Ascultă Radio România Cluj Live

Știri electorale – 22 mai

Cele mai importante știri electorale ale zilei de miercuri, 22 mai.

Știri electorale – 22 mai
Foto: Foto: Radio Cluj

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 22 mai 2024, 11:16 / actualizat: 23 mai 2024, 11:39

Candidatul USR la funcţia de primar al municipiului Oradea, Daniel Palaghianu, miercuri, 22 mai, că prin Pactul pentru Cultură doreşte crearea unui oraş cu suflet artistic.

 

Pactul pentru Cultură, propus de USR Oradea, are ca scop să ofere soluţii concrete pentru a revitaliza cultura din Oradea şi a o transforma într-o forţă motrice pentru dezvoltarea oraşului.

 Acesta vizează cinci capitole mari, cu măsuri concrete: sprijinirea artiştilor locali; revitalizarea pieţei culturale; investiţii în infrastructura culturală; reforma finanţării culturii şi o strategie culturală integrată pentru Oradea.

–––––––––––––––––––––––-

Liderul UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila, candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, a declarat astăzi că ar dori un ‘judeţ inteligent’, cu cât mai multe programe digitalizate, platforme online şi inovaţii.

 

Sub genericul ‘Un judeţ inteligent’, Cseke Attila ar dori ca accesarea tuturor fondurilor europene să se facă online, printr-o platformă a Consiliului Județean, cu transparenţă totală, şi tot online să se elibereze și autorizaţiile de construcţie.

Un alt obiectiv al său ca şi posibil preşedinte al Consiliului Județean ar fi susţinerea antreprenoriatului, prin popularea parcurilor industriale construite în judeţ, dar şi înfiinţarea altora în oraşe mai mari precum Salonta şi Valea lui Mihai.

Nu în cele din urmă, Cseke Attila a subliniat nevoia de a sprijini producătorii locali pentru hrană autohtonă, de calitate şi de a crea un brand puternic al judeţului, precum şi susţinerea prin programe adecvate a celor care inovează şi creează imagine judeţului.

–––––––––––––––––––––––––––-

Procentul de candidate la alegerile locale rămâne unul scăzut, potrivit Expert Forum (EFOR), care a publicat astăzi o analiză.

 

Potrivit acesteia, procentul de candidate este de 24% din total, în creştere ușoară cu aproape două procente faţă de anul 2020.

 Cea mai mică proporţie de candidați femei este la comune (23%), iar cea mai mare, în municipii şi în Capitală, aproximativ o treime.

La nivel de funcţii judeţene, 27% dintre candidați sunt femei.

––––––––––––––––––––-

Siegfried Mureșan, candidează pe listele Alianţei electorale PSD-PNL pentru un nou mandat în Parlamentul European.

 

Într-o conferinţă de presă, la Oradea, el a declarat că România trebuie să aibă în structurile europene persoane care să îi reprezinte interesele.

–––––––––––––––––––––

Preşedintele executiv al Partidului România Mare, Dorel Constantin Onaca, deschide lista de candidaţi ai formaţiunii pentru Parlamentul European.

 

El afirmă că prima obligaţie a eurodeputaţilor români este să susţină toate demersurile NATO în instituţiile europene, mai ales în condiţiile conflictului armat din apropierea ţării.

–––––––––––––––––––––-

Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, care candidează pentru un post de europarlamentar, spune că echipa formaţiunii propusă pentru legislativul european este formată din oameni care vor să facă din România o țară în care merită să trăiești.

 

”Noi, românii, avem de făcut un lucru important”, spune acesta,  ”să punem punct deconstrucției României, umilinței la care suntem supuși, și să începem reconstrucția României”.

––––––––––––––––––––

Senatorul UDMR Lorand Turos, candidat la alegerile europarlamentare, consideră că, în actuala situaţie geopolitică, a riscului de extindere a războiului în Europa, este nevoie de înfiinţarea unui post de comisar european pentru Apărare, de un buget aferent  şi de o politică de securitate comună.

