Ascultă Radio România Cluj Live

Știri electorale – 16 mai

Cele mai importante știri electorale ale zilei de joi, 16 mai.

Știri electorale – 16 mai

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 16 mai 2024, 15:25 / actualizat: 17 mai 2024, 11:06

Alina Gîrbea are 38 de ani și este expert în administrația europeană cu o vechime de 14 ani.

 

Ea candidează pentru Parlamentul European din partea Alianței Dreapta Unită și spune că românii din diaspora trebuie să își poată lua pensiile ”în funcție de unde au contribuit, țările în care au locuit, și majoritatea au locuit cel puțin în două țări”.

Sunt niște îmbunătățiri pe care trebuie să le facem ca să poată beneficia de pensii acolo unde aleg ei, fie că vor să se întoarcă în țară, fie că vor să rămână acolo unde locuiesc în prezent, cu familiile lor, a declarat Alina Gârbea, după cum transmite corespondenta RRA in Italia, Elena Postelnicu.


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că eurodeputații formațiunii sale politice vor susține proiectele care vor îmbunătăți mecanismele de funcționare ale Uniunii Europene, în paralel cu cele pentru dezvoltarea minorităților naționale de pe continent.

 

Este un an crucial și pentru viitorul Uniunii Europene, a spus liderul UDMR.

”Pentru noi există și un alt deziderat: o protecție a minorităților etnice autohtone în interiorul Uniunii Europene, fiindcă 60 de milioane de persoane înseamnă o putere, înseamnă o valoare, așa cum este stipulat și în actele constituționale”, a afirmat Kelemen Hunor.


Eurodeputatul Cristian Terheş, care deschide lista de candidaţi ai alianţei AUR, a anunţat că va apăra interesul României în Parlamentul European, aşa cum a făcut și în primul său mandat.

 

E important pentru România să aibă, în iunie 2024, cât mai multe voci naţional-suveraniste, conservatoare, creştin-democrate, în Parlamentul European, care să apere interesul naţiunii române, a spus Cristian Terheș, care a adăugat: ”Venim în faţa dvs cu o listă de profesionişti care, înainte de a intra în politică, s-au realizat profesional în domeniile lor”.


Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, spune că banii europeni au dezvoltat România şi o vor face în continuare, astfel încât românii care lucrează acum în străinătate se vor întoarce în ţară.

 

”Am luat 93 de mliiarde de euro şi am plătit sub 30. Cine spune că Europa nu ne-a ajutat, înseamnă că nu au văzut ce au făcut primarii noştri, preşedinţii noştri de consilii judeţene, companiile românești cu bani europeni”, a declarat candidatul PNL.

La un moment dat, dacă lucrurile merg așa cum sunt prognozate, veți vedea că o bună a parte din frații, copiii, părinții dumneavoastră, vecinii dumneavoastră, care astăzi ne salută din Valencia, din Castellón, din Madrid, din Londra, vor fi aici, între noi, a spus Rareș Bogdan.


Ramona Strugariu candidează pentru un nou mandat de eurodeputat pe listele partidului REPER.

 

Ea a arătat că va continua munca pe care a desfășurat-o în ultimii ani, legată de marile teme care au fost dezbătute în Parlamentul European.

Ramona Strugariu spune că REPER a pus România pe harta verde a influenței europene, prin dosarele avute în Parlamentul European.

 


Candidatul PSD pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa, Gabriel Lazany şi-a prezentat ‘planul de management local’ şi echipa propusă pentru Consiliul Local, promiţând responsabilitate, gestionarea corectă a banului public şi profesionalism.

 

Planul de management local’ propus de candidatul PSD la Primăria Bistriţa pune accent pe asfaltarea tuturor străzilor din municipiu, amenajarea râului Bistriţa Ardeleană, realizarea unei parcări cu 900 de locuri aproape de zona centrală şi transformarea arealului care include principalul parc, stadionul municipal şi pădurea Codrişor, ‘în cel mai mare parc din Transilvania’.

