Ascultă Radio România Cluj Live

Știri electorale – 17 mai

Cele mai importante știri electorale ale zilei de vineri, 17 mai.

Știri electorale – 17 mai
Foto: Foto: Element5 Digital/Pexels

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 17 mai 2024, 11:10 / actualizat: 18 mai 2024, 12:07

Circa 800 de membri ai UDMR, candidaţi în alegerile locale şi parlamentare din zece judeţe, s-au reunit aseară în Teatrul de Vară din Cetatea Oradea, la un eveniment de campanie electorală.

 

Senatorul Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării, candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Județean Bihor, a menţionat că scopul acestei întâlniri, cu candidaţii din centrul Transilvaniei şi vestul ţării, este de a întări ideea necesităţii de participare la vot, atât la alegerile locale, cât şi la cele europarlamentare.

În discursul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că mizează pe asumarea responsabilităţii pentru fiecare maghiar al comunităţii, dar şi pentru români, saşi, şvabi, romi, alte minorităţi – croaţi, sârbi, ruteni, ”cu care convieţuiesc în regiune”.

El a mai afirmat că este de neînţeles pactul făcut de PNL cu AUR în Satu Mare.


PNL Satu Mare şi-a lansat, ieri, candidaţii la primăriile din judeţ şi preşedinţia Consiliului Judeţean, în cadrul unui eveniment cu sute de membri organizat în Piaţa 25 Octombrie din municipiul Satu Mare, la care au participat importanţi lideri ai partidului din nord-vestul ţării.

 

Au fost prezenţi secretarul general al PNL, Lucian Bode, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan şi deputatul Robert Sighiartău din Bistriţa-Năsăud.

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Județean, Adrian Cozma, a spus că în această campanie ”trebuie rupt votul etnic”.

El a subliniat că Satu Mare are un potenţial foarte mare, care trebuie fructificat.


Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) şi-a lansat ieri, la Alba Iulia, candidaţii la alegerile locale din 9 iunie în judeţ, printre aceştia regăsindu-se, la preşedinţia Consiliului Judeţean, Corneliu Dan Olar, antreprenor.

 

La evenimentul organizat în Şanţurile Cetăţii Alba Carolina a fost prezent şi liderul formaţiunii, George Simion, care a afirmat că românii nu mai au încredere în nimic, fiind dezamăgiţi de politicienii din ultimii 34 de ani.

El a mai spus că formaţiunea sa l-a pus pe Avram Iancu pe afişele electorale din judeţul Alba, deoarece acesta s-ar fi ridicat şi împotriva fărădelegilor’ actuale.


Georgiana Teodorescu, care candidează pe lista Alianței AUR pentru Parlamentul European, atrage atenția că România este a șasea țară în Uniunea Europeană și trebuie să aibă un loc respectat şi la egalitate cu celelalte țări europene.

 

Ea spune că ”este momentul să cerem demnitate și respect pentru România, să stăm drepți în fața pricăror parteneri și să negociem pentru țara noastră în condiții de egalitate.”

Violeta Alexandru, candidat la alegerile europarlamentare din partea Alianței Dreapta Unită, atrage atenţia că, din cauza birocraţiei, ţara noastră nu atrage suficiente fonduri europene.

Ea a subliniat că unul din scopurile candidaţilor Alianţei – consituită din USR, PMP și Forța Dreptei – este acela de a diminua această birocraţie.


Partidul REPER va propune, la alegerile pentru Parlamentul European, o listă de candidați în care se vor regăsi, în egală măsură, bărbați și femei, susţine Dacian Cioloş, candidat pentru un nou mandat de eurodeputat.

 

Pe listă se găsesc și membri ai Parlamentului României, dar și nume noi în politică, a mai spus el.


Alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie sunt deosebit de importante, deoarece Uniunea Europeană se va schimba și se va adapta noilor provocări, a declarat Vasile Dîncu, candidat pe lista Alianţei Electorale PSD PNL.

 

El a dat ca exemplu înfiinţarea unei noi funcţii de Comisar european pentru apărare.

Buget nou pentru apărare, comisar pentru apărare, sprijinirea Ucrainei – asta este o dimensiune fudamentală, a afirmat Vasile Dîncu.


Candidatul UDMR pentru un nou mandat de europarlamentar Lorant Vincze consideră că politica de subvenții pentru agricultură ar trebui să continue la Bruxelles, nu doar pentru importurile din Ucraina, ci și pentru fermieri.

 

El susține că astfel se asigură o securitate alimentară mai solidă în Europa.

