Ascultă Radio România Cluj Live

Știri electorale – 27 mai

Cele mai importante știri electorale ale zilei de de luni, 27 mai.

Știri electorale – 27 mai
Foto: Foto: Radio Cluj

Articol editat de cristina.rusu, 27 mai 2024, 12:01 / actualizat: 28 mai 2024, 10:54

Candidatul UDMR pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, Cseke Attila, a declarat astăzi că, pentru a deveni un judeţ model, aşa cum doreşte prin programul său electoral, Bihorul ar avea nevoie de o serie de proiecte şi programe în domeniile educaţie, sănătate, tineret, precum şi solidaritate socială, cu unele măsuri speciale pentru familii.

 

El a precizat că, în primul rând, ar fi nevoie de construirea a trei campusuri şcolare, dar și de stabilirea unor consorţii între şcoli şi facultăţi cu profile similare.

În sănătate, Cseke Attila a declarat că ar trebui dezvoltată medicina de familie, prin programe de finanţare din partea Consiliului Județean, cursuri de pregătire profesională, acordare de burse, autobuze medicale pentru diagnosticarea populaţiei în zone greu accesibile, precum şi măsuri pentru autorităţile locale care se implică în susţinerea familiilor.

În opinia sa, Consiliul Judeţean ar trebui să se implice şi să finanţeze centre pentru dependenţii de droguri, pentru tratamente.

O altă iniţiativă a sa se referă la revigorarea programului de tabere şcolare pentru copii şi tineret.

–––––––––––––––––––––––––

Candidatul Alianţei Dreapta Unită la postul de primar al municipiului Sibiu, Ruxandra Cibu Deaconu, lider al filialei judeţene a USR, a declarat astăzi, că le propune cetăţenilor ‘un contract’, care prevede zece proiecte, printre care ‘atragerea de investiţii străine’, ‘facilităţi pentru companiile existente, pentru ca economia locală să crească rapid, iar salariul mediu al sibienilor să ajungă la 1.500 de euro lunar în următorii patru ani’.

 

O altă promisiune a Ruxandrei Cibu Deaconu este că va dubla parcurile, locurile destinate timpului liber şi spaţiile verzi din interiorul oraşului, ‘prin transformarea fundamentală a albiei râului Cibin într-o zonă verde naturală, un ecosistem unic în România’.

Candidatul Alianței Dreapta Unită la postul de primar al Sibiului a spus că va începe preluarea Spitalului CFR şi ‘transformarea lui în spital municipal şi extinderea acestuia prin construirea unei clădiri noi, pentru sănătatea sibienilor’.

Printre cele zece puncte din ‘contractul cu sibienii’ se menţionează şi dezvoltarea unei reţele de transport public metropolitan, construcţia unei reţele de piste de biciclete sigure, dar și a unei săli de spectacole la nivel european.

–––––––––––––––––––––––––-

Administraţiile liberale sunt cele care au atras cele mai multe fonduri europene, afirmă Rareş Bogdan, candidatul Alianţei PSD – PNL pentru un nou mandat de europarlamentar.

 

În cadrul unui eveniment de campanie electorală, el a vorbit despre importanţa atragerii de bani europeni pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

Rareș Bogdan a mai spus că liberalii nu au fugit niciodată de banii europeni, iar din acest motiv avem o absorție de 94 de miliarde, iar banii plătiți către Bruxelles doar de puțin peste 26 de miliarde, ceea ce înseamnă investiții rămase în România, în tot ceea ce înseamnă infrastructură, transport verde și școli.

––––––––––––––––––––––

Candidații Partidului Reînnoim Proiectul European al României la alegerile europarlamentare continuă discuţiile cu alegătorii în cadrul seriei de evenimente AGORA – REPER.

 

Eurodeputatul Dacian Cioloş, declara că România are nevoie de lideri competenți, la nivel național, local și european, care știu să lucreze în slujba comunităților și a țării.

El a mai spus că avem nevoie de banii de la nivel european, de piața europeană, avem nevoie să fim activi la nivel european pentru că în următorii ani se vor decide multe lucruri legate de viitorul european.

Europarlamentarul Dacian Cioloș ocupă primul loc pe lista de candidați ai partidului REPER.

––––––––––––––––––––––-

Caravana AUR „ Patrioţi în Europa” continuă prezentarea în ţară a candidaţilor formaţiuni la alagerile europarlamentare din 9 iunie.

 

Candidata AUR, Cristina Dascălu spune că România trebuie reprezentată în legislativul european de persoane care luptă pentru apărarea drepturilor cetăţenilor.

––––––––––––––––––––––––-

Biroul Electoral de Circumscripţie al municipiului Mediaş a decis anularea Zilelor Mediaşului, care erau programate să aibă loc în perioada 31 mai – 2 iunie, iar primarul liberal, candidat pentru un nou mandat, Gheorghe Roman, a anunţat sâmbătă că va contesta decizia la Biroul Electoral Judeţean Sibiu.

 

El a transmis medieșenilor că ”este curios faptul că în multe alte localităţi din ţară (printre care Craiova, Cluj, Galaţi, Alba Iulia …) se organizează în perioada 31 mai – 2 iunie tot felul de evenimente, fără ca cineva să le conteste”.

