Ascultă Radio România Cluj Live

Știri electorale – 13 mai

2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an în România. În 9 iunie, românii sunt chemați la urne să își aleagă viitorii primari, președinți de consilii județene, precum și europarlamentarii preferați.

Știri electorale – 13 mai
Foto: Foto: Element5 Digital/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 mai 2024, 13:31 / actualizat: 14 mai 2024, 10:37

Dacian Cioloș, candidat pentru un nou mandat de europarlamentar din partea partidului REPER, a precizat că obiectivul său este să reprezinte în România cu demnitate în Parlamentul European și să ajute Republica Moldova pe drumul integrării în Uniunea Europeană.

Dacian Cioloș: România, ca al şaselea stat membru al Uniunii Europene, ca dimensiune, ca putere economică, e reprezentat ca atare în Parlamentul European și, mai mult decât atât, vrem să ne asigurăm în acest mandat că frații noștri de peste Prut, cei din Republica Moldova, în cinci ani de zile și cu ajutorul nostru, vor fi pregătiți să se unească cu România în Uniunea Europeană, ca stat membru al Uniunii Europene.


Siegfried Mureșan, candidatul Alianței PSD-PNL pentru un nou mandat de eurodeputat, crede că tinerii sunt principalii beneficiari ai procesului de integrare și a amintit că anul acesta a fost majorat bugetul comunitar pentru bursele Erasmus. El i-a îndemnat pe tinerii liberali să vorbească despre valorile europene.

 

Siegfried Mureșan: N-avem voie să lăsăm tinerii pradă extremiștilor, populiștilor celor anti-europeni. Să informăm corect tinerii ce face cu adevărat Uniunea Europeană pentru noi astăzi. Dacă ești român și ești serios, dacă ești harnic, dacă ești competent, poți avea acces la orice poziție, la orice responsabilitate în politică, dar nu doar. Să mergem în toate colțurile țării, să spunem oamenilor că votul pentru Partidul Național Liberal este votul corect, este votul câștigător și este votul european la alegerile din 9 iunie.


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că eurodeputații formațiunii sale politice vor susține proiectele care vor îmbunătăți mecanismele de funcționare a Uniunii Europene, în paralel cu cele pentru dezvoltarea minorităților naționale.

 

Kelemen Hunor: Pentru noi există și un alt deziderat: o protecție a minorităților etnice autohtone în interiorul Uniunii Europene, fiindcă 60 de milioane de persoane înseamnă o putere, înseamnă o valoare, așa cum este stipulat și în actele constituționale.


Alianța AUR sprijină democrația și Uniunea Europeană, iar participarea candidaților săi la alegerile europarlamentare este dovada care susține această afirmație. Claudiu Târziu, locul doi pe lista de candidați ai acestei alianțe electorale:

 

Claudiu Târziu: Ne vom opune tuturor politicilor care sunt împotriva interesului național, împotriva bunului simț, împotriva vieții și împotriva tradițiilor și credințelor noastre. Ne vom apăra punctul de vedere cu mijloace democratice, evident, iar ce facem astăzi este deja dovada că suntem pentru democrație și pentru Europa.


Şase candidaţi s-au înscris în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare şi şapte pentru primăria municipiului reşedinţă de judeţ, potrivit informaţiilor făcute publice de către Biroul Electoral Judeţean.

 

Potrivit sursei citate, în urma tragerii la sorţi s-a stabilit ca ordinea pe buletinul de vot, la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, să fie următoarea:

PSD – Mircea Govor, PNL – Adrian Cozma,

UDMR – Pataki Csaba (CIOBO)

Alianţa Dreapta Unită Uniunea Salvaţi România – Partidul Mişcarea Populară – Liviu Pop

Partidul SOS România – Vasile Deac

Partidul Forţa Dreptei – Ştefan Csordaş.

În cursa pentru Primăria Satu Mare s-au înscris şapte candidaţi: Kereskenyi Gabor – UDMR,

Radu Tiberiu Roca – PSD,

Adelin-Cristian Ghiarfaş – Forţa Dreptei,

Radu Panait – Alianţa Dreapta Unită USR-PMP

Ciprian-Lucian Tişea – AUR,

Vasile Palincaş – S.O.S. România şi Dan Băbuţ – Partidul Patrioţilor.


Eurodeputatul Eugen Tomac, candidat pentru un nou mandat, pe lista Alianţei Dreapta Unită, a discutat cu românii din Italia, la Roma.

