Ascultă Radio România Cluj Live

A doua noapte cu aurore boreale

Acest eveniment rar le-a permis locuitorilor din numeroase ţări ale lumii să admire superbe aurore boreal iar fotografiile lor spectaculoase, marcate de culorile albastru, portocaliu şi roz, au inundat reţelele de socializare.

A doua noapte cu aurore boreale

Articol editat de cristina.rusu, 12 mai 2024, 13:48

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea întreagă au încercat să surprindă momentele în care aurorele boreale au iluminat cerul, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind „istorică” şi care ar trebui să continue şi duminică, informează AFP.

 

Acest fenomen este cauzat de ejecţiile de particule provenite din coroana Soarelui, care declanşează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5 – valoarea maximă pe scala utilizată de cercetători – au fost observate vineri seară şi apoi, din nou, sâmbătă dimineaţă, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite, potrivit căreia fenomenul reprezintă o premieră în ultimii 20 de ani.

 

Au fost raportate puţine perturbaţii 

 

O avertizare de furtună geomagnetică de nivel 4 sau chiar mai mare a fost emisă pentru duminică, 12 mai, iar condiţii pentru o furtună de nivel 3 sunt posibile până luni, potrivit SWPC, care consideră fenomenul ca fiind unul „istoric”.

Deşi autorităţile din mai multe ţări s-au declarat îngrijorate din cauza unor posibile consecinţe asupra reţelelor electrice şi de comunicaţii, nicio perturbare majoră nu pare să fi fost observată pentru moment.

Doar informaţii „preliminare” despre „neregularităţi la nivelul reţelei electrice”, precum şi despre „o degradare a comunicaţiilor de înaltă frecvenţă, a sistemului GPS şi, posibil, a navigaţiei prin satelit” au fost raportate deocamdată, potrivit SWPC.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) din Statele Unite a anunţat vineri, 10 mai, că „nu se aşteaptă la consecinţe importante”, sfătuind totuşi companiile aeriene şi piloţii de avioane „să anticipeze” eventualele perturbaţii, în contextul în care furtunile geomagnetice pot să perturbe instrumentele de navigaţie.

Centrul naţional chinez pentru meteorologie spaţială a emis şi el o alertă roşie sâmbătă, 11 mai, avertizând că furtuna solară ar trebui să continue pe parcursul întregului weekend şi să genereze un anumit impact asupra comunicaţiilor şi a sistemelor de navigaţie, a relatat agenţia de presă China Nouă.

Aurore boreale au fost observate în jumătatea nordică a Chinei, a raportat aceeaşi agenţie de presă.

 

Vârf de activitate solară

 

În Statele Unite, aurore boreale au fost vizibile aproape în întreaga ţară în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ele au putut fi admirate până în Bahamas, a precizat NASA.

Furtunile solare puternice pot „să împingă aurorele spre latitudini mai sudice”, a explicat agenţia spaţială americană.

Soarele se află în prezent foarte aproape de vârful activităţii sale, în cadrul unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Erupţiile solare se află la originea evenimentului actual, creând aurore boreale atunci când intră în contact cu câmpul magnetic al Pământului.

Precedenta furtună geomagnetică de nivel 5 observată pe Terra s-a produs în octombrie 2003, un fenomen ce a fost denumit „Furtunile de Halloween”.

Atunci, în Suedia au avut loc întreruperi de energie electrică, iar în Africa de Sud au fost avariate transformatoare electrice.

Cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată de oameni s-a produs în 1859, potrivit NASA.

Cunoscută şi sub numele de „Evenimentul Carrington”, ea a perturbat grav comunicaţiile prin telegraf.

 

Agerpres

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Mucilagiul din Marea Adriatică îngrijorează turiștii și pescarii
Internaţional luni, 22 iulie 2024, 13:41

Mucilagiul din Marea Adriatică îngrijorează turiștii și pescarii

Pe litoralul italian al Mării Adriatice temperatura apei ajunge la 30°C. O substanță gelatinoasă care acoperă marea îngrijorează deopotrivă...

Mucilagiul din Marea Adriatică îngrijorează turiștii și pescarii
Emmanuel Macron vizitează Satul Olimpic
Internaţional luni, 22 iulie 2024, 11:15

Emmanuel Macron vizitează Satul Olimpic

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va vizita luni, 22 iulie, Satul Olimpic, alături de câţiva membri ai guvernului, cu patru zile înainte de...

Emmanuel Macron vizitează Satul Olimpic
Joe Biden renunță la candidatură | UPDATE
Internaţional luni, 22 iulie 2024, 06:12

Joe Biden renunță la candidatură | UPDATE

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale din 2024.   Este un anunţ survenit cu mai puţin...

Joe Biden renunță la candidatură | UPDATE
Efectele celui mai mare blocaj informatic
Internaţional duminică, 21 iulie 2024, 15:36

Efectele celui mai mare blocaj informatic

Microsoft estimează că 8 milioane şi jumătate de computere au fost afectate de blocajul informatic produs vineri, 19 iulie, la nivel mondial,...

Efectele celui mai mare blocaj informatic
Internaţional duminică, 21 iulie 2024, 10:09

Oameni răniți în demonstrația din Franța

Un ofițer de poliție și cinci protestatari au fost răniți sâmbătă, 20 iulie, în timpul violențelor izbucnite în timpul unei demonstrații...

Oameni răniți în demonstrația din Franța
Internaţional vineri, 19 iulie 2024, 11:41

Stare de alarmă climatică în Italia

Și Italia este afectată în aceste zile de un val de caniculă fără precedent. În 14 orașe a fost declarat astăzi cod roșu de arșiță, iar...

Stare de alarmă climatică în Italia
Internaţional vineri, 19 iulie 2024, 11:35

Incident la concertul AC/DC de la Stuttgart

Șaptesprezece spectatori au fost răniți ușor în timpul concertului de miercuri, 17 iulie, al trupei rock AC/DC de la Stuttgart. În timpul unei...

Incident la concertul AC/DC de la Stuttgart
Internaţional joi, 18 iulie 2024, 15:41

Ursula von der Leyen, încă un mandat de 5 ani

Parlamentul European a votat joi, 18 iulie, în favoarea propunerii ca Ursula von der Leyen să fie preşedintele Comisiei Europene pentru încă un...

Ursula von der Leyen, încă un mandat de 5 ani