Ascultă Radio România Cluj Live

Ziua Mondială Art Nouveau în Oradea

Proiecţii multimedia, ateliere de creație, concert, instalaţii de lumină arhitecturală și instalaţii interactive.

Ziua Mondială Art Nouveau în Oradea

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 iunie 2024, 13:25

Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor (Oradea Heritage) marchează, printr-o serie de evenimente special, Ziua Mondială Art Nouveau.

 

Ediţia 2024 va avea loc în data de 15 iunie și se concentrează în jurul temei principale „Lumina”, în toate formele ei: naturală, decorativă, funcţională și chiar interactivă. Programul se întinde pe durata întregii zile, între orele 10.00-22.00, iar participarea este gratuită.

Cu toată familia

Programul zilei începe la ora 10:00 cu două ateliere de creaţie deschise atât copiilor, cât și adulţilor. Pe pietonala Libertăţii, în spatele Casei Darvas—La Roche, se va desfășura atelierul de pictură în aer liber al Alexandrei Comanici, ilustratoarea cărţii „Coloradea” (editată de Manifest pentru Oradea). Artista va pregăti ilustraţii cu palatele orădene din „Coloradea” pe șevaletele amplasate pe esplanadă, iar participanţii le vor colora sub îndrumarea Alexandrei. Atelierul se va relua la ora 17:00.

Tot de la 10:00, arhitecta orădeană Mara Vida susţine un atelier de vitralii create din hârtie colorată, inspirate de elementele Art Nouveau care se regăsesc în arhitectura din Oradea. Atelierul se va desfășura în interiorul Casei Darvas.

La ora 11:00, cei care doresc să afle mai multe despre Art Nouveau sunt invitaţi la prezentarea „Art Nouveau – stil sau mișcare?”, susţinută de conferenţiarul universitar Deodáth Zuh.

Prelegerea se va desfășura în sala de conferinţă a Casei Darvas—La Roche și va analiza asemănările și diferenţele dintre manifestările Art Nouveau în diferite ţări și regiuni, încercând să găsească un răspuns la întrebarea din titlul conferinței.

La ora 16:00, artizanii de la Manufactura Lüster așteaptă doritorii la un atelier de ceramică și porţelan pe terasă. Participanţii vor învăţa tehnici de presare a ceramicii și turnarea porţelanului, cu elemente inspirate din ornamentica casei Darvas–La Roche.

Proiecţie specială și premieră

Doar în această zi specială, fostul cinematograf „Libertatea” din Palatul Vulturul Negru își redeschide porţile pentru public. Aici, în fosta sală A a complexului, de la orele 10:00, 15:00 și 19:00, vor fi trei proiecţii de film. Intrarea se va face din pasaj.

Totodată, publicul orădean va putea admira pentru prima dată spectacolul imersiv inspirat din lucrările lui Gustav Klimt, unul din fondatorii secesiunii vieneze. Un show inedit din operele pictorului va fi proiectat pe faţada bisericii romano-catolice „Sfântul Ladislau” din Piaţa Unirii (vis-a-vis de Primărie). Proiectul este realizat în parteneriat cu MINA – Museum of Immersive New Art din București. Spectacolul începe la ora 21:30.

Începând cu ora 10:00, ghizii Oradea Heritage vor porni în tururi cu toţi cei care doresc să redescopere frumuseţile centrului istoric orădean. Programul tururilor este următorul: orele 10:00, 11:00, 12:00 (lb. maghiară), 13:00, 15:00 (lb. engleză), 16:00, 17:00, 18:00, 21:00 și 22:00.

Fotograful orădean Remus Toderici îi va ghida pe cei interesaţi de fotografie în două tururi foto, cu pornire de la orele 17:00 și 18:00. Fiecăre tur pornește din faţa Palatului Vulturul Negru.

Proiecții multimedia

Începând cu ora 21:30, palatele Art Nouveau orădene vor prinde viaţă prin proiecţii multimedia, instalaţii de lumină arhitecturală și instalaţii interactive. Participanţii pot admira într-o lumină nouă pasajul Vulturul Negru (Piaţa Unirii), Casa Deutsch (str. Vasile Alecsandri), Casa Poynár (Piaţa Ferdinand), Casa Centrală de Economii (clădirea BRD din Piaţa Ferdinand), Palatul Sztarill (Astoria, Piaţa Ferdinand), pasaj Bazar (str. Madách/Republicii), Palatul Stern (str. Republicii), Palatul Apollo (str. Republicii), Palatul Moskovits (str. Republicii) și Casa Adorján (str. Patrioţilor/Moscovei).

