Ascultă Radio România Cluj Live

Știri electorale – 15 mai

Hotărârea BEC mai precizează că sunt interzise afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice.

Știri electorale – 15 mai

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 mai 2024, 11:54 / actualizat: 16 mai 2024, 10:21

Candidatul UDMR pentru un nou mandat de europarlamentar, Lorant Vincze, consideră că politica de subvenții pentru agricultură ar trebui să continue la Bruxelles, nu doar pentru importurile din Ucraina, ci și pentru fermieri. El susține că astfel se asigură o securitate alimentară mai solidă în Europa:

 

Lorant Vincze: Este interesul întregii Uniunii Europene, a cetățenilor europeni, inclusiv al comunităților noastre să sprijinim fermierii, nu pentru că sunt o categorie specială, dar contribuim astfel la securitatea alimentară a europenilor. Tot ceea ce punem pe masă ar trebui să vină de la fermierii noştri, deci subvenţiile agricole ar trebui menţinute, susţinute şi nu sacrificate.


Europarlamentarul PNL Daniel Buda consideră că românii au datoria să apere Uniunea Europeană de curentul extremist, care pune sub semnul întrebării soliditatea proiectului european:

 

Daniel Buda: Această pace pe care o avem astăzi nu este un dat care nu se poate întoarce. La nici 200 km sau 300 km armele vorbesc astăzi. Din fericire pentru noi, datorită apartenenţei la Uniunea Europeană și la NATO, suntem astăzi protejați, dar ne revine datoria nouă de a proteja mai departe Uniunea Europeană în fața extremismului şi a non-valorilor europene, care pun sub semnul întrebării ceea ce înseamnă soliditatea acestui proiect numit Uniunea Europeană.

Corespondentul RRA de Bistrița, Cristiana Săbău, amintește că Daniel Buda vrea un nou mandat pe lista alianțe electorale PSD-PNL.

Vicepreședintele USR Dan Barna deschide lista Alianței Dreapta Unită pentru alegerile europarlamentare. El spune că această alianță este o alternativă pentru direcția europeană a României.

 

Dan Barna: România are trei opțiuni foarte clare legate de viitor. Pe de o parte, PSD-ismul, cu tot ce a însemnat el în cei 34 de ani și de ținerea acestei țări pe loc, de cealaltă parte, pro-rusism extremist, goarnele și trompetele Rusiei finanțate în România. Şi cea de-a treia este calea pe care împreună o susținem, este calea europeană, calea modernă este Dreapta Unită, Alianța Dreapta Unită USR-PMP, Forța Dreptei.


 

Eurodeputatul Cristian Terheş, care candidează din partea alianţei AUR la un nou mandat, susţine că unul din obiectivele acestei alianţe este acela de a atrage atenţia societăţii româneşti că există o alternativă la PSD şi PNL:

 

Cristian Terheş: Există alternativă, o alternativă viabilă, profesionistă, curajoasă, puternică la această majoritate formată din PSD și PNL. Recomandarea, pe care o fac absolut oricărui român care ne urmărește în momentul de față, să compare lista alianței AUR cu lista PSD și PNL. Să compare fiecare candidat, să vadă care listă, de fapt, este mai bună pentru societatea românească.


 Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, care candidează din partea PNL pentru un nou mandat, a declarat, că în programul său electoral este construirea a cel puţin două depozite frigorifice pentru produsele agricole autohtone.

Acestea vor fi construite din fonduri proprii, pentru a susţine producătorii locali şi a facilita comercializarea produselor locale în fiecare supermarket.

El a amintit că proiectul acestor depozite a apărut ca o necesitate în urma discuţiilor pe care le-a avut cu fermierii din zona Beiuş. În anii următori, pe lângă catalogul electronic al producătorilor locali la care se lucrează, acest proiect al depozitelor va dovedi că e o ancoră de dezvoltare în zona fermierilor, a mai spus Ilie Bolojan.


Biroul Electoral Central a decis, în şedinţa de marți, 14 mai, că, în cazul alegerilor locale, primarii vor asigura panouri electorale distincte pentru alegerea primarului, consiliului local, preşedintelui consiliului judeţean şi consiliului judeţean, iar pe panouri va putea fi aplicat doar câte un singur afiş de către fiecare formaţiune politică sau candidat independent.

 

De asemenea, în cazul alegerilor europarlamentare, fiecare competitor electoral are dreptul la un singur afiş electoral aplicat pe un panou.

Hotărârea BEC mai precizează că sunt interzise afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat.


