Ascultă Radio România Cluj Live

Știri electorale – 14 mai

2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an în România. În 9 iunie, românii sunt chemați la urne să își aleagă viitorii primari, președinți de consilii județene, precum și europarlamentarii preferați.

Știri electorale – 14 mai
Foto: Foto: Radio Cluj

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 14 mai 2024, 10:45 / actualizat: 15 mai 2024, 10:31

Curtea Constituţională a respins, marți, 14 mai, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor europarlamentare simultan cu cele locale la data de 9 iunie.

 

Judecătorii de la Instanţa supremă au admis în luna martie o cerere de sesizare a CCR în acest sens, depusă de Partidul Reînnoim Proiectul European în România.

Reprezentanții acestuia reclamau faptul că reprezentanţii REPER şi PMP nu au fost acceptaţi în Biroul Electoral Central, din cauza prevederilor ordonanţei de comasare a alegerilor.

Ei au atacat la Înalta Curte şi procesul-verbal de constituire a BEC, dar contestaţia le-a fost respinsă de judecători.


În municipiul Satu Mare, Kereskényi Gábor, din partea UDMR, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la primărie.

 

El doreşte continuarea proiectelor şi punctează priorităţile sale pentru următorii patru ani.

Între acestea se află podul peste râul Someș, proiectul variantei de ocolire, pasarela pietonală și velo peste râul Someș sau finalizarea a două parcări etajate, transmite corespondentul RRA Sergiu Podină.

Șapte candidați s-au înscris pentru primăria municipiului Satu-Mare, potrivit informaţiilor făcute publice de către Biroul Electoral Judeţean.


Lista de candidați europarlamentari ai partidului REPER este deschisă de Dacian Cioloș, urmat de Dragoș Pâslaru și Ramona Strugariu.

 

Aceasta a afirmat că REPER a livrat până acum ceea ce a promis și o va face și în viitorul mandat la Bruxelles.

Ea a amintit directiva anticorupție la nivel european, actul european pentru libertatea presei, pachetul pentru prevenirea și combaterea spălării de bani.


Candidatul Alianţei PSD-PNL pentru un nou mandat de eurodeputat, Dan Nica, cere măsuri urgente pentru protejarea siderurgiei, ramură care nu a primit finanțare și care este amenințată de importurile din țările din afara Uniunii Europene:

 

El spune că a trimis o scrisoare, împreună cu ceilați colegi din grupul social-democrat, Comisiei Europene, cu măsuri care să poată ajuta la decarbonizarea industriei oțelului.

”Niciun comisar nu va primi aprobarea Parlamentului European în viitorul mandat dacă nu vine cu acest plan de acţiune pentru industria oțelului”, a afirmat Dan Nica.

„Împreună trebuie să luptăm pentru o Europă creștină și a națiunilor”, este mesajul transmis de liderul AUR, George Simion.

El crede că propunerile Alianței pentru Parlamentul European reprezintă cea mai bună soluție pentru România.


Candidații AUR sunt ”oameni calificați, oameni dornici să se lupte, să fie apărători ai patriei române”, a afirmat George Simion.

 

Europarlamentarul Nicu Stefănuţă va candida ca independent pentru un nou mandat în Parlamentul European.

El va continua să militeze pentru o ”Românie verde” și spune că e ”independent, dar nu singur”, având alături mici partide, care se numesc ACUM și SENS.

Nicu Stefănuţă a mai afirmat că ”România are nevoie de un partid și de o mișcare cu adevărat verde”.

 


Opt candidați s-au înscris în cursa pentru alegerea noului primar al municipiului Sighetu Marmației.

 

Printre aceștia se numără și actualul primar Vasile Moldovan (PSD), viceprimarul Daniela Onița Ivașcu (PNL), consilierii locali Nicolae Iuga (SOS), Sorin Petrovan (USR) și Adriana Curmei (AUR)

Lista este completată de Krisztofer Levente Orosz (UDMR), Daniel Plopișan (PMP) și Vasile Tivadar (PNCR).


Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat şi se va regăsi în rezultatul final al alegerilor locale şi europarlamentare. El a explicat, la Radio România Actualităţi, că autorităţile au luat toate măsurile pentru buna desfăşurare a procesului electoral din 9 iunie.

 

Toni Greblă: Asigur toţi cetăţenii români că, în ceea ce priveşte organizarea din punct de vedere tehnic, nu va exista nicio fisură importantă, astfel încât voinţa exprimată de cetăţeni să se reflecte în rezultatul final al alegerilor. Avem o colaborare foarte bună cu Ministerul de Interne, cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu organizaţiile neguvernamentale care vor avea observatori atât din ţară, cât şi din străinătate.

