Ascultă Radio România Cluj Live

Știri electorale – 15 mai

Hotărârea BEC mai precizează că sunt interzise afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice.

Știri electorale – 15 mai

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 mai 2024, 11:54 / actualizat: 16 mai 2024, 10:21

Candidatul UDMR pentru un nou mandat de europarlamentar, Lorant Vincze, consideră că politica de subvenții pentru agricultură ar trebui să continue la Bruxelles, nu doar pentru importurile din Ucraina, ci și pentru fermieri. El susține că astfel se asigură o securitate alimentară mai solidă în Europa:

 

Lorant Vincze: Este interesul întregii Uniunii Europene, a cetățenilor europeni, inclusiv al comunităților noastre să sprijinim fermierii, nu pentru că sunt o categorie specială, dar contribuim astfel la securitatea alimentară a europenilor. Tot ceea ce punem pe masă ar trebui să vină de la fermierii noştri, deci subvenţiile agricole ar trebui menţinute, susţinute şi nu sacrificate.


Europarlamentarul PNL Daniel Buda consideră că românii au datoria să apere Uniunea Europeană de curentul extremist, care pune sub semnul întrebării soliditatea proiectului european:

 

Daniel Buda: Această pace pe care o avem astăzi nu este un dat care nu se poate întoarce. La nici 200 km sau 300 km armele vorbesc astăzi. Din fericire pentru noi, datorită apartenenţei la Uniunea Europeană și la NATO, suntem astăzi protejați, dar ne revine datoria nouă de a proteja mai departe Uniunea Europeană în fața extremismului şi a non-valorilor europene, care pun sub semnul întrebării ceea ce înseamnă soliditatea acestui proiect numit Uniunea Europeană.

Corespondentul RRA de Bistrița, Cristiana Săbău, amintește că Daniel Buda vrea un nou mandat pe lista alianțe electorale PSD-PNL.

Vicepreședintele USR Dan Barna deschide lista Alianței Dreapta Unită pentru alegerile europarlamentare. El spune că această alianță este o alternativă pentru direcția europeană a României.

 

Dan Barna: România are trei opțiuni foarte clare legate de viitor. Pe de o parte, PSD-ismul, cu tot ce a însemnat el în cei 34 de ani și de ținerea acestei țări pe loc, de cealaltă parte, pro-rusism extremist, goarnele și trompetele Rusiei finanțate în România. Şi cea de-a treia este calea pe care împreună o susținem, este calea europeană, calea modernă este Dreapta Unită, Alianța Dreapta Unită USR-PMP, Forța Dreptei.


 

Eurodeputatul Cristian Terheş, care candidează din partea alianţei AUR la un nou mandat, susţine că unul din obiectivele acestei alianţe este acela de a atrage atenţia societăţii româneşti că există o alternativă la PSD şi PNL:

 

Cristian Terheş: Există alternativă, o alternativă viabilă, profesionistă, curajoasă, puternică la această majoritate formată din PSD și PNL. Recomandarea, pe care o fac absolut oricărui român care ne urmărește în momentul de față, să compare lista alianței AUR cu lista PSD și PNL. Să compare fiecare candidat, să vadă care listă, de fapt, este mai bună pentru societatea românească.


 Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, care candidează din partea PNL pentru un nou mandat, a declarat, că în programul său electoral este construirea a cel puţin două depozite frigorifice pentru produsele agricole autohtone.

Acestea vor fi construite din fonduri proprii, pentru a susţine producătorii locali şi a facilita comercializarea produselor locale în fiecare supermarket.

El a amintit că proiectul acestor depozite a apărut ca o necesitate în urma discuţiilor pe care le-a avut cu fermierii din zona Beiuş. În anii următori, pe lângă catalogul electronic al producătorilor locali la care se lucrează, acest proiect al depozitelor va dovedi că e o ancoră de dezvoltare în zona fermierilor, a mai spus Ilie Bolojan.


Biroul Electoral Central a decis, în şedinţa de marți, 14 mai, că, în cazul alegerilor locale, primarii vor asigura panouri electorale distincte pentru alegerea primarului, consiliului local, preşedintelui consiliului judeţean şi consiliului judeţean, iar pe panouri va putea fi aplicat doar câte un singur afiş de către fiecare formaţiune politică sau candidat independent.

 

De asemenea, în cazul alegerilor europarlamentare, fiecare competitor electoral are dreptul la un singur afiş electoral aplicat pe un panou.

Hotărârea BEC mai precizează că sunt interzise afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat.


Deputatul Robert Sighiartău, candidat din partea PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, atrage atenția că orașului Bistrița îi lipsește o centură ocolitoare, esențială pentru un municipiu reședință de județ.

 

El a menționat că de proiectele de infrastructură mare se ocupă președinții de consilii județene.

Centura ocolitoare a Bistriţei face parte integrantă din acel drum express Bistrița-Cluj, Bistrița-Suceava, a spus Robert Sighiartău, care a adăugat că este datoria unui președinte al Consiliului Județean să dezvolte infrastructura mare și să lucreze în folosul bistrițenilor.


Kereskényi Gábor, liderul UDMR Satu Mare, va candida pentru un nou mandat de primar.

