Cantonul Herțegovina-Neretva a fost cel mai grav afectat de inundaţii
Autoritățile din sud-vestul cantonului Herțegovina-Neretva, care a fost cel mai grav afectat în timpul celor mai mortale inundații din ultimii ani, au confirmat luni, 7 octombrie, că 16 persoane au murit și nouă sunt date dispărute.
Articol editat de cristina.rusu, 8 octombrie 2024, 08:44
Salvatorii din Bosnia au recuperat încă un cadavru, în cadrul operaţiunilor de căutare a supraviețuitorilor inundațiilor devastatoare și a alunecărilor de teren care au măturat Bosnia, în urmă cu trei zile, ridicând numărul morților la cel puțin 20.
În cantonul din centrul Bosniei, o altă zonă afectată de inundații, trei persoane au fost găsite moarte și niciuna nu a fost dată dispărută, a declarat pentru Reuters un oficial bosniac.
Salvatorii, dintre care unii au sosit din Croația și Slovenia, cu câini de căutare şi salvare, au recuperat luni, 7 octombrie, cadavrul unui bărbat dintr-un lac din satul Buturovic Polje, în apropierea orașului Konjic, și au evacuat două persoane în siguranță cu elicopterul.
Guvernul regional a refuzat să verifice imediat decesul, dar un oficial guvernamental din oraș a confirmat recuperarea cadavrului pentru Reuters.
Echipele de salvare, scufundate în noroi până la brâu, cercetau vasta zonă inundată în căutarea altor trei persoane date dispărute, inclusiv un cuplu căsătorit, a declarat săteanul Amel Sitar pentru Reuters, adăugând că unchiul său se numără printre dispăruți.
Amel Sitar a spus că apele vijelioase au luat 10 case, zeci de vaci și oi, un hambar – tot ce aveau sătenii.
Era o casă mare a unchiului meu, iazuri cu pește, totul a dispărut într-o jumătate de oră, spune Amel Sitar.
Drumul principal care leagă centrul și sudul Bosniei a fost întrerupt, iar linia de cale ferată care leagă Bosnia de portul croat Ploce de la Marea Adriatică a fost grav avariată, punând probleme companiilor exportatoare.
Marija Buhac, prim-ministru al guvernului cantonal Neretva din Herțegovina, a declarat luni că guvernul a format o echipă de criză pentru a aduna informații detaliate privind situația sanitară, pagubele și planurile de redresare.
Experții spun că inundațiile din Bosnia au fost grave şi pentru că anii de neglijare a albiei râurilor, despădurirea și construcțiile necontrolate, exploatarea lemnului și a pietrei au agravat impactul schimbărilor climatice.
Apele mi-au luat totul, uneltele, o mașină, nu a mai rămas nimic, a declarat Becir Hakalovic din Buturovic Polje. Slavă Domnului, familia a rămas, a spus el.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.