Realizator: Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a mai spus că lista secţiilor de votare din străinătate va fi publicată de Ministerul Afacerilor Externe peste o săptămână şi că buletinele de vot pentru europarlamentare au fost deja tipărite. Zilele acestea va începe şi tipărirea buletinelor pentru alegerile locale.


Şapte candidaţi s-au înscris pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor și tot 7 pentru funcţia de primar al Municipiului Oradea.

 

Ordinea pe buletinele de vot pentru alegerea viitorului preşedinte al CJ Bihor, stabilită de Biroul Electoral Judeţean, prin tragere la sorţi, este următoarea:

Cseke Attila – UDMR

Aurel Mohan – PSD

Ciprian Blejan – AUR

Ilie Bolojan – PNL

Alex Orjan – USR

Habinyak Istvan – Alianţa Maghiară din Transilvania

Mihai Lasca – Partidul Patrioţii Poporului Român

Pentru alegerea primarului municipiului Oradea, ordinea pe buletinele de vot, stabilită de Biroul Electoral de Circumscripţie Municipal, este:

Rozalia Biro – UDMR

Adrian Madar – PSD

Daniel Palaghianu – USR

Moza Costel – AUR

Florin Birta – PNL

Andrei Boros – PPR

Csomortanyi Istvan – AMT


Preşedintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, candidat la al doilea mandat de primar al municipiului Bistrița, le-a cerut alegătorilor să-i ofere un consiliu local care să-l ajute să ducă la îndeplinire toate proiectele de dezvoltare pentru oraș.

 

El a spus că bistrițenii înțeleg faptul că primarul are nevoie de majoritate în Consiliul Local pentru a-și pune planurile în aplicare, pentru ca proiectele să poată să devină realitate.

Ioan Turc îi roagă pe toți bistrițenii care intenționează să îl voteze, să voteze în același timp și pentru lista de consilieri propusă de către Partidul Național Liberal.


Locul doi pe lista Alianţei AUR pentru alegerile europarlamentare, Claudiu Târziu, este de părere că o forţă conservatoare poate să schimbe în bine politicile Comisiei Europene.

 

El a afirmat că este nevoie de această schimbare de curs, pentru că politicile actuale ale Comisiei Europene ”sunt împotriva proiectului european”.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Știri electorale – 1 iunie
ALEGERI 2024 sâmbătă, 1 iunie 2024, 17:28

Știri electorale – 1 iunie

Reprezentanții USR Cluj au declarat pe pagina lor de facebook că au în vedere implementarea, după 9 iunie, a unor „soluții concrete” pentru...

Știri electorale – 1 iunie
Știri electorale – 31 mai
ALEGERI 2024 vineri, 31 mai 2024, 11:10

Știri electorale – 31 mai

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a aflat astăzi în Maramureş, la invitaţia deputatului Gabriel Zetea, candidat PSD Maramureş la funcţia de...

Știri electorale – 31 mai
Știri electorale – 30 mai
ALEGERI 2024 joi, 30 mai 2024, 11:52

Știri electorale – 30 mai

Europarlamentarul Eugen Tomac, candidat al alianței Dreapta Unită pentu un nou mandat consideră că românii trebuie să își demonstreze din nou...

Știri electorale – 30 mai
Știri electorale – 29 mai
ALEGERI 2024 miercuri, 29 mai 2024, 11:32

Știri electorale – 29 mai

Candidatul PNL pentru un nou mandat la funcţia de primar al municipiului Oradea, Florin Birta, a declarat miercuri, 29 mai 2024, într-o...

Știri electorale – 29 mai
ALEGERI 2024 marți, 28 mai 2024, 10:58

Știri electorale – 28 mai

Candidaţii PNL la Consiliul Local Satu Mare propun implementarea unor proiecte, precum camere de supraveghere cu inteligenţă artificială,...

Știri electorale – 28 mai
ALEGERI 2024 luni, 27 mai 2024, 12:01

Știri electorale – 27 mai

Candidatul UDMR pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, Cseke Attila, a declarat astăzi că, pentru a deveni un judeţ model, aşa cum...

Știri electorale – 27 mai
ALEGERI 2024 duminică, 26 mai 2024, 17:43

Știri electorale – 26 mai

Candidatul Partidului Umanist Social-Liberal pentru Parlamentul European, Daniel Ionașcu, consideră că infrastructura națională în raport cu...

Știri electorale – 26 mai
ALEGERI 2024 sâmbătă, 25 mai 2024, 17:43

Știri electorale – 25 mai

  Partidul Național Țărănesc ”Maniu Mihalache” anunță într-un comunicat de presă că a depus liste de candidați la alegerile locale...

Știri electorale – 25 mai