 

El crede că alături de echipa sa și cu încrederea sătmarenilor, va putea să-și onoreze promisiunile.

Am pus orașul în mișcare și am realizat investiții de infrastructură de bază, iar acum, în primăvara anului 2024, putem afirma că municipiul Satu Mare este unul din cele mai dinamice orașe în dezvoltare în întreaga regiune de Nord-Vest, a afirmat Kereskenyi Gabor.


Europarlamentarul Vlad Marius Botoş (USR) candidat pe lista Alianţei Dreapta Unită pentru alegerile europarlamentare, a apreciat, aseară, la o întâlnire electorală la Sibiu, că prezenţa la vot în 9 iunie va fi mai mică decât la precedentul scrutin electoral pentru Parlamentul European.

 

Vlad Marius Botoş a fost prezent ieri în Sibiu, unde a împărţit pliante şi a discutat cu alegătorii în oraşele Cisnădie şi Sibiu, alături de candidaţii Alianței.

Pe primele locuri pe lista de candidaţi a Alianţei Dreapta Unită pentru alegerile europarlamentare se află Dan Barna și Vlad Voiculescu – de la USR, Eugen Tomac (PMP), Vlad Marius Botoş (USR), Cristina Mădălina Prună (USR), Violeta Alexandru (Forţa Dreptei).


Un sibian candidează pentru postul de primar, dar şi pentru Consiliul Local, împreună cu toată familia.

 

Ioan Ştefan Zară, candidat la funcţia de primar al municipiului Sibiu din partea Partidului Ecologist Român, a intrat în cursa electorală şi pentru Consiliul Local, unde candidează împreună cu fratele, mama şi bunica, totul sub deviza ‘familia Zară, o familie unită’.

Ioan Ştefan Zară, este primul pe această listă.

Pe locul 14, pe aceeaşi listă pentru Consiliul Local, candidează fratele său, Lucian Valentin Zară.

Mama celor doi, Lucia Zară, candidează pe aceeaşi listă, pe locul 19.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Oferta Radio Cluj pentru campania electorală
ALEGERI 2024 luni, 13 mai 2024, 12:37

Oferta Radio Cluj pentru campania electorală

În conformitate cu prevederile legale şi dispoziţiile CNA, Radio România Cluj, post teritorial al Societăţii Române de Radiodifuziune, va...

Oferta Radio Cluj pentru campania electorală
Secții de votare inedite în județul Alba
ALEGERI 2024 duminică, 12 mai 2024, 14:57

Secții de votare inedite în județul Alba

Potrivit registrului secţiilor de votare, publicat de către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană Nr. 1 Alba pe site-ul Prefecturii Alba,...

Secții de votare inedite în județul Alba
Kelemen Hunor: UDMR dorește să obțină 90% din voturile alegătorilor maghiari
ALEGERI 2024 sâmbătă, 11 mai 2024, 11:30

Kelemen Hunor: UDMR dorește să obțină 90% din voturile alegătorilor maghiari

El a amintit că UDMR dorește să obțină 90% din voturile alegătorilor maghiari pentru a-și asigura prezența în Parlamentul European, să...

Kelemen Hunor: UDMR dorește să obțină 90% din voturile alegătorilor maghiari
Daniel Buda candidează pentru un nou mandat de eurodeputat
ALEGERI 2024 sâmbătă, 11 mai 2024, 11:24

Daniel Buda candidează pentru un nou mandat de eurodeputat

Uniunea Europeană este acea structură care ne-a garantat pacea şi stabilitatea timp de peste 70 de ani, a spus Daniel Buda.   Din fericire...

Daniel Buda candidează pentru un nou mandat de eurodeputat
ALEGERI 2024 vineri, 10 mai 2024, 18:38

Gheorghe Damian s-a înscris din nou în cursa pentru primărie

În comuna Ciugud (AB), administraţia  este condusă din 2000 de către Gheorghe Damian, care vizează, din postura de independent, cel de-al...

Gheorghe Damian s-a înscris din nou în cursa pentru primărie
ALEGERI 2024 vineri, 10 mai 2024, 18:33

În comuna Ocoliș va fi un singur candidat pentru funcția de primar

Primarul liberal al comunei Ocoliş, din Apuseni, aflat în funcţie de 20 de ani, este singurul candidat la alegerile locale din 9 iunie, după ce...

În comuna Ocoliș va fi un singur candidat pentru funcția de primar
ALEGERI 2024 vineri, 10 mai 2024, 14:26

Sibiu: poziția în buletinul de vot pentru candidații la primărie

Candidatul PSD pentru funcţia de primar al municipiului Sibiu, Gheorghe-Florian Giubega, este primul dintre cei nouă candidaţi aflaţi pe...

Sibiu: poziția în buletinul de vot pentru candidații la primărie
ALEGERI 2024 vineri, 10 mai 2024, 11:21

Kelemen Hunor, despre alegerile din 9 iunie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat, la Oradea, că alegerile din 9 iunie sunt mult mai importante decât un simplu scrutin.   El...

Kelemen Hunor, despre alegerile din 9 iunie