”Tot ceea ce punem pe masă ar trebui să vină de la fermierii noștri, deci subvențiile agricole ar trebui menținute, susținute, și nu sacrificate”, spune Lorant Vincze.


Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă au realizat un Ghid destinat alegătorilor care doresc să voteze la secţiile organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European.

 

Materialul informativ răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea şi desfăşurarea scrutinului din 9 iunie: cine are drept de vot, actele de identitate în baza cărora se poate vota, programul de votare, procedura de votare la secţie şi modul de funcţionare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Cetăţenii pot consulta ghidul accesând link-ul: www.mae.ro.

MAE organizează, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.


Deputatul PSD Gabriel Zetea, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș a vizitat Spitalul TBC din Baia Mare alături de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României.

 

Gabriel Zetea a precizat că dacă va fi ales la șefia CJ Maramureș va încerca să urgenteze finalizarea proiectelor de modernizare a unității medicale, pentru ca acestea să fie finalizate în cel mai scurt timp.

Gabriel Zetea a mai ocupat funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș în perioada 2016 – 2020.


Tinerii din Baia Mare au fost invitați la discuții și de către Cristian Bran, candidat la primăria municipiului Baia Mare, din partea USR.

 

Acesta vrea să afle care sunt dificultățile cu care tinerii se confruntă în acest oraș și care sunt așteptările lor de la un primar și de la administrația locală. Cu experiență consistentă în sectorul non-profit și o expertiză exemplară în mandatul de deputat câștigat în 2020, Brian Cristian este pregătit să pună în slujba comunității aptitudinile și competențele sale.


Actual președinte al Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan candidează pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare, din partea PNL la alegerile din data 9 Iunie.

 

Acesta a declarat că își dorește ca orașul să prospere, să fie locul unde tinerii aleg să își întemeieze o familie și își că va face tot ce îi stă în putință pentru a-i determina să rămână în orașul natal.

Acest lucru se poate face prin asigurarea de noi locuri de muncă, bine plătite, oportunități și facilități pentru copii și tineri, susține Ionel Bogdan. Acesta își dorește ca pe viitor să construiască noi grădinițe și creșe, iar cele actuale să fie dotate la standarde moderne.


Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, candidat la europarlamentare, a declarat, joi, 16 mai 2024, la Alba Iulia, la lansarea candidaţilor formaţiunii din Alba, că AUR trebuie să învingă în alegerile din 9 iunie pentru a mai salva ‘ceva’ din România şi ‘ce se poate’ din Uniunea Europeană.

 

Claudiu Târziu a opinat că deciziile luate la Bruxelles, acceptate ‘cu capul plecat’ la Bucureşti, ‘îi costă’ pe toţi românii, fie că sunt din Alba Iulia sau de oriunde din România.

El a mai susţinut că în 9 iunie se va alege între ‘libertate şi sclavie, între prosperitate şi sărăcie, între suveranitate şi vasalitate, între pace şi război, între viaţă şi moarte’.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Pași de urmat în procedura de votare
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 11:16

Pași de urmat în procedura de votare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că toate secţiile de votare din ţară sunt deschise, iar datele în timp real privind prezenţa...

Pași de urmat în procedura de votare
Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 10:04

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului

Noul Parlament European are 720 de locuri, cu 15 mai multe decât în 2019, iar pentru ele sunt în competiţie aproape 16 mii de candidaţi din cele...

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
Știri electorale – 7 iunie
ALEGERI 2024 vineri, 7 iunie 2024, 12:23

Știri electorale – 7 iunie

PNL este partidul care a atras cele mai multe fonduri europene, fiind necesare în continuare soluţii pentru reducerea decalajelor între statele...

Știri electorale – 7 iunie
Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 joi, 6 iunie 2024, 11:12

Știri electorale – 6 iunie

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, care deține și în prezent această funcție,...

Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 miercuri, 5 iunie 2024, 11:16

Știri electorale – 5 iunie

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a anunţat astăzi că a sesizat Comisia Europeană...

Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 marți, 4 iunie 2024, 11:19

Știri electorale – 4 iunie

Candidații partidului REPER continuă dezbaterile cu cetățenii pentru promovarea proiectelor în cadrul campaniei „Agora REPER”....

Știri electorale – 4 iunie
ALEGERI 2024 luni, 3 iunie 2024, 12:56

Știri electorale – 3 iunie

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Adrian Cozma, a anunţat luni, 3 iunie 2024, într-o conferinţă de...

Știri electorale – 3 iunie
ALEGERI 2024 duminică, 2 iunie 2024, 17:56

Știri electorale – 2 iunie

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Cluj, că România contează în Uniunea Europeană în măsura în care şi ţara...

Știri electorale – 2 iunie