 

”Nu putem să fim doar consumatori în acest sens, trebuie să ne dezvoltăm propria industrie de apărare”, spune  Lorand Turos.

––––––––––––––––––––

Dan Barna deschide lista de candidati ai Alianței Dreapta Unită la alegerile europarlamentare.

 

Prezent la Timișoara, unde reprezentanţii Alianței au ales să deschidă campania electorală, Dan Barna a punctat importanța scrutinului din 9 iunie.

Europalamentarele sunt importante, a subliniat el, contează pentru cum va arăta Uniunea Europeană, ”dacă va fi un luptător pentru democrație, libertate și valorile liberale, sau va merge spre zona extremistă”.

–––––––––––––––––––––

Europarlamentarul Dacian Cioloş ocupă primul loc pe lista de candidați ai partidului REPER pentru Parlamentul European.

 

Unul dintre proiectele sale pentru viitoarea legislatură europeană  vizează drepturile pentru muncitorii români sezonieri, mai ales în domenii cum sunt construcţiile şi agricultura.

Era în primul rând interesul nostru, al românilor, pentru că noi avem cei mai mulți astfel de lucrători, spune  Dacian Cioloș, care amintește drepturile sociale, medicale și contractuale.

––––––––––––––––––––––

Ruxandra Cibu Deaconu, candidată la primăria Sibiu, spune că transportul public metropolitan este o prioritate pentru Alianța Dreapta Unită.

 

Ea este de părere că Sibiul, Şelimbărul, Cisnădia, dar şi celelalte localităţi din jurul reşedinţei de judeţ au nevoie de mobilitate pentru locuitorii lor, pentru dezvoltarea economică şi pentru a elimina traficul sufocant generat de maşini.

Primul pas pe care îl propun echipele Alianţei Dreapta Unită este prelungirea în cel mai scurt timp a traseelor pe care circulă astăzi Tursib, în aşa fel încât o bună parte din locuitorii acestor oraşe şi comune să poată avea acces la autobuze, pentru a se deplasa către şi dinspre Sibiu.

Al doilea pas, acolo unde este posibil, de exemplu în Cisnădie, este înfiinţarea unei companii locale de transport, care să aibă propriile trasee în perimetrul oraşului, care să preia nevoile de transport de zi cu zi ale locuitorilor.

Pasul final va fi coordonarea întregului transport metropolitan şi judeţean, de către Consiliul Judeţean, inclusiv în strânsă legătură cu serviciile de transport judeţene, concesionate operatorilor privaţi.

––––––––––––––––––––––––

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, care candidează din partea PNL pentru un nou mandat, a declarat, că în programul său electoral este construirea a cel puţin două depozite frigorifice pentru produsele agricole autohtone.

 

Acestea vor fi construite din fonduri proprii, pentru a susţine producătorii locali şi a facilita comercializarea produselor locale în fiecare supermarket.

El a amintit că proiectul acestor depozite a apărut ca o necesitate în urma discuţiilor pe care le-a avut cu fermierii din zona Beiuş.

În anii următori, pe lângă catalogul electronic al producătorilor locali la care se lucrează, acest proiect al depozitelor va dovedi că e o ancoră de dezvoltare în zona fermierilor, a mai spus Ilie Bolojan.

–––––––––––––––––––––––

Partidul Oamenilor Liberi susține dezvoltarea sustenabilă prin clădiri verzi și autovehicule ecologice.

 

Într-un efort de a promova sustenabilitatea urbană, Partidul Oamenilor Liberi propune facilități fiscale pentru clădirile eficiente energetic și pentru utilizatorii de autovehicule hibrid sau electrice.

Inițiativa include scutiri de la plata impozitelor locale pentru clădirile verzi și reduceri semnificative pentru posesorii de vehicule nepoluante.

