Ascultă Radio România Cluj Live

Sărbătoare în mișcare la Sports Festival

Zona centrală sportivă a Clujului va fi ocupată la maxim în cele 4 zile de festival.

Sărbătoare în mișcare la Sports Festival

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 iunie 2024, 14:57

Inițiere gratuită în 30 de sporturi, competiții, crosuri, dans, discuții, întâlniri cu nume mari ale sportului și concerte vor ocupa zona centrală sportivă a Clujului și vor încerca să ne atragă în programul celor patru zile de Sports Festival.

 

Oferta e bogată și pentru cei doar curioși în legătură cu sportul, dar și pentru cei mai pretențioși. Mirel Alexa ne-o prezintă pe larg:

 

Mirel Alexa: Zona de inițiere este cea mai importantă zonă a Sports Festival, din punctul nostru de vedere, pentru că face ceea ce ne-am propus noi când am început în 2018 cu acest eveniment, și anume să ajutăm cât mai multă lume să vină să facă mișcare, să facă sport. Cuprinde undeva către 30 de sporturi. Avem și sporturi clasice: fotbal, baschet, handbal, volei, dar avem și sporturi inedite, de la escaladă sau vorbim de schi sau de petanque sau multe, multe altele.

 

Reporter: Ce fel de schi, având în vedere că-i vară?

 

Mirel Alexa: Zona de inițiere are legătură în primul și în primul rând cu o parte de alfabetizare în sportul respectiv. Adică fiecare copil sau tânăr sau adult care merge în zona de inițiere prima și prima dată trebuie să treacă pe la voluntarii noștri, trebuie să semneze un acord de utilizare, să spunem, al acestor instalații, primește un pașaport, primește o brățară și după care, timp de 4 zile el se poate deplasa la toate cele 30 de sporturi. Acolo îi așteaptă profesioniști în fiecare sport. Vorbim aici de cluburi, federații, vorbim de asociații sportive, care în 15-20 de minute, în funcție de fiecare sport, îl învață mișcările de bază, îl învață, să spunem, să interacționeze prima dată cu sportul. Nu ai cum altfel. Așa poți să-ți dai seama în 4 zile dacă ți se potrivește sau nu un anumit sport. Practic, despre asta este vorba și atunci, că vorbeam de schi, pur și simplu, colegii care sunt acolo îi învață mișcările de bază, cum ar trebui să-și miște picioarele, bazinul. Sunt niște aparate speciale în acest sens. Asta e o chestiune, să spunem, inedită. Dar partea cea mai bună și cea mai frumoasă este că timp de 4 zile lumea vine, face sport, face mișcare. Anul trecut au avut peste 15.000 de copii și adulți care au trecut prin zonele noastre de inițiere și-au luat bulinuțele, au făcut sport și la final au primit gratuit, un mic cadou din partea noastră și a partenerilor. Ce e important să se știe este că accesul este total gratuit. Lumea pur și simplu trece prin zona respectivă, doar trebuie să se înscrie la voluntari și după aceea poate să încerce oricâte sporturi dorește.

 

Reporter: Aveți oferte și pentru cei care sunt doar curioși în legătură cu sporturile, dar aveți oferte și întâlniri frumoase și pentru cei care sunt pretențioși, care sunt deja pasionați de sporturi, ce au idoli în domeniile sportive.

 

Mirel Alexa: Da, în zona aceasta avem câteva competiții. Avem o competiție de 800-900 de mici fotbaliști, mici și mari fotbaliști, care se va desfășura în zona Parcului Iuliu Hațeganu, terenurile de la Winners. Timp de 3 zile, peste 800 de copii vor intra într-o competiție de fotbal. Mai avem după aceea o competiție de beach-volei. Mai avem o competiție de rugby și să nu uităm că duminică dimineața avem o alergare, un cros crosul super eroilor, îi spunem. Este deja la a 3-a ediție. Anul acesta o să avem aproape 1500 de participanți, ceea ce este un record pentru noi. Partea inedită acestui cros, ca și până acum, este că o parte din valoarea kit-ului se va dona către spitale publice din bani privați, pentru construirea maternității de la Stanca. Să nu uităm că pe perioada celor 4 zile la scenă vor fi foarte multe clase de zumba, dans, mișcare, sport, calistenics și multe, multe altele. Show-uri unde o să întâlniți sportivi cunoscuți care au clase atât la nivel local cât și la nivel național și de centru și internațional. Partea frumoasă este că în evenimentul nostru vom avea foarte mulți invitați și olimpici, sportivi de talie internațională și vedete naționale și internaționale care deja se identifică cu proiectul nostru și ne ajută prin prezența lor și nu numai, aici.

 

Reporter: Pentru că ai adus vorba de crosuri, am ochit un cros în care aleargă omul și câinele său. E o noutate asta?

 

Mirel Alexa: Da, este cani-cros. E prima dată când îl avem în Sports Festival. Este un eveniment într-adevăr dedicat câinilor, stăpânilor și sunt două categorii de concurs acolo. S-au anunțat foarte mulți doritori să participe la această competiție. Va fi în Parcul Central, vizavi de Lacul Chios. Ce mai avem în plus și cred că merită amintit este evenimentul principal, ca să încheiem, să zicem, zona aceasta dedicată sportului, este meciul demonstrativ de tenis care va fi sâmbătă, 15 iunie, între Andre Agassi, Ștefi Graf, Simona Halep și Andrei Pavel. Suntem bucuroși că îi avem pe acești doi mari titani ai sportului tenisului, dar nu în ultimul rând, foarte bucuroși că o vom vedea din nou pe Simona jucând. Mie îmi place să zic acasă, la Cluj, pentru că ea întotdeauna s-a simțit foarte bine aici, la noi și cred că tuturor ne este dor de ea. 

