Ascultă Radio România Cluj Live

Balet comic în premieră la Opera Română

O poveste cu tineri îndrăgostiți, provocări, caricaturi și totul în ritm alert, de văzut la Opera Română din Cluj-Napoca.

Balet comic în premieră la Opera Română
Foto: Foto: Radio Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 iunie 2024, 12:55

Nu des se poate vedea balet comic pe scena Operei Române din Cluj, dar încheierea stagiunii chiar cu o asemenea operă se va face.

 

O poveste cu tineri îndrăgostiți, provocări, caricaturi și totul în ritm alert, promit coregraful Vasile Solomon, și soliștii care au povestit despre La Fille Mal Gardee, spectacolul din 21 iunie:

 

Reporter: Opera Națională Română își încheie stagiunea cu o premieră La Fille Mal Gardee, o premieră de balet, o lucrare comică în concepția coregrafică a maestrului Vasile Solomon. Povestea sună astfel: Lisa și Colas sunt îndrăgostiți unul de celălalt. Încercările văduvei Simone de a-și convinge fiica să se căsătorească cu Alain, un tânăr bogat, dar naiv, vor pune la încercare iubirea celor doi. Soliștii ne fac cunoștințe cu aceste personaje principale. Mircea Munteanu, despre Colas:

 

Mircea Munteanu: Personajul meu Colas este carismatic, amuzant, îndrăgostit de o fată pe care, din păcate, are cam greu acces din cauza mamei sale. Și tot încearcă, încearcă să o convingă și pe mamă că merită, că dragostea asta e adevărată, e pe bune. Pusă în ipostaze diverse și din pricina colegului meu Vlad, care personajul său este pregătit să fie logodit cu partenera mea, cu Lisa, și se formează acolo o intrigă destul de drăguță, aș spune și mai multe, o să vă rog să veniți să vedeți la spectacol.

 

Reporter: Andreea Jura, despre Lisa:

 

Andreea Jura: Lisa este un personaj atât de ofertant nu doar din punct de vedere tehnic, ci și din punct de vedere artistic. Nu vreau să vă dezvălui prea multe lucruri în ce privește personajul meu, dar pot să vă asigur că veți pleca acasă cu zâmbetul pe buze.

 

Reporter: Iuliana Dan, despre Simone:

 

Iuliana Dan: Un personaj dramatic, dar la fel, o să descoperiți pe parcursul spectacolului. Și foarte autoritară, personaj care în esență nu prea multe lucruri în comun, dar în pielea căreia mă simt extraordinar, deci foarte bine, pot să mă destind. Dar o să vă las să vedeți mai multe, bineînțeles, mă bucur de fiecare moment și am o recunoștință foarte mare pentru încredere și pentru oportunitate.

 

Reporter: Vlad Maier, despre Alain:

 

Vlad Maier: Atâta pot să spun despre acest personaj că este un personaj de culoare, în creația maestrului și de altfel și în creația mea, care o să rămână imprimat foarte bine pe retina ochiului pentru foarte mult timp de acum încolo.

 

Reporter: Maestrul Vasile Solomon spune că pentru el totul a pornit de la necesitatea de a prezenta pe scena operei un balet comic care poate mulțumi toate gusturile și toate vârstele.

 

Vasile Solomon: O să găsiți dansuri de caracter, dansul saboților de stil olandez. O să găsiți multă pantomimă, efecte scenice și un ritm foarte alert. Publicul să nu aibă timp să respire și să pare îi pară rău că s-a terminat.

 

Reporter: Dirijorul Cristian Spătaru are informații interesante despre muzica baletului.

 

Cristian Spătaru: Cel mai interesant este crearea muzicii de fapt în acest balet, fiindcă dacă vedeți și dumneavoastră în titlu, avem doi compozitori, care era un interval de vreo 70 de ani au reconceput muzica absolut de la zero și au făcut un cu totul alt balet. Deci, până în secolul 19 noi am avut două variante: una franceză și alta, germană. Astăzi, nouă ni se prezintă alte variante cu totul diferite, dar reorchestrate, care pe alocuri sunt inspirate din muzica acestor doi compozitori, însă cu niște adaosuri din școala de balet sovietic și din școala de balet britanică. […] Deci, subiectul baletului cred că este unicul lucru, unica linie roșie care a rămas până în ziua de astăzi. Este datoria noastră să-l interpretăm, să-l readucem în scenă, mai ales când avem așa dansatori talentați și atât de virtuozi.

 

Reporter: În 21 iunie, pe scena Operei Naționale Române, premier La Fille Mal Gardee, Fiica prost păzită, în pași de balet și în zâmbete și bună dispoziție.

 

 

Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Regele cerb, la Teatrul Național „Lucian Blaga”
Cultural luni, 1 iulie 2024, 15:06

Regele cerb, la Teatrul Național „Lucian Blaga”

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca vă invită la avanpremiera și premiera spectacolului Regele cerb de Carlo Gozzi, în regia lui...

Regele cerb, la Teatrul Național „Lucian Blaga”
La Sibiu s-a încheiat aseară FITS, Festivalul Internațional de Teatru
Cultural luni, 1 iulie 2024, 09:57

La Sibiu s-a încheiat aseară FITS, Festivalul Internațional de Teatru

FITS, Cel mai important festival de teatru din Europa, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția 2024 a tras cortina! Au fost 10 zile,...

La Sibiu s-a încheiat aseară FITS, Festivalul Internațional de Teatru
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ce înseamnă să fii onest
Cultural duminică, 30 iunie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ce înseamnă să fii onest

Traducerea şi adaptarea radiofonică: Alexandru Alcalay, Sima Zamfir şi Puşa Scărlătescu.   Regia artistică: Paul Stratilat. În...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ce înseamnă să fii onest
Ce vedem sâmbătă la FITS
Cultural vineri, 28 iunie 2024, 17:09

Ce vedem sâmbătă la FITS

Vă prezentăm spectacolele pe care nu ar trebui să le ratați sâmbătă, 29 iunie, dacă sunteți în Sibiu.   Sâmbătă – 29 iunie...

Ce vedem sâmbătă la FITS
Cultural joi, 27 iunie 2024, 10:38

Peste 80 de evenimente programate pentru astăzi la FITS

Celebrul actor american John Malkovich va urca astăzi pe scenă în spectacolul „În singurătatea câmpurilor de bumbac”.   Se va...

Peste 80 de evenimente programate pentru astăzi la FITS
Cultural marți, 25 iunie 2024, 11:05

Cinci spectacole cu acces gratuit în a 5-a zi de FITS

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu propune 5 spectacole cu acces gratuit în cea de a 5 a zi de magie aflată sub semnul prieteniei. Vă...

Cinci spectacole cu acces gratuit în a 5-a zi de FITS
Cultural marți, 25 iunie 2024, 10:58

Final de stagiune la Reactor, cu o premieră

În 29 și 30 iunie, de la ora 19:00, au loc la spațiul Reactor ultimele evenimente ale stagiunii 2023/2024: ieșirea la public în avanpremieră...

Final de stagiune la Reactor, cu o premieră
Cultural luni, 24 iunie 2024, 19:09

Festivalul Internaţional Grand Prix Nova 2024 a început!

Marți, 24 iunie, a început cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional Grand Prix Nova organizat de Radio România, un eveniment...

Festivalul Internaţional Grand Prix Nova 2024 a început!