Ascultă Radio România Cluj Live

Știri electorale – 16 mai

Cele mai importante știri electorale ale zilei de joi, 16 mai.

Știri electorale – 16 mai

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 16 mai 2024, 15:25 / actualizat: 17 mai 2024, 11:06

Alina Gîrbea are 38 de ani și este expert în administrația europeană cu o vechime de 14 ani.

 

Ea candidează pentru Parlamentul European din partea Alianței Dreapta Unită și spune că românii din diaspora trebuie să își poată lua pensiile ”în funcție de unde au contribuit, țările în care au locuit, și majoritatea au locuit cel puțin în două țări”.

Sunt niște îmbunătățiri pe care trebuie să le facem ca să poată beneficia de pensii acolo unde aleg ei, fie că vor să se întoarcă în țară, fie că vor să rămână acolo unde locuiesc în prezent, cu familiile lor, a declarat Alina Gârbea, după cum transmite corespondenta RRA in Italia, Elena Postelnicu.


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că eurodeputații formațiunii sale politice vor susține proiectele care vor îmbunătăți mecanismele de funcționare ale Uniunii Europene, în paralel cu cele pentru dezvoltarea minorităților naționale de pe continent.

 

Este un an crucial și pentru viitorul Uniunii Europene, a spus liderul UDMR.

”Pentru noi există și un alt deziderat: o protecție a minorităților etnice autohtone în interiorul Uniunii Europene, fiindcă 60 de milioane de persoane înseamnă o putere, înseamnă o valoare, așa cum este stipulat și în actele constituționale”, a afirmat Kelemen Hunor.


Eurodeputatul Cristian Terheş, care deschide lista de candidaţi ai alianţei AUR, a anunţat că va apăra interesul României în Parlamentul European, aşa cum a făcut și în primul său mandat.

 

E important pentru România să aibă, în iunie 2024, cât mai multe voci naţional-suveraniste, conservatoare, creştin-democrate, în Parlamentul European, care să apere interesul naţiunii române, a spus Cristian Terheș, care a adăugat: ”Venim în faţa dvs cu o listă de profesionişti care, înainte de a intra în politică, s-au realizat profesional în domeniile lor”.


Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, spune că banii europeni au dezvoltat România şi o vor face în continuare, astfel încât românii care lucrează acum în străinătate se vor întoarce în ţară.

 

”Am luat 93 de mliiarde de euro şi am plătit sub 30. Cine spune că Europa nu ne-a ajutat, înseamnă că nu au văzut ce au făcut primarii noştri, preşedinţii noştri de consilii judeţene, companiile românești cu bani europeni”, a declarat candidatul PNL.

La un moment dat, dacă lucrurile merg așa cum sunt prognozate, veți vedea că o bună a parte din frații, copiii, părinții dumneavoastră, vecinii dumneavoastră, care astăzi ne salută din Valencia, din Castellón, din Madrid, din Londra, vor fi aici, între noi, a spus Rareș Bogdan.


Ramona Strugariu candidează pentru un nou mandat de eurodeputat pe listele partidului REPER.

 

Ea a arătat că va continua munca pe care a desfășurat-o în ultimii ani, legată de marile teme care au fost dezbătute în Parlamentul European.

Ramona Strugariu spune că REPER a pus România pe harta verde a influenței europene, prin dosarele avute în Parlamentul European.

 


Candidatul PSD pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa, Gabriel Lazany şi-a prezentat ‘planul de management local’ şi echipa propusă pentru Consiliul Local, promiţând responsabilitate, gestionarea corectă a banului public şi profesionalism.

 

Planul de management local’ propus de candidatul PSD la Primăria Bistriţa pune accent pe asfaltarea tuturor străzilor din municipiu, amenajarea râului Bistriţa Ardeleană, realizarea unei parcări cu 900 de locuri aproape de zona centrală şi transformarea arealului care include principalul parc, stadionul municipal şi pădurea Codrişor, ‘în cel mai mare parc din Transilvania’.

Liderul filialei judeţene PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, care candidează pentru cel de-al patrulea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, a afirmat că, în ultimii 12 ani, nu a reuşit să aibă un partener în primarul municipiului Bistriţa, nici atunci când primăria a fost condusă de un coleg de partid, social-democratul Ovidiu Creţu, nici după ce funcţia a fost câştigată de liberalul Ioan Turc, în 2020.

El a amintit o parte din investiţiile făcute de Consiliul Judeţean pe raza municipiului Bistriţa, printre care modernizarea Spitalului Judeţean şi demararea lucrărilor de construire a unei noi aripi a unităţii, care să permită extinderea specializărilor medicale, apoi construirea unei noi săli polivalente sau reabilitarea şi modernizarea clădirilor în care funcţionează instituţiile de cultură.


Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, care candidează din partea PNL pentru un nou mandat, a declarat că în programul său electoral este şi construirea a cel puţin două depozite frigorifice pentru produsele agricole autohtone, din fonduri proprii, pentru a susţine producătorii locali şi a facilita comercializarea produselor locale în fiecare supermarket.

 

Liderul PNL Bihor a amintit că proiectul acestor depozite a apărut ca o necesitate în urma discuţiilor pe care le-a avut cu fermierii din zona Beiuş, când se lucra la centura rutieră Beiuş.
Actualul preşedinte al CJ Bihor a mai vorbit despre proiectele pe care CJ Bihor şi municipalitatea orădeană vor să le propună pentru următorii patru ani.
Acestea au fost prezentate pe patru capitole mari: mobilitate rutieră, parteneriatul între Primăria Oradea, CJ Bihor şi Universitate, sănătate şi industrie.

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Pași de urmat în procedura de votare
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 11:16

Pași de urmat în procedura de votare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că toate secţiile de votare din ţară sunt deschise, iar datele în timp real privind prezenţa...

Pași de urmat în procedura de votare
Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 10:04

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului

Noul Parlament European are 720 de locuri, cu 15 mai multe decât în 2019, iar pentru ele sunt în competiţie aproape 16 mii de candidaţi din cele...

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
Știri electorale – 7 iunie
ALEGERI 2024 vineri, 7 iunie 2024, 12:23

Știri electorale – 7 iunie

PNL este partidul care a atras cele mai multe fonduri europene, fiind necesare în continuare soluţii pentru reducerea decalajelor între statele...

Știri electorale – 7 iunie
Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 joi, 6 iunie 2024, 11:12

Știri electorale – 6 iunie

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, care deține și în prezent această funcție,...

Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 miercuri, 5 iunie 2024, 11:16

Știri electorale – 5 iunie

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a anunţat astăzi că a sesizat Comisia Europeană...

Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 marți, 4 iunie 2024, 11:19

Știri electorale – 4 iunie

Candidații partidului REPER continuă dezbaterile cu cetățenii pentru promovarea proiectelor în cadrul campaniei „Agora REPER”....

Știri electorale – 4 iunie
ALEGERI 2024 luni, 3 iunie 2024, 12:56

Știri electorale – 3 iunie

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Adrian Cozma, a anunţat luni, 3 iunie 2024, într-o conferinţă de...

Știri electorale – 3 iunie
ALEGERI 2024 duminică, 2 iunie 2024, 17:56

Știri electorale – 2 iunie

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Cluj, că România contează în Uniunea Europeană în măsura în care şi ţara...

Știri electorale – 2 iunie