 

Reporter: Va fi foarte multă mișcare, dar va fi și partea de discuții despre sport. V-ați propus să ne aduceți și la povești.

 

Mirel Alexa: Așa este, la povești. De asta am intrat cumva și în această zonă cu acest master class, pentru că este zona numărul doi, zona de learning pe care noi avem. Dacă prima dată am vorbit de sport, acuma vorbim de acest learning, de a învăța, de învățare. Deci, pe lângă acest master class care va fi duminică, vom avea de joi și până duminică, inclusiv zona sport stock (este deja cunoscută în festivalul nostru) și vom avea undeva către 30-40 de speakeri din absolut toate domeniile care vor veni. După cum spuneam, pe 4 zile sunt avem undeva către 30 de de speakeri din absolut toate zonele sportului sau adiacente sportului.

 

Reporter: Totul garnisit cu multă mâncare și muzică și concerte.

 

Mirel Alexa: Exact, dat fiind faptul că e un festival, ne interesează ca lumea care trece pe acolo să se simtă bine, să aibă acces la cât mai multe modalități de a face sport și care partenerii noștri s-au pregătit foarte bine și merită, merită să venim acolo. Da, într-adevăr, avem și concerte. Atenție, toate aceste concerte sunt gratuite! Vor fi pe scena centrală: avem Voltaj – joi, avem Ami, avem DJ Meg Dilma sâmbătă, avem Gașca Zurly duminică și Andreea Esca și cu Otravă, care vor mixa în închiderea festivalului. Toate acestea sunt gratuite.

 

Reporter: Zi de vară, până seară, nu de dimineața până seara avem ce face.

 

Mirel Alexa: Exact. Deci cumva, dacă, de exemplu, îți iei familia și vii de dimineață de la un ora 10-11, așa, credem noi că până seara ai ce face în festival fără absolut nicio problemă. Adică te poți juca, poți dansa, poți să și mânânci ceva, poți să și vezi un concert, să asculți și un speech sau de ce nu, să te întâlnești pe alea stadionului și în zona festivalului cu vedete, cu sportivi internaționali, să te întâlnești, să schimbi de vorbă cu ei, să faci o poză. Cam asta. Eu cred că avem o rețetă foarte bună și oricine vine acolo are ce să experimenteze timp de 4 zile.

 

Reporter: Acolo, adică în zona centrală sportivă a Clujului, cum le place organizatorilor Sports Festival s-o numească: Platoul BT Arena, Cluj Arena, Parcul Iuliu Hațieganu, Parcul Central, terenurile de la Winners Club. Începând de joi de la ora 14:00 până la ora 23:00 iar vineri, sâmbătă și duminică de la ora 10:00 la ora 23:00. 

 

 

Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Tragedie într-o familie din Cluj-Napoca!
De prin Cluj miercuri, 19 iunie 2024, 11:12

Tragedie într-o familie din Cluj-Napoca!

Tragedie! Trei membri ai unei familii din municipiul Cluj-Napoca au fost găsiţi morți, în curtea casei lor. Echipa operativă sosită la faţa...

Tragedie într-o familie din Cluj-Napoca!
Care este cel mai bun oraș studențesc din România?
De prin Cluj miercuri, 19 iunie 2024, 10:52

Care este cel mai bun oraș studențesc din România?

Cluj-Napoca este, şi în acest an, cel mai bun oraş studenţesc din România. Reiese dintr-un clasament al celor mai bune oraşe academice pentru...

Care este cel mai bun oraș studențesc din România?
Tradiționala Procesiune de Rusalii, la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 18 iunie 2024, 15:56

Tradiționala Procesiune de Rusalii, la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca....

Tradiționala Procesiune de Rusalii, la Cluj-Napoca
Produse expirate din 2016 au fost scoase la vânzare într-un sat din Cluj
De prin Cluj marți, 18 iunie 2024, 15:12

Produse expirate din 2016 au fost scoase la vânzare într-un sat din Cluj

La sate, unele magazine sunt aprovizionate cu multe produse aproape de expirare sau chiar expirate. Din păcate consumatorul din rural nu primește...

Produse expirate din 2016 au fost scoase la vânzare într-un sat din Cluj
De prin Cluj marți, 18 iunie 2024, 14:38

Stadiul tuturor șantierelor și lucrărilor din Cluj-Napoca – explicațiile viceprimarului

Stadiul lucrărilor de pe strada Barițiu, dar și al celor de la Căminul pentru seniori de pe Calea Baciului sunt câteva dintre subiectele...

Stadiul tuturor șantierelor și lucrărilor din Cluj-Napoca – explicațiile viceprimarului
De prin Cluj vineri, 14 iunie 2024, 13:12

Restricții de circulație în Cluj-Napoca!

Pentru buna desfășurare a evenimentului ”The Power of Sports – Sports Festival” (13 iunie – 16 iunie 2024, în intervalul orar 8.00 –...

Restricții de circulație în Cluj-Napoca!
De prin Cluj vineri, 14 iunie 2024, 11:16

95 de ani de oncologie la Cluj-Napoca

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca împlineşte 95 de ani de existenţă şi marchează momentul printr-o serie de evenimente desfăşurate până...

95 de ani de oncologie la Cluj-Napoca
De prin Cluj vineri, 14 iunie 2024, 10:20

Ploaia torenţială a făcut ravagii în Cluj!

La Cluj Napoca, o ploaie torenţială a făcut ravagii, mai multe subsoluri au fost inundate, iar maşinile au fost acoperite de ape. O bucată din...

Ploaia torenţială a făcut ravagii în Cluj!