Ascultă Radio România Cluj Live

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Prima zi la Gaudeamus, cel mai mare târg de carte din Transilvania.

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 aprilie 2024, 17:35 / actualizat: 26 aprilie 2024, 11:40

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de aproape două decenii.

 

Ediția cu numărul 23 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România vă așteaptă până în 28 aprilie. Care a fost atmosfera primei zile, aflăm din reportajul nostru:

Bogdan Roșca: Suntem la ediția cu numărul 23. O ediție care, dacă stau să mă gândesc puțin, înseamnă o treime din viața Studioului de Radio Cluj, care, așa cum bine știți, în acest an, în luna martie, a împlinit 70 de ani.

Iată, așadar, că și la această vârstă continuăm să facem evenimente pentru public, pentru a sprijini cultura, pentru a sprijini autorii, editorii, cuvântul scris și tot ceea ce ține de acest lucru.

Vă invit pe toți cei care ne ascultați sau ne urmăriți să fiți prezenți aici, să veniți în Piața Unirii până duminică, la un târg care propune nu mai puțin de 40 de evenimente, de lansări de carte și întâlniri cu autorii, 85 de standuri, 60 de expozanți.

Este, așa cum spun și colegii noștri de la Radio România, de la divizia Gaudeamus, este cel mai mare târg itinerant de carte din țară. Sigur, suntem pe locul doi, după Târgul de Toamnă de la București, dar faptul că cel mai mare târg de carte Radio România se întâmplă aici, la Cluj, este onorant pentru noi și totodată ne obligă să facem tot ceea ce putem pentru ca cititorii, scriitorii, oamenii de cultură, cei care își doresc liniștea unei cărți, să o găsească aici.

 

 

Reporter: Bogdan Roșca, directorul Radio România Cluj, a dat și în acest an vestea bună: startul unui nou maraton de carte, muzică, jocuri educative, întâlniri inspiraționale – Târgul de Carte Gaudeamus, Cluj-Napoca. Președintele de onoare al acestei ediții, profesor universitar doctor Ioana Bot, traducător și cunoscut eminescolog, ne spune care e, în opinia sa superputerea târgului de carte:

 

Ioana Bot: Târgul de Carte îți permite să te întâlnești cu oamenii, să discuți, să prinzi reacții și așteptări ale cititorilor și mai departe, în măsura în care ești un făcător de cărți, cum mă consider și eu, să ții cont de ele.

Și apoi, Târgul de Carte îți aduce sub ochi și sub degete foarte multe cărți care altminteri pot trece pe sub radarul internetului, pe sub radarul cronicilor de întâmpinare care se scriu, nu se scriu, se citesc, nu se citesc, să scriu tot mai puțin.

Târgul de carte e un târg de sărbătoare. Îmi vine să-l compar cu târgul de Crăciun al copilăriei mele. Te dai și în roata cea mare a cărților, îți imaginezi că pleci în călătorii nemaipomenite cu ajutorul cărților și pleci acasă cu o sacoșă de plăceri.

 

 

Reporter: Impresii de la edituri: Casa Cărții de Știință, Editura Herald și Editura Gama, ne spun cum simt pulsul târgului la primele ore:

 

Cititor: Ne bucurăm că fiecare târg de carte și fiecare ediție Gaudeamus ne arată că, în ciuda statisticilor triste, oamenii, totuși, aceia care sunt interesați de carte vin și sunt curioși să descopere aparițiile editoriale din toate domeniile.

 

Reporter: Cum a fost fluxul de curioși, chiar dacă suntem la primele ore?

 

Cititor: Reacția este îmbucurătoare, pentru că cred că nu aveam noi neapărat voie să intrăm dejala standurile de carte dar cumpărători încercau să vadă cărțile care sunt deja aranjate pe mese, iar reacția lor este aceeași, de curiozitate.

Prind cărțile în mână, citesc textele de prezentare de pe coperțile lor, le răsfoiesc și cred că cei mai mulți, după ce circulă la mai multe standuri, își aleg și cărțile cu care pleacă acasă.

 

Cititor: Au fost multe persoane care au ajuns și mai așteptăm și de acum încolo.

 

Reporter: Categorii de vârstă mai interesate?

 

Cititor: Da, momentan copiii, pentru că au scăpat de la școală și din câte am înțeles, este școala altfel, dar și oameni mai în vârstă. Așteptăm pe cei de vârsta mijlocie. Sunt importante târgurile pentru că așa facem cunoscute titlurile noi, se cunosc titlurile noi mai rapid decât pe site-uri, de la colaboratorii noștri, deci e mult mai bine la târg.

 

 

Cititor: Avem o gamă foarte variată, avem cărticele pentru învățarea citirii, pentru cei puțin mai experimentați, chiar cărticele de povești, avem jocuri interactive, jocuri de dezvoltare personală. Avem o gamă variată de produse, de reduceri.

 

Reporter: Până acum cum a fost fluxul de vizitatori?

 

Cititor: Fluxul este unul bun. S-a potrivit această perioadă din ce am înțeles cu Săptămâna verde și s-au organizat tot felul de excursii, inclusiv în Cluj.

 

Reporter: Excursii în lumea cărților.

 

Cititor: Exact. O lume minunată, aș putea spune.

 

 

 

Până duminică, de la ora 10:00 până la ora 20:00, Târgul de carte Gaudeamus, Cluj-Napoca – în fiecare zi o sacoșă de plăceri.

 

 

audio/foto: Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat parțial
De prin Cluj sâmbătă, 27 aprilie 2024, 14:25

Strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat parțial

Circulația pe strada Uliului din Cluj-Napoca a fost închisă, în urma alunecărilor de teren semnalate în ultimele două zile. Inițial,...

Strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat parțial
Gaudeamus 2024. Recomandările pentru sâmbătă, 27 aprilie
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru sâmbătă, 27 aprilie

Programul zilei de sâmbătă, 27 aprilie, se deschide cu o lansare veselă.   Autoarea Virginia Furcoiu le va face copiilor cunoștință de la...

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru sâmbătă, 27 aprilie
Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 16:01

Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea

Multă muncă și voie bună în rândul elevilor din Școala Gimnazială „Horea” din Cluj-Napoca cu ocazia Săptămânii verzi.   De la mic...

Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea
Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 14:39

Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO

400 de inimi alb-negru de mici dimensiuni, pe foi albe, sunt expuse privirilor noastre cu tot ce au ele înăuntru.   Totul a început ca un...

Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 13:33

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO

Din programul celei de a 23-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România nu au lipsit nici proiectele tradiționale, etapa zonală a...

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 13:29

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază

Aproape 10.000.000 euro vor fi alocați din bugetul județului pentru realizarea acestei investiții.   Proiectul va fi supus aprobării...

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 11:23

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat

Biologul Tibor Hartel, invitat la Radio Cluj, a vorbit despre importanța proiectelor verzi din orașe:   Se regândește valoarea acestor păduri...

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 14:27

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic

Echipa specializată în gestionarea apelor din Cluj continuă să acționeze pentru a reduce impactul poluării asupra râului Someșul Mic.  ...

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic