Ascultă Radio România Cluj Live

Muzica clasică ar putea ajuta împotriva depresiei?

Muzica clasică, ar putea produce o sincronizare în activitatea neuronală a diferitelor zone ale creierului, ameliorând astfel simptomele depresive la pacienții rezistenți la alte tipuri de tratament.

Muzica clasică ar putea ajuta împotriva depresiei?
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 12 august 2024, 11:02

Muzica este din ce în ce mai folosită în scopuri terapeutice în tratamentele integrate, care vizează, de exemplu, calmarea durerii cronice, reducerea simptomelor depresiei, atenuarea consecințelor stresului.

 

Cu toate acestea, mecanismele prin care ar putea declanșa diferitele sale efecte nu sunt complet clare.

Un nou studiu publicat în Cell Reports susţine că muzica, și în special muzica clasică, ar putea produce o sincronizare în activitatea neuronală a diferitelor zone ale creierului, ameliorând astfel simptomele depresive la pacienții rezistenți la alte tipuri de tratament.

Studiul a implicat 23 de pacienți care suferă de depresie și nu răspund la terapii, cărora le-au fost implantați anterior electrozi pentru stimularea profundă a creierului.

Electrozii au făcut astfel posibilă monitorizarea activității unei părți din așa-numitul „circuit de recompensă”, responsabil cu procesarea informațiilor emoționale.

În special, a fost înregistrată activitatea dintre două părți ale creierului numite nucleul pat al striei terminale (BNST) și nucleul accumbens (NAc).

În acelaşi timp, cercetătorii au monitorizat, prin electrozi suplimentari, poziționați în acest caz în afara craniului, activitatea neuronală din zona creierului responsabilă de decodificarea stimulilor auditivi.

Cercetătorii au realizat apoi un playlist cu 8 piese muzicale de Beethoven, Bach, Mozart, Ceaikovski, Vivaldi, Schubert și Pachelbel, protocolul constând în ascultarea playlistului de trei ori pe zi, timp de 14 zile consecutive.

Cei 23 de participanți erau de origine asiatică, iar 13 dintre ei nu erau familiarizați cu muzica clasică occidentală.

Înainte de a asculta, au fost supuși unor teste pentru evaluarea simptomelor depresive și, după ascultare, altor teste pentru a cuantifica nivelul de apreciere a muzicii clasice.

Participanții au fost împărțiți apoi în două grupuri, în funcție de preferințele personale: grupul celor care apreciau muzica clasică și grupul celor cărora nu le plăcea acest gen de muzică.

Primul a fost împărțit în două subgrupuri: fani ai genului și non-fani. Nimeni, în orice caz, nu ascultase vreodată piesele alese.

În ciuda faptului ca eșantionul a fost foarte mic, rezultatele obţinute au fost exrem de interesante.

Simptomele depresive au scăzut mai ales la cei care apreciaseră stimulul muzical și analizele au relevat că acești pacienți prezentau, în general, o sincronizare a undelor cerebrale între diferitele zone ale creierului monitorizate.

Această sincronizare pare să fie declanșată de undele theta care sunt generate pornind de la zona corticală responsabilă de decodificare a stimulilor auditivi şi care ar induce oscilații de tip gamma în circuitul BNST-NAc.

Acesta din urmă este în strânsă relație cu amigdala, o structură centrală în procesarea informațiilor emoționale, explică Bomin Sun, autorul lucrării, director și profesor al Centrului de Neurochirurgie Funcțională de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai (China).

Studiul relevă că muzica induce o triplă sincronizare temporală a oscilațiilor neuronale în circuitul cortical-BNST-NAc, a adăugat Bomin Sun.

Efectele nu au fost observate la pacienții care nu au apreciat muzica clasică și au avut o intensitate limitată la cei care și-au exprimat un nivel scăzut de plăcere.

Cercetătorii au încercat apoi să moduleze muzica pentru a fi ascultată de acest ultim subgrup, adăugând sunete cu frecvențe mai mult sau mai puțin înalte.

Nivelul de apreciere și, de asemenea, sincronizarea undelor cerebrale s-a îmbunătățit prin adăugarea anumitor frecvențe, ceea ce indică faptul că tratamentul poate fi personalizat.

Cercetarea noastră integrează domeniile neuroștiinței, psihiatriei și neurochirurgiei, oferind o bază pentru orice cercetare care vizează interacțiunea dintre muzică și emoții. Sperăm să transpunem rezultatele cercetării noastre în practică clinică, dezvoltând instrumente şi aplicații de terapie muzicală simple și eficiente, conchide Sun.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”
Diverse luni, 28 aprilie 2025, 13:33

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”

Deși nu a renegat niciodată originile italiene ale familiei sale piemonteze din partea tatălui și liguriene din partea mamei, Papa Francisc era...

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”
Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 18:00

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri

Multe persoane se spală pe dinţi după ce mănâncă ceva dulce, crezând că astfel previn apariţia cariilor.   Deşi intenţia este bună,...

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri
Trenuri spre litoral
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 15:33

Trenuri spre litoral

CFR Călători a suplimentat pentru săptămâna care vine, legăturile spre Constanța și stațiunile de pe litoral până la Mangalia, cu trenuri...

Trenuri spre litoral
Colecții Shakespeare scoase la licitaţie
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 00:00

Colecții Shakespeare scoase la licitaţie

Un set rar de patru ediții ale pieselor lui William Shakespeare din secolul al XVII-lea, estimat la peste 3,5 milioane de lire sterline (4 milioane...

Colecții Shakespeare scoase la licitaţie
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 18:00

Avocado, contraindicat persoanelor alergice la latex

Avocado este un produs care îşi face loc în meniul nostru și este extrem de benefic – nu doar că are proprietăţile nutritive ale unui...

Avocado, contraindicat persoanelor alergice la latex
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 12:00

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor

Ouăle se numără printre puţinele alimente care pot fi clasificate drept superalimente, datorită proprietăţilor lor benefice şi valorii lor...

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 00:00

De ce să eviți folosirea prosoapelor de hârtie?

Prosoapele de hârtie sunt un ajutor indispensabil în multe bucătării, fiind utilizate pentru a șterge suprafețe, a absorbi grăsimi sau a usca...

De ce să eviți folosirea prosoapelor de hârtie?
Diverse vineri, 25 aprilie 2025, 00:00

Se scoate la licitație un ceas de buzunar aparținând unui pasager de pe Titanic

Un ceas de buzunar de damă descoperit printre lucrurile unuia dintre pasagerii care a murit în timpul călătoriei inaugurale a celebrului Titanic...

Se scoate la licitație un ceas de buzunar aparținând unui pasager de pe Titanic