Ascultă Radio România Cluj Live

Moașa, cel mai bun avocat al femeii

România are un număr prea mic de moașe pentru câte probleme sunt!

Moașa, cel mai bun avocat al femeii
Foto: Foto: Alessandra Mendes/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 10 iulie 2024, 14:19

933 de moașe sunt înregistrate în România la Ordinul Moașelor și Asistenților Medicali și doar 624 sunt active.

 

Sunt numere mult prea mici pentru situația din România. Țara noastră este statul european cu cele mai multe mame minore, iar mortalitatea infantilă este foarte mare.

Din aceste realități a apărut și tema conferinței internaționale Manifest pentru moașe și drepturile femeii, care are loc la Cluj-Napoca în 12 și 13 iulie, cu intrare liberă pentru părinți.

Ne povestește Melania Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente:

Profesia de moașă este o profesie de siguranță națională, pentru că dacă ne dorim generații viitoare sănătoase în România, dacă ne dorim, femei sănătoase, dacă ne dorim femei care să parcurgă etapele sarcină-naștere-lăuzie, mă rog, condiția de proaspăt mămici într-o manieră pozitivă și într-o manieră firească, pentru că sunt evenimente de viață, atunci avem foarte mare nevoie de moașe.

Este convingere Melaniei Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente, asociație care organizează la Cluj, în 12 și 13 iulie, conferința internațională Manifest pentru moașe și drepturile femeilor.

Părinții au intrare liberă la eveniment și ocazia de a cunoaște moașe și alți specialiști în sănătate.

Melania Tudose ne spune mai multe despre tema conferinței și, de asemenea, despre rolul și nevoia de moașe în România:

Manifest pentru moașe și drepturile femeilor înseamnă că ne dorim o sănătate a reproducerii în România la cote ideale, așa cum există în alte țări europene. Nu putem despărți moașa de femei, pentru că moașa este cel mai bun avocat al femeilor, oricând vorbim despre sănătatea reproducerii. 

Dacă vorbim despre manifest pentru moașe, ne referim la faptul că avem nevoie de ajutorul autorităților în România, de ajutorul femeilor din România pentru poziționarea moașei pe locul pe care îl merită și pe locul pe care România are nevoie de moașe.

Dacă vă uitați în curtea altor țări, veți observa țări care au indici ai sănătății reproducerii foarte buni. Veți observa că acolo moașa este pilonul principal în medicina primară în domeniul sănătății reproducerii

Anca Brășfălean: Și atunci doriți să exprimați niște doleanțe prin manifest sau să trageți doar niște semnale?

 

Melania Tudose: Tragem și niște semnale, ne exprimăm și niște doleanțe, adică ne dorim ca lumea să fie mai mult alături de noi. Ne dorim o voce a femeilor care să ceară prezența moașelor lângă dumnealor în aceste etape pe care le-am menționat mai devreme.

Sunt deja niște semne pozitive din partea autorităților dar ne trebuie ceva mai mult, pentru că gândiți-vă numai la un singur lucru și o să vă dau exemple: Belgia are 13.000 de moașe. Belgia este o țară mică, e adevărat că are o populație destul de mare, dar de ce are nevoie de atât de multe moașe? Pentru că are nevoie de o sănătate a reproducerii bună.

Sau am să vă dau un alt exemplu Olanda. Olanda are 4000 de moașe la un număr de nașteri cam 200.000/an aproximativ cu numărul de nașteri din România.

Bun, la momentul acesta, România deține 933 de moașe înregistrate la Ordinul Moașelor și Asistenților Medicali, dar din care doar 624 sunt active.

Mi se pare un număr extrem de mic pentru nevoile României, gândindu-ne că suntem în top în ceea ce privește mamele minore. Avem cele mai multe mame minore, în Europa, de fapt, jumătate din mamele minore sub 15 ani sunt în România. O treime din mamele minore peste 15 ani, deci până la 18 ani sunt în România. Avem o mortalitate infantilă la fel, foarte mare. Avem o mortalitate maternă, în top 1, maternitatea infantilă tot în top unu.

În ceea ce privește rata de cezariene cred că suntem în top trei, pentru că nu prea mai au fost raportate ratele în ultimii ani și nu e un lucru care să fie benefic pentru sănătatea femeilor, familiilor în România.

Anca Brășfălean: Cum poate ajuta o moașă în problema asta?

 

Melania Tudose: În menținerea sănătății și în prevenție. Moașa face o prevenție extraordinară. Practic, dacă am avea moașe în teritoriu, noi nu am mai avea acele 50.000 de mame care nu sunt monitorizate în timpul sarcinii anual în România.