 

El a susţinut că în ţară condiţiile de viaţă trebie să se îmbunătăţească, pentru ca românii să se poată întoarce.

Cu toate acestea, România s-a transformat profund în ultimii 15 ani, dar problema migrației economice în interiorul Uniunii Europene  râmâne ”o rană deschisă pentru țară”, spune Eugen Tomac.


Partidul REPER are candidați atât la alegerile locale, cît și la cele europarlamentare de luna viitoare.

 

Co-președintele formatiunii Dragoş Pâslaru, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, susţine ca echipa REPER este pregătită să ofere o perspectivă de viitor României.

El a evocat demersurile partidului în ultimii cinci ani de mandat european.


Sigfried Mureşan, candidatul Alianţei Electorale PSD PNL pentru un nou mandat de eurodeputat PNL, susține că PNL  este cel mai pro-european partid din România, care ”apără ţara la nivelul Uniunii Europene”.

 

El a subliniat că pentru a obţine ceva pentru ţara noastră, la nivel european, este nevoie de colaborare între toate formaţiunile politice din legislativul comunitar, și de găsirea unor soluții care sunt bune pentru România și acceptabile pentru alții.


Liderul AUR, George Simion, a declarat ieri, la evenimentul de lansare a candidaţilor la europarlamentare, desfăşurat în cetatea din Ardud, județul Satu Mare, că duşmanul politic în acest judeţ este UDMR.

 

UDMR-ul este pentru etnicii maghiari ceea ce pentru etnicii români este  PSD-ul şi PNL-ul, a afimat liderul AUR.

El a afirmat, pe de altă parte, că la începutul anului trecut, în România existau 800.000 de angajaţi la stat, iar acum ar fi peste 1,2 milioane de bugetari, angajaţi politic.


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că Uniunea își dorește doi europarlamentari și 5 procente din voturi, la alegerile europarlamentare.

 

UDMR invită toți alegătorii din România să o susțină, pentru că, spune  Kelemen Hunor, Uniunea  ”reprezintă și susține  interesul fiecărui om din această țară”.


Pe 9 iunie, cetățenii români cu drept de vot sunt chemați la urne pentru alegerile locale și europarlamentare.

 

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare este în desfășurare și se va încheia sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 7:00.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, atrage atenția  că regulile sunt foarte stricte:

 

 

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Pași de urmat în procedura de votare
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 11:16

Pași de urmat în procedura de votare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că toate secţiile de votare din ţară sunt deschise, iar datele în timp real privind prezenţa...

Pași de urmat în procedura de votare
Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
ALEGERI 2024 duminică, 9 iunie 2024, 10:04

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului

Noul Parlament European are 720 de locuri, cu 15 mai multe decât în 2019, iar pentru ele sunt în competiţie aproape 16 mii de candidaţi din cele...

Alegeri europarlamentare 2024: mizele scrutinului
Știri electorale – 7 iunie
ALEGERI 2024 vineri, 7 iunie 2024, 12:23

Știri electorale – 7 iunie

PNL este partidul care a atras cele mai multe fonduri europene, fiind necesare în continuare soluţii pentru reducerea decalajelor între statele...

Știri electorale – 7 iunie
Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 joi, 6 iunie 2024, 11:12

Știri electorale – 6 iunie

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, care deține și în prezent această funcție,...

Știri electorale – 6 iunie
ALEGERI 2024 miercuri, 5 iunie 2024, 11:16

Știri electorale – 5 iunie

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a anunţat astăzi că a sesizat Comisia Europeană...

Știri electorale – 5 iunie
ALEGERI 2024 marți, 4 iunie 2024, 11:19

Știri electorale – 4 iunie

Candidații partidului REPER continuă dezbaterile cu cetățenii pentru promovarea proiectelor în cadrul campaniei „Agora REPER”....

Știri electorale – 4 iunie
ALEGERI 2024 luni, 3 iunie 2024, 12:56

Știri electorale – 3 iunie

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Adrian Cozma, a anunţat luni, 3 iunie 2024, într-o conferinţă de...

Știri electorale – 3 iunie
ALEGERI 2024 duminică, 2 iunie 2024, 17:56

Știri electorale – 2 iunie

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Cluj, că România contează în Uniunea Europeană în măsura în care şi ţara...

Știri electorale – 2 iunie