Ascultă Radio România Cluj Live

Știri electorale – 23 mai

Cele mai importante știri electorale ale zilei de joi, 23 mai.

Știri electorale – 23 mai
Foto: Foto: Element5 Digital/Pexels

Articol editat de Camelia Velțan, 23 mai 2024, 11:39 / actualizat: 24 mai 2024, 10:26

Candidatul PSD pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat joi, 23 mai 2024, în cadrul unei conferinţe de presă, proiectul său prin care doreşte transformarea unui teren nefolosit de pe malul râului Bistriţa Ardeleană într-un parc cu diverse facilităţi de agrement.

 

Gabriel Lazany spune că parcul va uni două cartiere mari ale oraşului: Unirea şi zona de pe Valea Ghinzii.
Terenul în cauză are o suprafaţă de peste 16.000 de metri pătraţi şi, în viziunea lui Gabriel Lazany, aici se pot construi, inclusiv accesând fonduri guvernamentale, spaţii pentru terase, locuri de joacă, un teren de sport, o scenă în aer liber şi o plajă artificială iar accesul să se facă pe o punte pietonală.

La rândul său, preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, care candidează pentru al patrulea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, a afirmat că susţine proiectele propuse de Gabriel Lazany, care, în opinia sa, poate deveni ‘cel mai bun primar pe care l-a avut Bistriţa vreodată’.

–––––––––––––––––––––––––––

Ruxandra Cibu Deaconu, cadidadata Alianței Dreapta Unită la primăria Sibiu, spune că municipiul are trei mari probleme cronice, pe care le va rezolva în primul mandat de primar.

 

Potrivit Ruxandrei Cibu Deaconu, una dintre probleme este reprezentată de aglomeraţia de pe străzile din Sibiu, insuportabilă la orele de vârf.
O altă problemă este absenţa unităţilor medicale moderne și nu în ultimul rând transportul în comun care nu face faţă nevoilor sibienilor.
Programul de guvernare locală al Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Sibiu cuprinde mai multe capitole, dedicate liniilor de dezvoltare şi domeniilor de activitate din acest oraş.

––––––––––––––––––––––-

Senatorul Cseke Attila, candidat UDMR la președinția Consiliului Județean Bihor, își propune ca acest județ să devină un model de administrație județeană.

 

Digitalizarea este unul din obiectivele programului său, care prevede crearea unei platforme online a Consiliului Județean pentru accesarea tuturor fondurilor europene.

–––––––––––––––––––––––

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat expedierea către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României a materialelor necesare votării, pentru distribuirea acestora către secţiile care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024.

 

Pentru buna desfăşurare a procesului electoral în afara ţării au fost trimise peste două milioane şi jumătate de buletine de vot, aproape 8.500 de ştampile cu menţiunea „VOTAT”, aproximativ 2.300.000 de timbre autocolante care certifică – pe documentele alegătorilor – participarea la vot.
De asemenea, au fost trimise 915 ştampile de control, care este şi numărul de secţii de votare organizate în străinătate.
Lista acestora poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului de Externe.

––––––––––––––––––––––––-

Echipa social-democraților din viitorul Parlament European va susține respectarea drepturilor muncitorilor români care lucrează în străinătate, un nou proiect european pentru continuarea procesului de extindere, dar și stoparea practicilor de dublu standard, spune senatorul PSD Vasile Dîncu.

 

Vasile Dîncu: Voi lupta în Parlamentul European ca exodul creierelor să primească compensații, țările care au pierdut forță de muncă în ultimii ani. Un alt lucru care ține de echitate în Europa este dublul standard. S-a constatat în câteva anchete din industria alimentară că sunt produse care au altă compoziție sau altă compoziție care este scrisă pe etichetă decât cea din țările din Vest, țările de origine. Noi va trebui în continuare să ne luptăm pentru ca să nu existe acest dublu standard între vestul și estul Europei.

––––––––––––––––––––––––

Pentru un nou mandat de eurodeputat candidează Eugen Tomac pe listele Alianței Dreapta Unită.

 

El consideră că trebuie luate măsuri de sprijin pentru copiii românilor din diaspora și atrage atenția că în străinătate se nasc mai mulți copii decât în țară.
Eugen Tomac: Statul român trebuie să vină cu un pachet de măsuri îndrăznețe pentru a le oferi copiilor români născuți în afara României, burse de studiu, fie pentru cele liceale, fie pentru învățământul superior. La ora actuală, din păcate, angajamentele pe care le are statul român în relația cu cei aproape 4,5 milioane de cetățeni români care muncesc sau locuiesc pe perioadă nedeterminată în diferite state ale Europei, inclusiv aici în Italia, este destul de modestă și nu încurajează cu nimic revenirea acasă.

––––––––––––––––––––––––––

Caravana „Patrioţi în Europa”, organizată de AUR, continuă prezentarea candidaților la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024.