Deci este un studiu efectuat de Institutul Mamei și a Copilului care spune că în fiecare an 50.000 de femei însărcinate nu sunt monitorizate. Deci ele văd prima dată un cadru medical abia la naștere. Este un lucru inacceptabil.

Anca Brășfălean: Părinții pot participa gratuit la conferința de la Cluj. Ce fel de sfaturi și informații utile pot primi la conferință?

 

Melania Tudose: Da, este o sesiune pentru femei și partenerii dumnealor, pentru că noi încurajăm familia în România încă de la sarcină, deci practic și partenerul trebuie să fie implicat atât în sarcină, cât și la naștere, cât și ulterior la îngrijirea nou-născutului.

Și ceea ce vreau eu să sugerez este că acest eveniment de viață, acest eveniment firesc trebuie parcurs acolo unde există un partener.

În primul rând vor cunoaște moașe, în al doilea rând vor vedea că poate exista o formulă de relație interprofesională adică aici vor fi nu numai moașe, vom avem ca invitați și vor participa și la sesiunea de părinți, avem și medici obstetricieni, neonatologi, avem și asistente de neonatologie, psihologi, educatori peri-natali, deci practic venim în fața dumnealor ca o echipă.

Așa și ar trebui să funcționăm peste tot în instituțiile din România, din domeniu, pentru că atunci când există o colaborare între noi și ne susținem unii pe ceilalți, atunci există și rezultate extraordinar de bune pentru femeile și familiile din România.

Conferința Manifest pentru moașe și drepturile femeilor are loc în 12 și 13 iulie la Hotel Golden Tulip, pe strada Observatorului 129, iar intrarea este liberă pentru părinți.

 

Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Lucrări pe drumul județean care duce la Mănăstirea Nicula
De prin Cluj joi, 18 iulie 2024, 11:40

Lucrări pe drumul județean care duce la Mănăstirea Nicula

Consiliul Județean Cluj informează că a demarat o serie de lucrări de întreținere pe drumul județean Nicula-Mănăstirea Nicula.  ...

Lucrări pe drumul județean care duce la Mănăstirea Nicula
Se schimbă canalizarea și rețeaua de apă pe 100 de străzi din Cluj
De prin Cluj miercuri, 17 iulie 2024, 15:43

Se schimbă canalizarea și rețeaua de apă pe 100 de străzi din Cluj

Au fost reluate lucrările de reabilitare și modernizare a rețelelor de apă și canalizare din Cluj-Napoca.   Investiția, derulată prin...

Se schimbă canalizarea și rețeaua de apă pe 100 de străzi din Cluj
Apă cu porția pe caniculă, în mai multe zone din județul Cluj
De prin Cluj miercuri, 17 iulie 2024, 14:03

Apă cu porția pe caniculă, în mai multe zone din județul Cluj

Mai multe localități din zona rurală au apă potabilă restricționată din cauza consumului crescut care se înregistrează în...

Apă cu porția pe caniculă, în mai multe zone din județul Cluj
Noile dotări ale Poliției Române, spaima șoferilor beți și drogați | FOTO
De prin Cluj marți, 16 iulie 2024, 14:41

Noile dotări ale Poliției Române, spaima șoferilor beți și drogați | FOTO

Modificările aduse Codului Rutier permit reținerea permiselor de conducere pentru maxim 72 de ore în cazul persoanelor bănuite că au consumat...

Noile dotări ale Poliției Române, spaima șoferilor beți și drogați | FOTO
De prin Cluj marți, 16 iulie 2024, 12:36

Lucrări de reabilitare în Cluj: Parcul Caragiale, Strada Uliului și Zona Carbochim

Lucrările de reabilitare a parcului I.L. Caragiale și a ariei adiacente continuă. Primăria va conserva o parte din zidul roman  (construit...

Lucrări de reabilitare în Cluj: Parcul Caragiale, Strada Uliului și Zona Carbochim
De prin Cluj luni, 15 iulie 2024, 12:01

Ce au pregătit organizatorii și ce trebuie să știți dacă mergeți la Electric Castle

Festivalul Electric Castle începe miercuri, 17 iulie, la Castelul Banffy din Bonțida.   Campingul pentru participanți se deschide luni, 15...

Ce au pregătit organizatorii și ce trebuie să știți dacă mergeți la Electric Castle
De prin Cluj vineri, 12 iulie 2024, 17:46

Expoziție de vară la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă așteaptă în perioada 18 iulie – 1 august să vizionați expoziția de pictură a artistei Adriana Sakurai...

Expoziție de vară la Galeriile Radio Cluj
De prin Cluj vineri, 12 iulie 2024, 14:21

Vești bune: noi zboruri de pe aeroportul din Cluj!

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj își consolidează astfel poziția de lider regional pe piața aeroporturilor din România, oferind...

Vești bune: noi zboruri de pe aeroportul din Cluj!