Liderul filialei judeţene PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, care candidează pentru cel de-al patrulea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, a afirmat că, în ultimii 12 ani, nu a reuşit să aibă un partener în primarul municipiului Bistriţa, nici atunci când primăria a fost condusă de un coleg de partid, social-democratul Ovidiu Creţu, nici după ce funcţia a fost câştigată de liberalul Ioan Turc, în 2020.

El a amintit o parte din investiţiile făcute de Consiliul Judeţean pe raza municipiului Bistriţa, printre care modernizarea Spitalului Judeţean şi demararea lucrărilor de construire a unei noi aripi a unităţii, care să permită extinderea specializărilor medicale, apoi construirea unei noi săli polivalente sau reabilitarea şi modernizarea clădirilor în care funcţionează instituţiile de cultură.


Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, care candidează din partea PNL pentru un nou mandat, a declarat că în programul său electoral este şi construirea a cel puţin două depozite frigorifice pentru produsele agricole autohtone, din fonduri proprii, pentru a susţine producătorii locali şi a facilita comercializarea produselor locale în fiecare supermarket.

 

Liderul PNL Bihor a amintit că proiectul acestor depozite a apărut ca o necesitate în urma discuţiilor pe care le-a avut cu fermierii din zona Beiuş, când se lucra la centura rutieră Beiuş.
Actualul preşedinte al CJ Bihor a mai vorbit despre proiectele pe care CJ Bihor şi municipalitatea orădeană vor să le propună pentru următorii patru ani.
Acestea au fost prezentate pe patru capitole mari: mobilitate rutieră, parteneriatul între Primăria Oradea, CJ Bihor şi Universitate, sănătate şi industrie.

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Știri electorale – 20 mai
ALEGERI 2024 luni, 20 mai 2024, 15:33

Știri electorale – 20 mai

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Cozma, propune realizarea de parcuri agroindustriale şi agrozootehnice şi...

Știri electorale – 20 mai
Știri electorale – 19 mai
ALEGERI 2024 duminică, 19 mai 2024, 12:54

Știri electorale – 19 mai

Menţinerea calităţii vieţii în municipiul Cluj-Napoca reprezintă cea mai mare provocare, a declarat primarul în funcţie, Emil Boc, care...

Știri electorale – 19 mai
Știri electorale – 18 mai
ALEGERI 2024 sâmbătă, 18 mai 2024, 17:47

Știri electorale – 18 mai

Lista UDMR pentru alegerile europarlamentare este deschisă de Iuliu Winkler, care doreşte un nou mandat.   El spune că va milita pentru o...

Știri electorale – 18 mai
Știri electorale – 17 mai
ALEGERI 2024 vineri, 17 mai 2024, 11:10

Știri electorale – 17 mai

Circa 800 de membri ai UDMR, candidaţi în alegerile locale şi parlamentare din zece judeţe, s-au reunit aseară în Teatrul de Vară din Cetatea...

Știri electorale – 17 mai
ALEGERI 2024 miercuri, 15 mai 2024, 11:54

Știri electorale – 15 mai

Candidatul UDMR pentru un nou mandat de europarlamentar, Lorant Vincze, consideră că politica de subvenții pentru agricultură ar trebui să...

Știri electorale – 15 mai
ALEGERI 2024 marți, 14 mai 2024, 10:45

Știri electorale – 14 mai

Curtea Constituţională a respins, marți, 14 mai, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu ordonanţa de urgenţă...

Știri electorale – 14 mai
ALEGERI 2024 luni, 13 mai 2024, 13:31

Știri electorale – 13 mai

Dacian Cioloș, candidat pentru un nou mandat de europarlamentar din partea partidului REPER, a precizat că obiectivul său este să reprezinte în...

Știri electorale – 13 mai
ALEGERI 2024 luni, 13 mai 2024, 12:37

Oferta Radio Cluj pentru campania electorală

În conformitate cu prevederile legale şi dispoziţiile CNA, Radio România Cluj, post teritorial al Societăţii Române de Radiodifuziune, va...

Oferta Radio Cluj pentru campania electorală