Ascultă Radio România Cluj Live

Incidente electorale și dosare penale

Opt incidente au fost constatate de la începerea procesului de vot, însă n-au fost înregistrate situaţii grave care să afecteze procesul electoral, a informat, duminică 9 iunie 2024, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Florina Meteş.

Incidente electorale și dosare penale

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 9 iunie 2024, 16:43 / actualizat: 9 iunie 2024, 17:44

Șapte dintre acestea au fost soluţionate şi unul este în curs de verificare.

Au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 4.200 lei și  s-au întocmit dosare penale pentru două posibile infracţiuni de coruperea alegătorilor, a spus Florina Meteş.

În cadrul acţiunilor desfăşurate până la această oră (15.50) în trafic, au fost verificate 84 de persoane şi 79 de vehicule, fiind aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale.

‘Pentru orele următoare, efectivele MAI îşi vor concentra misiunile pe menţinerea ordinii şi siguranţei publice, cu precădere în zona secţiilor de votare, pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

O atenţie deosebită va fi acordată soluţionării sesizărilor privind fapte contravenţionale sau penale care au legătură cu alegerile’, a mai adăugat Florina Meteş.

……………..

8 incidente electorale au fost înregistrate până la ora 15.00, în județul Alba.

4 dintre acestea privesc fapte de natură penală, iar 4 fapte de natură contravențională. Alte două sesizări sunt în curs de verificare.

Cele mai frecvente sesizări au vizat aspecte legate de continuarea campaniei electorale, suspiciuni de fraudă electorală, fapte de corupere a alegătorilor, tulburarea liniștii publice și comercializarea de băuturi alcoolice în proximitatea secțiilor de vot, care au fost verificate cu celeritate.

De exemplu, polițiștii din Sebeș efectuează cercetări pentru infracțiunea de coruperea alegătorilor, ca urmare a unei sesizări potrivit căreia la un magazin din localitatea Căpâlna, comuna Săsciori, ar fi fost oferite alimente, în scop electoral.

Și la La Cugir, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la un local public situat la o distanță mai mică de 500 de metri de o secției de votare au fost comercializate băuturi alcoolice.
Reprezentanții localului au fost sancționați contravențional.

 

AGERPRES

……………..

Incidente electorale  și în județul Sălaj

Un bărbat care a distribuit materiale electorale în mediul online şi un altul care şi-a fotografiat buletinul de vot au fost amendaţi, astăzi, de poliţiştii sălăjeni.

Oamenii legii au fost sesizaţi că un bărbat de 57 de ani, din localitatea Chieşd a distribuit materiale electorale pe o platformă de socializare, continuând astfel propaganda electorală în mediul online după încheierea campaniei electorale.

Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu o amendă de 2.000 de lei.

Totodată, la o secţie de votare din municipiul Zalău, prezenţa unui bărbat în cabina de vot, însoţită de flash-uri luminoase, a trezit suspiciunea unui membru al Biroului Electoral de Circumscripţie. Acesta din urmă a alertat jandarmul aflat în proximitate. În urma verificărilor, cele sesizate s-au confirmat, iar bărbatul a fost amendat cu 600 de lei pentru fotografierea buletinului de vot.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au fost semnalate 16 incidente în legătură cu procesul electoral. Jumătate dintre acestea nu s-au confirmat, iar restul sunt în curs de verificare.

…………………

10 sesizări, 4 sancțiuni și 2 dosare penale în Bihor

10 incidente au fost semnalate de la deschiderea urnelor până la ora 15.00 în județul Bihor. Dintre acestea șase s-au confirmat, două, nu,  iar două sunt în curs de verificare.

De la deschiderea urnelor până la ora 15.00, structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din județul Bihor au reușit să mențină un climat normal de siguranță și ordine publică. Până în acest moment, nu au fost înregistrate incidente grave care să afecteze procesul electoral, însă au fost raportate 10 incidente legate de alegeri. Angajații MAI din județul Bihor au intervenit operativ, în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul”, a transmis Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

Potrivit acesteia, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, toate cu avertisment, dintre care 2 pentru continuarea propagandei electorale în mediul on-line, după încheierea campaniei electorale și 2 pentru vânzarea de băuturi alcoolice pe o rază mai mică de 500 de metri față de secțiile de votare.

Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 2 posibile infracțiuni (ștampile cu „Votat”, dispărute din secție),

Precizăm faptul că a fost găsită ștampila sesizată pierdută la o secție de votare din Oradea. Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile. De asemenea, polițiștii de ordine publică, echipaje de poliție rutieră și jandarmi din Bihor, sunt prezenți în teren și monitorizează situația, fiind instituite și filtre rutiere, pentru a preveni și combate orice încălcare a legii. Reamintim că, structurileMinisterului Afacerilor Interne din județul Bihor desfăşoară activităţi în sistem integrat pe toată perioada desfăşurării procesului electoral, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiţii de siguranţă şi pentru a verifica şi sancţiona cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale.

Pentru un plus de siguranță, au fost constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o impune”, a mai precizat Fărcuța.

……………….

Incidente în Bihor în primele ore ale alegerilor locale și europarlamentare

 În cursul dimineții, în Bihor a fost înregistrată o sesizare referitoare la continuarea propagandei electorale în mediul on-line, după încheierea campaniei electorale, aceasta fiind în curs de verificare.

De asemenea, a fost înregistrată o sesizare referitoare la o posibilă infracțiune, respectiv sustragerea componentei din plastic cu mențiunea „Votat”, de pe o ștampilă, de la o secție de votare din localitatea Urvind, județul Bihor.