De asemenea, POL încurajează adoptarea sistemului Stockholm pentru plantarea arborilor, care ajută la retenția apei și crearea unui microclimat sănătos în oraș, combătând efectul de insulă termică și îmbunătățind biodiversitatea urbană.
Aceste măsuri subliniază angajamentul partidului pentru un oraș mai verde și mai prietenos cu mediul.

––––––––––––––––––––––––-

Europarlamentarul Dacian Cioloş, primul pe lista de candidaţi REPER pentru Parlamentul European, precizează că a ales dialogul direct cu cetăţenii în această campanie, pentru a le asculta întrebările, criticile şi sugestiile.

 

Acesta consideră că modul în care trebuie făcută politica este coborând în stradă.
El spune că partidul REPER, din perioada strângerilor de semnături, s-a confruntat cu opiniile oamenilor, au răspuns la întrebări, unele de susţinere, altele mai incomode.

–––––––––––––––––––––––––-

Candidatul Alianţei PSD-PNL la alegerile europarlamentare, Vasile Dâncu, spune că România trebuie să pledeze la Bruxelles pentru un nou proiect european, care să asigure continuarea procesului de extindere, cu includerea Republicii Moldova în familia statelor membre.

 

El este de părere nu că se poate face acest proiect european fără participarea țărilor din est.
Vasile Dâncu consideră că intrarea Republicii Moldova într-un proces de negociere este o șansă foarte importantă pentru a reîntregi comunitatea românilor în interiorul Uniunii Europene.

–––––––––––––––––––––––––

Dan Barna deschide lista Alianţei Dreapta Unită pentru alegerile europarlamentare.

 

La o întâlnire cu alegătorii din Oradea, el a declarat că alianța formată din USR, PMP și Forța Dreptei reprezintă singura alternativă europeană.

Mesajul nostru este unul foarte limpede și pe înțelesul fiecărei familii: nu-i lăsa să-ți fure viitorul. În momentul de față, 78% din tinerii de liceu spun că perspectiva lor de viață este să aleagă unde pleacă când vor termina facultatea sau imediat după liceu, adică dacă să plece la Londra, la Paris, la Berlin sau în Statele Unite, a mai spus Dan Barna.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Pași de urmat în procedura de votare
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 11:16

Pași de urmat în procedura de votare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că toate secţiile de votare din ţară sunt deschise, iar datele în timp real privind prezenţa...

Pași de urmat în procedura de votare
Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 10:04

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului

Noul Parlament European are 720 de locuri, cu 15 mai multe decât în 2019, iar pentru ele sunt în competiţie aproape 16 mii de candidaţi din cele...

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
Știri electorale – 7 iunie
ALEGERI 2024 vineri, 7 iunie 2024, 12:23

Știri electorale – 7 iunie

PNL este partidul care a atras cele mai multe fonduri europene, fiind necesare în continuare soluţii pentru reducerea decalajelor între statele...

Știri electorale – 7 iunie
Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 joi, 6 iunie 2024, 11:12

Știri electorale – 6 iunie

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, care deține și în prezent această funcție,...

Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 miercuri, 5 iunie 2024, 11:16

Știri electorale – 5 iunie

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a anunţat astăzi că a sesizat Comisia Europeană...

Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 marți, 4 iunie 2024, 11:19

Știri electorale – 4 iunie

Candidații partidului REPER continuă dezbaterile cu cetățenii pentru promovarea proiectelor în cadrul campaniei „Agora REPER”....

Știri electorale – 4 iunie
ALEGERI 2024 luni, 3 iunie 2024, 12:56

Știri electorale – 3 iunie

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Adrian Cozma, a anunţat luni, 3 iunie 2024, într-o conferinţă de...

Știri electorale – 3 iunie
ALEGERI 2024 duminică, 2 iunie 2024, 17:56

Știri electorale – 2 iunie

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Cluj, că România contează în Uniunea Europeană în măsura în care şi ţara...

Știri electorale – 2 iunie