitatea de finanţare a fost singurul motiv pentru care ai gândit laboratorul în România sau au mai existat şi alţi factori?

 

Giuseppe Etiope: După cum am spus, aveam deja o colaborare cu UBB-ul: sunt profesor asociat, deci ţin în fiecare an cursuri aici.

Dar factorul principal e faptul că România e terenul potrivit pentru genul acesta de cercetare: gazul îl găsim în foarte multe locuri (cum ar fi Vulcanii Noroioşi), aşa că avem ce să studiem.

Normal că mă interesează şi ca cercetător, dar nu e de neglijat nici aspectul economic când vorbim de hidrogen şi heliu.

Când auzi de heliu, probabil că te gândeşti la petreceri cu baloane; heliul însă e un element cu multe aplicaţii industriale în electronică, în apărare militară, în domeniul medical.

Şi există o penurie, probabil că se va epuiza complet în maxim 50 de ani.

Preţurile cresc întruna, iar în prezent Statele Unite deţin monopolul. Nu ştim unexact unde încă, dar credem că sunt şanse să găsim heliu în România.

 

Andrea Nagy: Care e povestea cu hidrogenul natural, de ce e atât de important faţă de ceea ce se foloseşte acum?

 

Giuseppe Etiope: Momentan hidrogenul e produs în laboratoare, în fabrici, prin metode mai mult sau mai puţin poluante.

Hidrogenul produce energie prin ardere, dar de vreme ce nu conţine carbon, teoretic nu e un gaz cu efect de seră, de asta ar fi important să găsim hidrogen natural care să poată fi folosit pe viitor ca sursă alternativă de energie.

Recent geologii au descoperit că s-ar putea să existe hidrogen în subteran, care ar putea fi extras la fel ca metanul. Dar cercetarea e încă într-un stadiu timpuriu, aşa că mai avem un drum lung de parcurs.

Se fac multe conferinţe pe subiectul acesta, dar e nevoie şi de investiţii, ceea ce vedem deja că se întâmplă în Spania, în Franţa, în Statele Unite.

Noi ştim că hidrogenul natural există în România, dar acum e nevoie să explorăm mai mult, să cercetăm mai mult, să formăm experţi în acest domeniu.

Iar momentan UBB-ul e singura universitate din România care desfăşoară astfel de cercetări.

 

Andrea Nagy: Să vorbim de exploatarea hidrogenului natural ca resursă nu e o abordare prea optimistă? Adică pe când ne putem aştepta ca tanti Maria să plece în excursie cu un autocar cu hidrogen natural?

 

Giuseppe Etiope: Discutăm aici de un potenţial, de investiţii. Aceasta este deocamdată numai o posibilitate.

Unii sunt optimişti, alţii mai puţin, iar la multe universităţi din lume se încearcă să se înţeleagă mai bine dacă ideea ar fi profitabilă din punct de vedere economic.

Poate în 5 sau 10 ani vom şti sigur dacă va deveni o sursă de energie sau rămâne un potenţial.

 

Andrea Nagy: Aşadar în noul laborator aveţi instrumente portabile, cu care se poate ieşi pe teren?

 

Giuseppe Etiope: Unele sunt mari, deci rămân în laborator; altele însă sunt mai uşoare şi putem să mergem cu ele să analizăm direct gazele la faţa locului.

 

Andrea Nagy: Unde vă gândiţi să mergeţi mai întâi?

 

Giuseppe Etiope: Lucrăm în mai multe zone din Transilvania, cum ar fi Sărmăşel, unde facem analize pe metan. Hidrogenul îl căutăm în anumite roci din Munţii Apuseni, dar plănuim să ieşim şi în estul Transilvaniei în căutarea altor gaze.

 

Andrea Nagy: Există planuri pentru a extinde instrumentarul acestui laborator sau de acum va fi dificil, având în vedere birocraţia privind cercetarea?