 

Oana Macarie, medic voluntar în cadrul caravanei medicale AUR, a vorbit la o întâlnire cu alegătorii din Târgu Mureș despre avantajele sistemului medical din Franța, pe care l-a cunoscut în cei cinci ani care a lucrat ca medic specialist. În opinia sa, unele prevederi ar putea fi implementate și la noi.
Oana Mararie: Rambursarea cheltuielilor de sănătate ale unui pacient asigurat sunt asumate în integralitate de către stat. Pacientul poate să meargă la un medic de familie în absolut orice tip de urgență. Cheltuielile sunt suportate de către stat. Pacientul nu este nevoit să aștepte pentru investigații și tratamente, în funcție de fondurile alocate de Guvern și nici nu trebuie să fie orientat către sistemul privat, pentru a beneficia de servicii mai rapide, contra cost.

––––––––––––––––––––––––

Partidul SOS România și-a lansat programul pentru alegerile europarlamentare.

 

Diana Șoșoacă, prima pe lista formațiunii, spune că se va implica în obținerea de fonduri europene pentru construcția de autostrăzi, sisteme de irigații, dar și a Canalului Dunăre – București.

Ea își propune să facă demersuri pentru dezvoltarea Portului Constanța pentru a deveni cel mai important din Europa, precizează un comunicat primit la redacție.

–––––––––––––––––––––––

Candidatul UDMR pentru un nou mandat de europarlamentar, Lóránt Vincze, consideră că politica de subvenții pentru agricultură ar trebui să continue la Bruxelles, nu doar pentru importurile din Ucraina, ci și pentru fermieri.

 

El susține că astfel se asigură o securitate alimentară mai solidă în Europa.
Lóránt Vincze: Este interesul întregii Uniuni Europene, al cetățenilor europeni, inclusiv al comunităților noastre, să sprijinim fermierii, nu pentru că sunt o categorie specială, dar contribuim, astfel, la securitatea alimentară a europenilor. Tot ceea ce punem pe masă ar trebui să vină de la fermierii noștri, deci subvențiile agricole ar trebui menținute, susținute, și nu sacrificate.

––––––––––––––––––

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic, Orban, a declarat, ieri, la Satu Mare, că majoritatea candidaţilor pe care această formaţiune îi are nu au mai făcut politică şi sunt o opţiune pentru cei care doresc o viziune bazată pe iniţiativă economică.

 

El a susţinut că Forţa Dreptei a dus o campanie constructivă, iar candidatul formaţiunii la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, Ştefan Csordaş, este un om care a plecat de jos şi a reuşit prin seriozitate şi determinare.

Ludovic Orban s-a aflat, ieri, în campanie electorală în mai multe localităţi din judeţul Satu Mare.

–––––––––––––––––––––––––––

Candidatul UDMR la șefia Consiliului Județean Bihor, senatorul Cseke Attila, consideră că în județ trebuie construite mai multe parcuri industriale.

 

El a dat ca exemplu Salonta, al doilea oraș ca mărime din Bihor, care nu dispune de un parc industrial.

Cseke Attila este de părere că parcurile industriale care sunt aprobate sau sunt în curs de construire trebuie populate.

Candidatul UDMR consideră că și la Valea lui Mihai trebuie să se construiască parc industrial.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 10:04

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului

Noul Parlament European are 720 de locuri, cu 15 mai multe decât în 2019, iar pentru ele sunt în competiţie aproape 16 mii de candidaţi din cele...

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
Știri electorale – 7 iunie
ALEGERI 2024 vineri, 7 iunie 2024, 12:23

Știri electorale – 7 iunie

PNL este partidul care a atras cele mai multe fonduri europene, fiind necesare în continuare soluţii pentru reducerea decalajelor între statele...

Știri electorale – 7 iunie
Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 joi, 6 iunie 2024, 11:12

Știri electorale – 6 iunie

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, care deține și în prezent această funcție,...

Știri electorale – 6 iunie
Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 miercuri, 5 iunie 2024, 11:16

Știri electorale – 5 iunie

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a anunţat astăzi că a sesizat Comisia Europeană...

Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 marți, 4 iunie 2024, 11:19

Știri electorale – 4 iunie

Candidații partidului REPER continuă dezbaterile cu cetățenii pentru promovarea proiectelor în cadrul campaniei „Agora REPER”....

Știri electorale – 4 iunie
ALEGERI 2024 luni, 3 iunie 2024, 12:56

Știri electorale – 3 iunie

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Adrian Cozma, a anunţat luni, 3 iunie 2024, într-o conferinţă de...

Știri electorale – 3 iunie
ALEGERI 2024 duminică, 2 iunie 2024, 17:56

Știri electorale – 2 iunie

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Cluj, că România contează în Uniunea Europeană în măsura în care şi ţara...

Știri electorale – 2 iunie
ALEGERI 2024 sâmbătă, 1 iunie 2024, 17:28

Știri electorale – 1 iunie

Reprezentanții USR Cluj au declarat pe pagina lor de facebook că au în vedere implementarea, după 9 iunie, a unor „soluții concrete” pentru...

Știri electorale – 1 iunie