„În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de furt. Subliniem faptul că toate sesizările de incidente electorale vor fi verificate cu celeritate și echidistanță.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt la datorie pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral. Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112”, a transmis Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

16 persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, cu drept de vot, și-au exercitat dreptul la vot prin intermediul urnei mobile. Procesul s-a derulat fără incidente, mai spune Fărcuța.

Potrivit acesteia, de la debutul campaniei electorale au fost semnalate 25 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, toate au fost verificatecu celeritate, iar 4 nu s-au confirmat.

Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – 7  sesizări, posibile fapte de corupere a alegătorilor – 6 sesizări, afișarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale –3 sesizări și 9 alte tipuri de sesizări.

Efectivele MAI au aplicat 2 sancțiuni contravenționale, respectiv o amendă în valoare de 1.600 de lei și un avertisment. Totodată, s-au întocmit 12 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”, a mai precizat Fărcuța.

Crina Dobocan
…………………

Dosar penal pentru loviri și alte violențe. S-a întâmplat la o secție de votare din Ciumeghiu, județul Bihor.

Oamenii legii au întocmit un dosar penal pentru loviri și alte violențe la Ciumeghiu, după ce o persoană a sesizat la 112 că ar fi fost agresată în curtea unei secții de votare din localitatea Ciumeghiu, județul Bihor.

În urma verificării aspectelor sesizate, s-a constatat că două persoane s-ar fi îmbrâncit reciproc în curtea respectivei locații, fără a avea nevoie de îngrijiri medicale”, a arătat Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

De asemenea, se află în curs de verificare o sesizare cu privire la pierderea unei ștampile de vot de la o secție de votare din municipiul Oradea.

Toate sesizările cu caracter electoral primite sunt gestionate corespunzător și echidistant, după finalizarea verificărilor urmând a se stabili care dintre acestea se confirmă.

Până în prezent, au fost înregistrate 3 sesizări referitoare la continuarea propagandei electorale în mediul on-line, după încheierea campaniei electorale, aceastea fiind în curs de verificare. Reamintim că, structurile Ministerului Afacerilor Interne desfăşoară activităţi în sistem integrat pe toată perioada desfăşurării procesului electoral, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiţii de siguranţă şi pentru a verifica şi sancţiona cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale.

Pentru un plus de siguranță, au fost constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o impune. Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112”, a mai îndemnat Alina Fărcuța.

Crina Dobocan

……………..

Poliţiştii din judeţul Satu Mare au aplicat trei amenzi în valoare de peste 3.800 de lei.

Oamenii legii au deschis două dosare penale pentru posibile infracţiuni, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

Potrivit sursei citate, până la ora 15,00 au fost semnalate 14 incidente în legătură cu procesul electoral.

Dintre acestea, două s-au confirmat, opt nu s-au confirmat, iar patru sunt în curs de verificare.
Au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale de peste 3.800 de lei.

………………

Incidente și în județul Bistriţa-Năsăud

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, Mugurel-Arin Boţu, a declarat că la secţia de votare nr. 84 din Cormaia, ce aparţine de oraşul Sângeorz-Băi, membrii secţiei de votare le-ar fi înmânat alegătorilor buletine pe care nu aplicaseră ştampila de control.

El a mai precizat că din acest motiv, la finalul zilei, vor fi declarate nule.

Mugurel-Arin Boţu a anunțat că nu se ştie câte astfel de buletine au fost folosite înainte ca membrii secţiei de votare să îşi dea seama de această neglijenţă.Cazul a intrat în atenţia Autorităţii Electorale Permanente.

Biroul Electoral Județean a mai fost sesizat şi în legătură cu faptul că în comuna Dumitriţa mai mulţi cetăţeni ar transporta oameni la vot cu diverse autoturisme.

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 10:04

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului

Noul Parlament European are 720 de locuri, cu 15 mai multe decât în 2019, iar pentru ele sunt în competiţie aproape 16 mii de candidaţi din cele...

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
Știri electorale – 7 iunie
ALEGERI 2024 vineri, 7 iunie 2024, 12:23

Știri electorale – 7 iunie

PNL este partidul care a atras cele mai multe fonduri europene, fiind necesare în continuare soluţii pentru reducerea decalajelor între statele...

Știri electorale – 7 iunie
Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 joi, 6 iunie 2024, 11:12

Știri electorale – 6 iunie

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, care deține și în prezent această funcție,...

Știri electorale – 6 iunie
Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 miercuri, 5 iunie 2024, 11:16

Știri electorale – 5 iunie

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a anunţat astăzi că a sesizat Comisia Europeană...

Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 marți, 4 iunie 2024, 11:19

Știri electorale – 4 iunie

Candidații partidului REPER continuă dezbaterile cu cetățenii pentru promovarea proiectelor în cadrul campaniei „Agora REPER”....

Știri electorale – 4 iunie
ALEGERI 2024 luni, 3 iunie 2024, 12:56

Știri electorale – 3 iunie

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Adrian Cozma, a anunţat luni, 3 iunie 2024, într-o conferinţă de...

Știri electorale – 3 iunie
ALEGERI 2024 duminică, 2 iunie 2024, 17:56

Știri electorale – 2 iunie

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Cluj, că România contează în Uniunea Europeană în măsura în care şi ţara...

Știri electorale – 2 iunie
ALEGERI 2024 sâmbătă, 1 iunie 2024, 17:28

Știri electorale – 1 iunie

Reprezentanții USR Cluj au declarat pe pagina lor de facebook că au în vedere implementarea, după 9 iunie, a unor „soluții concrete” pentru...

Știri electorale – 1 iunie