 

Giuseppe Etiope:Într-adevăr, birocraţia a fost o parte critică a proiectului, e o bătaie de cap să parcurgi toate etapele până când poţi achiziţiona instrumentele.

Am avut nevoie de o echipă care să mă ghideze, având în vedere că nu sunt familiarizat cu regulile administrative din România; aşa că deşi întregul proces a fost foarte detaliat, foarte cuprinzător, foarte alambicat, i-am dat de capăt până la urmă.

Ce vom face pe viitor urmează să fie stabilit după discuţii cu conducerea UBB, cu politicieni, cu toată lumea care ar avea disponibilitatea să susţină o astfel de activitate.

Pentru că ar fi păcat ca, dacă tot am pus pe roate acest laborator, el să fie abandonat.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Protest spontan la ANAF Cluj
De prin Cluj luni, 30 iunie 2025, 12:05

Protest spontan la ANAF Cluj

Aproximativ 200 de angajaţi ai ANAF Cluj au declanşat, luni, 30 iunie, un protest spontan.   Oamenii sunt nemulţumiți că li se reduc...

Protest spontan la ANAF Cluj
Noi lucrări de infrastructură rutieră în județ
De prin Cluj vineri, 27 iunie 2025, 15:40

Noi lucrări de infrastructură rutieră în județ

Mai multe proiecte ce privesc reabilitarea sau prelungirea unor rute importante din județul Cluj vor fi puse în aplicare în perioada următoare....

Noi lucrări de infrastructură rutieră în județ
Zgomotul produs de avioane îi nemulțumește pe clujeni
De prin Cluj vineri, 27 iunie 2025, 15:26

Zgomotul produs de avioane îi nemulțumește pe clujeni

Mai mulți oameni se plâng de zgomotul făcut de avioanele care zboară deasupra Clujului iar municipalitatea s-a gândit la un proiect în acest...

Zgomotul produs de avioane îi nemulțumește pe clujeni
Au apărut noi probleme pe strada Uliului din Cluj-Napoca
De prin Cluj vineri, 27 iunie 2025, 12:30

Au apărut noi probleme pe strada Uliului din Cluj-Napoca

Autoritățile locale au dispus măsuri de siguranță pe strada Uliului din Cluj-Napoca după ce drumul s-a lăsat cu câțiva cm și au apărut...

Au apărut noi probleme pe strada Uliului din Cluj-Napoca
De prin Cluj vineri, 27 iunie 2025, 10:51

„Cluj-Napoca – HPV Free City” | AUDIO

Sub denumirea „Cluj-Napoca – HPV Free City”, Federația Tinerilor din Cluj a lansat, joi 26 iunie, prima coaliție locală din țară dedicată...

„Cluj-Napoca – HPV Free City” | AUDIO
De prin Cluj miercuri, 25 iunie 2025, 15:31

100 de ani de la înființarea Grădinii Botanice din Cluj

Mai multe evenimente vor avea loc între 25 și 29 iunie, cu ocazia marcării a 100 de ani de la înființarea Grădinii Botanice din Cluj.  ...

100 de ani de la înființarea Grădinii Botanice din Cluj
De prin Cluj marți, 24 iunie 2025, 16:46

Orașul care nu doarme: ”Cluj Never Sleeps”, ediția a XI-a

Evenimentul “Cluj Never Sleeps” revine cu cea de-a 11 a ediție sâmbătă, 28 iunie și promite să unească întreaga comunitate a orașului...

Orașul care nu doarme: ”Cluj Never Sleeps”, ediția a XI-a
De prin Cluj marți, 24 iunie 2025, 13:32

Vaccinarea salvează vieți: coaliție anti-HPV la Cluj

La Cluj, se lansează joi, 26 iunie, prima coaliției locală din țară dedicată combaterii infecției cu Virusul Papiloma Uman, pe scurt HPV....

Vaccinarea salvează vieți: coaliție anti-HPV la Cluj