Formațiunile politice PSD şi AUR din Mediaş au reclamat la Biroul Elecoral de Circumscripție faptul că ar putea fi încălcate reguli privind campania electorală de către PNL, dacă vor avea loc, în perioada 31 mai – 2 iunie, Zilele Mediaşului, transmite Agerpres.

–––––––––––––––––-

UDMR a dovedit că a reuşit să dezvolte comunităţi locale puternice, nu doar în campanii electorale, ci constant, a declarat, la Oradea, președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

 

”Identitatea etnică, lingvistică și culturală rămâne un element important”, a afirmat acesta, menționând familia și instituțiile de învățământ, de la creșe și grădinițe până la facultăți.

Declaraţia a fost consemnată de corespondentul RRA Stelian–Radu Cacuci.

–––––––––––––––––-

Candidatul Alianţei PSD-PNL la alegerile europarlamentare, social democratul Vasile Dâncu, spune că este nevoie ca invăţămâtul universitar din România să fie mai bine corelat la cel european.

 

El subliniază că în viitorul Parlament European, trebuie susţinută inclusiv majorarea burselor ERASMUS.

––––––––––––––––––

Caravana AUR „ Patrioţi în Europa” continuă prezentarea, în ţară, a candidaţilor formaţiunii la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

 

Laura Gherasim ocupă locul 8 pe lista de candidați AUR, și a declarat că România europeană are nevoie de schimbare, de eurodeputați care să apere drepturile cetăţenilor.

––––––––––––––––––-

”Dreapta Unită are candidați cu experienţă la alegerile pentru Parlamentul European, care pot găsi soluții la problemele românilor care muncesc în Europa, dar și pentru cei care doresc să revină în țară”.

 

Este mesajul transmis românilor din diaspora de europarlamentarul, Eugen Tomac candidat pentru un nou mandat pe lista Alianței Dreapta Unită.

–––––––––––––––––-

Eurodeputata Ramona Strugariu, candidată pe lista Partidului REPER, consideră că cetăţenii trebuie informaţi despre rolul Europei în dezvoltarea comunităţilor locale.

 

Ea a atras atenția că dezbaterile despre tematica europeană ar trebui să se afle pe agenda candidaţilor la alegerile pentru Parlamentul European.

––––––––––––––––––

Partidul Umanist Social Liberal va susţine, la Bruxelles, interesele fermierilor şi agricultorilor români , spune candidata formaţiunii politice la alegerile din 9 iunie, Lia Ardelean.

 

Ea spune că e nevoie de un echilibru între interesele agricultorilor, ale consumatorilor și ale societății în ansamblu, pentru o agricultură dutabilă și o alimentație sănătoasă în Europa.

–––––––––––––––––––-

UDMR va susţine în Parlamentul Europen, în următorii 5 ani, proiectele care vizează un sistem educaţional mai competitiv, rezolvarea problemelor familiilor tinere şi atragerea de mai multe fonduri europene, spune candidata Uniunii, Dora Szilagyi.

 

”Tinerii din România vor să rămână în țară, dar în condiții de trai ca afară”, a afirmat Dora Szilagyi, care a spus că tinerii trebuie pregătiți pentru piața muncii, cu accent pe dezvoltare școlilor profesionale, și că trebuie alocate mai multe fonduri europene pentru startup-uri.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 10:04

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului

Noul Parlament European are 720 de locuri, cu 15 mai multe decât în 2019, iar pentru ele sunt în competiţie aproape 16 mii de candidaţi din cele...

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
Știri electorale – 7 iunie
ALEGERI 2024 vineri, 7 iunie 2024, 12:23

Știri electorale – 7 iunie

PNL este partidul care a atras cele mai multe fonduri europene, fiind necesare în continuare soluţii pentru reducerea decalajelor între statele...

Știri electorale – 7 iunie
Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 joi, 6 iunie 2024, 11:12

Știri electorale – 6 iunie

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, care deține și în prezent această funcție,...

Știri electorale – 6 iunie
Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 miercuri, 5 iunie 2024, 11:16

Știri electorale – 5 iunie

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a anunţat astăzi că a sesizat Comisia Europeană...

Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 marți, 4 iunie 2024, 11:19

Știri electorale – 4 iunie

Candidații partidului REPER continuă dezbaterile cu cetățenii pentru promovarea proiectelor în cadrul campaniei „Agora REPER”....

Știri electorale – 4 iunie
ALEGERI 2024 luni, 3 iunie 2024, 12:56

Știri electorale – 3 iunie

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Adrian Cozma, a anunţat luni, 3 iunie 2024, într-o conferinţă de...

Știri electorale – 3 iunie
ALEGERI 2024 duminică, 2 iunie 2024, 17:56

Știri electorale – 2 iunie

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Cluj, că România contează în Uniunea Europeană în măsura în care şi ţara...

Știri electorale – 2 iunie
ALEGERI 2024 sâmbătă, 1 iunie 2024, 17:28

Știri electorale – 1 iunie

Reprezentanții USR Cluj au declarat pe pagina lor de facebook că au în vedere implementarea, după 9 iunie, a unor „soluții concrete” pentru...

Știri electorale – 1 iunie