Ascultă Radio România Cluj Live

Oradea se pregătește de Festivalul Internațional de Teatru

Anul acesta Festivalul Internațional de Teatru Oradea va cuprinde trei mari secțiuni: secțiunea Concurs – Festivalul de Teatru Scurt, Secțiunea Spectacole Invitate – Off Concurs și secțiunea Outdoor.

Oradea se pregătește de Festivalul Internațional de Teatru

Articol editat de cristina.rusu, 27 mai 2024, 11:13

Festivalul Internațional de Teatru Oradea își redeschide porțile anul acesta pentru ediția a IX-a în luna iunie, mai exact în perioada 1 -9 iunie 2024, continuând tradiția începută în 2013 în formatul unui festival amplu și divers, dar și în 1976 prin Festivalul de Teatru Scurt, cuprins în prezent în cadrul FITO.

 

Spectatorii bihoreni, dar și turiștii care vizitează la începutul lunii iunie Oradea sunt invitați să se bucure de 9 zile intense de teatru, în care vor avea ocazia să vizioneze 27 de spectacole de la teatre renumite din întreaga țară și de peste graniță, două concerte, dar și să participe la o cafenea literară și la discuții despre teatru.

Festivalul de Teatru Scurt este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc, prima ediție a avut loc în anul 1976.

Până în anul 2013, când a fost creat conceptul FITO, care a fost gândit ca un eveniment mai amplu, a funcționat ca un festival de sine stătător.

Din 2013 a devenit secțiunea principală a Festivalului Internațional de Teatru Oradea și are caracter competitiv.

Anul acesta a ajuns la ediția cu numărul XXVII și cuprinde un număr de 19 spectacole care vor concura pentru cele cinci premii acordate de căte juriu.

Selecția a fost realizată de către Conducerea Teatrului Regina Maria, iar juriul este format din trei personalități ale lumii teatrale, și anume: regizorul Bobi Pricop, actrița Cosmina Stratan și scenografa Irina Moscu.

Secțiunea Spectacole Invitate – Off Concurs este dedicată în special orădenilor și aduce în fața spectatorilor 3 producții excepționale, care poartă semnătura a trei dintre marile personalități ale lumii teatrale autohtone: „Neliniște” în regia lui Bobi Pricop; „Tzuki și Tati”, un spectacol de Florin Piersic Jr. și „Trilogia memoriei” în regia lui Radu Afrim.

De asemenea, dimensiunea internațională de anul acesta a festivalului include spectacole din Ungaria și Polonia, care se vor juca atât în cadrul secțiunii Festivalul de Teatru Scurt, cât și în cadrul secțiunii Off Concurs.

Teatrul Național Csokonai din Debrecen concurează cu spectacolul „Nincstelenek/ Deposedați”, iar Teatrul Jókai din Békéscsaba cu spectacolul „Az Öltöztetőt/ Cabinierul”; Teatri Polski Bydgoszcz ne invită să rememorăm momentele de final ale regimului comunist prin spectacolul „The Last Days of Elena and Nicolae Ceaușescu”.

Secțiunea Outdoor vine cu o surpriză de zile mari.

Pe lângă spectacolele stradale de teatru, care vor avea loc în Pasajul Vulturul Negru („Pictorul de pancarte” – 5 iunie) și la Cetatea Oradea („Ce abureală nemaipomenită!” – 4 iunie; „Hellequin” – 8 iunie) având intrarea gratuită, publicul este invitat în 7 iunie, de la ora 21:00, în Piața Unirii, la un concert de jazz, în care vor cânta trupele VanDerCris și Balkan Union.

 

Premiere

 

De asemenea, spectatorii vor avea parte de două noi premiere ale Teatrului Regina Maria: „Eu pentru cine votez?”, scenariu și regia de Gavriil Pinte, un spectacol itinerant, care se va juca în datele de 1 și 6 iunie, de la ora 19:00, pornind din Piața Unirii, respectiv „Piciul”, un musical în 2 acte, emoționant și comic totodată, creat în amintirea lui Charlie Chaplin, sub îndrumarea regizorală a lui Halasy Imre, care se va juca în data de 2 iunie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului.

Și anul acesta își dau întâlnire la Oradea nume mari ale teatrului românesc, dintre care îi amintim pe actorii Marius Bodochi, Florin Piersic Jr., Dorina Lazăr, Emilian Oprea sau Alexandru Papadopol, dar și regizori, critici și directori de teatru.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrului sau online pe Eventim.ro. Pentru informații suplimentare și rezervări de bilete, vă invităm să sunați la numărul de telefon: 0359.452.324.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Teatru radiofonic la Radio Cluj: Colonia penitenciară și Echilibru fragil
Cultural duminică, 16 iunie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj: Colonia penitenciară și Echilibru fragil

Traducerea: Gabriela Nartea.   Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru. În distribuţie: Gabriel Spahiu și Daniela...

Teatru radiofonic la Radio Cluj: Colonia penitenciară și Echilibru fragil
TIFF.23 Când filmul umple toate golurile
Cultural sâmbătă, 15 iunie 2024, 11:46

TIFF.23 Când filmul umple toate golurile

”E destul de mică camera mea Dar încap toți prietenii mei în ea”. S-a potrivit perfect  piesa asta a lui Nicu Alifantis, ”Piața Romană...

TIFF.23 Când filmul umple toate golurile
Balet comic în premieră la Opera Română
Cultural vineri, 14 iunie 2024, 12:55

Balet comic în premieră la Opera Română

Nu des se poate vedea balet comic pe scena Operei Române din Cluj, dar încheierea stagiunii chiar cu o asemenea operă se va face.   O poveste...

Balet comic în premieră la Opera Română
Angela Gheorghiu, în concert extraordinar la Oradea
Cultural joi, 13 iunie 2024, 17:04

Angela Gheorghiu, în concert extraordinar la Oradea

După două ediții de succes în 2022 și 2023, SO Festival 2024 reunește o suită de artiști internaționali de prim rang, care vor performa în...

Angela Gheorghiu, în concert extraordinar la Oradea
Cultural duminică, 9 iunie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj: Omul cu mârțoaga și Inocentul

Adaptarea radiofonică: Dan Tudor și Domnica Țundrea.   Regia artistică: Dan Tudor. În distribuţie: Dan Tudor, Marius Bodochi, Ana Ioana...

Teatru radiofonic la Radio Cluj: Omul cu mârțoaga și Inocentul
Cultural joi, 6 iunie 2024, 16:41

Ecouri ale antichității grecești | FOTO

Amfore, monumente iconice ale arhitecturii grecești, precum Partenonul, templele dorice și amfiteatrele au fost surprinse în lucrări de pictură...

Ecouri ale antichității grecești | FOTO
Cultural joi, 6 iunie 2024, 13:55

Teatrul de Nord la final de stagiune

Trupa Mihai Raicu încheie o stagiune plină, în care s-au jucat nu mai puțin de 170 de spectacole, cu 7 premiere și aniversarea a 55 de ani de la...

Teatrul de Nord la final de stagiune
Cultural joi, 6 iunie 2024, 13:25

Ziua Mondială Art Nouveau în Oradea

Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor (Oradea Heritage) marchează, printr-o serie de evenimente special, Ziua Mondială...

Ziua Mondială Art Nouveau în Oradea