Deputatul Robert Sighiartău, candidat din partea PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, atrage atenția că orașului Bistrița îi lipsește o centură ocolitoare, esențială pentru un municipiu reședință de județ.

 

El a menționat că de proiectele de infrastructură mare se ocupă președinții de consilii județene.

Centura ocolitoare a Bistriţei face parte integrantă din acel drum express Bistrița-Cluj, Bistrița-Suceava, a spus Robert Sighiartău, care a adăugat că este datoria unui președinte al Consiliului Județean să dezvolte infrastructura mare și să lucreze în folosul bistrițenilor.


Kereskényi Gábor, liderul UDMR Satu Mare, va candida pentru un nou mandat de primar.

 

El crede că alături de echipa sa și cu încrederea sătmarenilor, va putea să-și onoreze promisiunile.

Am pus orașul în mișcare și am realizat investiții de infrastructură de bază, iar acum, în primăvara anului 2024, putem afirma că municipiul Satu Mare este unul din cele mai dinamice orașe în dezvoltare în întreaga regiune de Nord-Vest, a afirmat Kereskenyi Gabor.


Europarlamentarul Vlad Marius Botoş (USR) candidat pe lista Alianţei Dreapta Unită pentru alegerile europarlamentare, a apreciat, aseară, la o întâlnire electorală la Sibiu, că prezenţa la vot în 9 iunie va fi mai mică decât la precedentul scrutin electoral pentru Parlamentul European.

 

Vlad Marius Botoş a fost prezent ieri în Sibiu, unde a împărţit pliante şi a discutat cu alegătorii în oraşele Cisnădie şi Sibiu, alături de candidaţii Alianței.

Pe primele locuri pe lista de candidaţi a Alianţei Dreapta Unită pentru alegerile europarlamentare se află Dan Barna și Vlad Voiculescu – de la USR, Eugen Tomac (PMP), Vlad Marius Botoş (USR), Cristina Mădălina Prună (USR), Violeta Alexandru (Forţa Dreptei).


Un sibian candidează pentru postul de primar, dar şi pentru Consiliul Local, împreună cu toată familia.

 

Ioan Ştefan Zară, candidat la funcţia de primar al municipiului Sibiu din partea Partidului Ecologist Român, a intrat în cursa electorală şi pentru Consiliul Local, unde candidează împreună cu fratele, mama şi bunica, totul sub deviza ‘familia Zară, o familie unită’.

Ioan Ştefan Zară, este primul pe această listă.

Pe locul 14, pe aceeaşi listă pentru Consiliul Local, candidează fratele său, Lucian Valentin Zară.

Mama celor doi, Lucia Zară, candidează pe aceeaşi listă, pe locul 19.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Pași de urmat în procedura de votare
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 11:16

Pași de urmat în procedura de votare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că toate secţiile de votare din ţară sunt deschise, iar datele în timp real privind prezenţa...

Pași de urmat în procedura de votare
Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 10:04

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului

Noul Parlament European are 720 de locuri, cu 15 mai multe decât în 2019, iar pentru ele sunt în competiţie aproape 16 mii de candidaţi din cele...

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
Știri electorale – 7 iunie
ALEGERI 2024 vineri, 7 iunie 2024, 12:23

Știri electorale – 7 iunie

PNL este partidul care a atras cele mai multe fonduri europene, fiind necesare în continuare soluţii pentru reducerea decalajelor între statele...

Știri electorale – 7 iunie
Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 joi, 6 iunie 2024, 11:12

Știri electorale – 6 iunie

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, care deține și în prezent această funcție,...

Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 miercuri, 5 iunie 2024, 11:16

Știri electorale – 5 iunie

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a anunţat astăzi că a sesizat Comisia Europeană...

Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 marți, 4 iunie 2024, 11:19

Știri electorale – 4 iunie

Candidații partidului REPER continuă dezbaterile cu cetățenii pentru promovarea proiectelor în cadrul campaniei „Agora REPER”....

Știri electorale – 4 iunie
ALEGERI 2024 luni, 3 iunie 2024, 12:56

Știri electorale – 3 iunie

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Adrian Cozma, a anunţat luni, 3 iunie 2024, într-o conferinţă de...

Știri electorale – 3 iunie
ALEGERI 2024 duminică, 2 iunie 2024, 17:56

Știri electorale – 2 iunie

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Cluj, că România contează în Uniunea Europeană în măsura în care şi ţara...

Știri electorale – 2 iunie