De la ora 22:00, Luiza Zan, una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe jazz din România, încheie ziua cu un concert extraordinar în piaţeta din spatele Teatrului de Stat. Locaţia a fost aleasă pentru a scoate în evidenţă superba casă Adorján, aflată la intersecţia străzilor Patrioţilor și Moscovei, recent readusă la splendoarea de odinioară.

Participarea la toate evenimentele este gratuită, însă este necesară înregistrare prealabilă la atelierele de creaţie (de pictură, de vitralii, de ceramică), prelegerea Art Nouveau, proiecţiile din fostul cinematograf Libertatea și tururile foto.

Formularele de înscriere pot fi găsite în evenimentul Facebook, aici: 

Organizaţia Réseau Art Nouveau Network – RANN cuprinde 28 orașe din Europa care se mândresc cu un patrimoniu Art Nouveau semnificativ, precum: Paris, Barcelona, Bruxelles, Budapesta și Viena.

Oradea este singurul oraș din România care face parte din Réseau Art Nouveau Network. RANN a iniţiat celebrarea Zilei Mondiale Art Nouveau în 2013, cu scopul de a promova arta și arhitectura specifică sfârșitului de secol XIX – începutului de secol XX în ţările Europei.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

TIFF23 de la Cluj-Napoca se apropie de final!
Cultural duminică, 23 iunie 2024, 11:26

TIFF23 de la Cluj-Napoca se apropie de final!

TIFF23 de la Cluj-Napoca se apropie de final! Anul acesta însă festivalul se va prelungi cu încă o zi, cu ocazia minivacanței de Rusalii....

TIFF23 de la Cluj-Napoca se apropie de final!
Filmele indiene au luat cele mai multe premii la TIFF 2024
Cultural duminică, 23 iunie 2024, 10:45

Filmele indiene au luat cele mai multe premii la TIFF 2024

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a anunțat câștigătorii în cadrul Galei de Închidere care a avut loc...

Filmele indiene au luat cele mai multe premii la TIFF 2024
Teatru radiofonic la Radio Cluj: A treia caravelă
Cultural duminică, 23 iunie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj: A treia caravelă

Regia artistică: Leonard Popovici.   În distribuţie: Constantin Codrescu, Radu Beligan, Geo Costiniu, Constantin Cojocaru, Boris Petroff,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj: A treia caravelă
În weekend la FITS
Cultural vineri, 21 iunie 2024, 17:45

În weekend la FITS

În acest weekend Sibiul devine cea mai bună locație pentru un citybreak, asta dacă nu te afli deja în oraș, deoarece a început ediția...

În weekend la FITS
Cultural vineri, 21 iunie 2024, 12:36

Festivalul Internațional de Teatru Turda 2024

În al doilea weekend al FIT Turda 2024 pe scena teatrului turdean vor urca actori recunoscuți atât din domeniul artelor dramatice, cât și din...

Festivalul Internațional de Teatru Turda 2024
Cultural vineri, 21 iunie 2024, 09:31

Începe cel mai important festival de teatru din Europa – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Aproape 5.000 de artiști din 82 de țări vor transforma orașul Sibiu în epicentrul cultural al Europei, cu spectacole de teatru, muzică, dans...

Începe cel mai important festival de teatru din Europa – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Cultural miercuri, 19 iunie 2024, 12:37

Samfest Jazz&Wine

Festivalul se va desfăşura în parcul Dr. Fatyol Rudolf din jurul Turnului Pompierilor, de vineri până duminică, 21-23 iunie.   Vor evolua...

Samfest Jazz&Wine
Cultural miercuri, 19 iunie 2024, 11:53

Scriitorul Marian Coman: Banda desenată reunește mai multe arte

Anul acesta la TIFF țara aflată în focus este Japonia, însă pe lângă filme se vorbește la festival și despre alte produse culturale...

Scriitorul Marian Coman: Banda desenată reunește mai multe arte