Ascultă Radio România Cluj Live

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj

Tigrii de platan sau ploşniţele dantelate au pus stăpânire pe Cluj şi împrejurimi, încă din vara lui 2021.

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj
Foto: Foto: Wikipedia

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 aprilie 2024, 13:25

Temperaturile ridicate de la începutul acestei luni au favorizat înmulţirea lor într-un ritm alarmant. Alături de acet tip de ploșnițe, primăvara a adus și ploșnițele marmorate, mult mai mari și cu un miros foarte neplăcut.

 

Apariția tigrilor de platan este favorizată mai ales de prezența platanilor plantați în ultimii ani în toate zonele Clujului, dar și de venirea căldurii. Anul trecut, aceste insecte au apărut abia începând cu luna iunie, însă, anul acesta, din cauza temperaturilor neașteptat de mari, au apărut mult mai devreme.

Tigrul platanului este o insectă mică, alb-maronie ce provoacă disconfort din cauză că se adună în colonii, mușcă și se așeză pe rufe.

 

Tigrul platanului

 

Un alt tip de ploșniță prezentă în Cluj, încă din vara trecută este cea marmorată, un dăunător care atacă pomii fructiferi, legumele și plantele ornamentale. Aceste insecte nu atacă oamenii, însă pot provoca pagube semnificative la culturi. Pe partea dorsală a abdomenului au glande ce elimină un lichid urât mirositor atunci când se simt în pericol. Ploșnița marmorată poate avea câte 3-4 generații pe an, cu un ciclu complet de viață de 30-40 de zile, dacă temperatura este mai mare de 14 grade Celsius.

 

Plosnita marmorata

 

Din nefericire, speciile de ploșnițe mici, din zonele urbane, se înmulțesc, am aflat de la Ioan Alexandru Rădac, lector la Universitatea de Vest din Timișoara:

 
Insectele astea mici sunt niște ploșnițe din familia Tingidae. Insectele care aparțin aceste familii se hrănesc în general cu câteva plante, de obicei cu trei-patru plante ale aceluiași gen. Poate cel mai cunoscut publicului larg este această mică insectă care se numește tigrul platanului. Este, după cum îi spune și numele, o specie care se hrănește cu frunze de platan pe care le înțeapă și suge de acolo seva, pe care o consumă. Fiind o specie adaptată la platan se întâlnește predominant prin orașe, unde planta gazdă este plantată în scop ornamental, pentru umbră, pentru înfrumusețarea diferitor spații verzi ș.a.m.d.
 
Însă foarte puțină lume știe că pe lângă tipul platanului avem alte specii înrudite care seamănă foarte bine cu acesta. Una dintre ele a ajuns destul de recent în România și crește pe stejari, goruni ș.a.m.d., specii înrudite cu acestea. Ambele specii, atât tigrul platanului cât și cel al stejarului, sunt specii alogene, adică specii care nu trăiau în mod obișnuit aici, dar fie introduse, fie odată cu transportul de bunuri, au ajuns în Europa și de acolo s-au înmulțit și s-au răspândit în alte regiuni, inclusiv în România. Tigrul platanului a ajuns în România undeva prin 1990. Prima semnalare a fost la Craiova, iar tigrul stejarului a ajuns în vestul țării la Macea, pentru prima dată undeva în anii 2015. Aceste înțepături nu sunt periculoase, nu pot să transmită boli, nu produc alergii decât în cazuri foarte foarte rare și practic nu sunt un pericol nici pentru om, nici pentru alte viețuitoare.
 
Ce putem face ca să reducem contactele nedorite cu acestea? Păi, în primul rând ar trebui să instalăm la ferestre plasă de insecte. Este foarte important ca aceste plase de insecte să fie etanșe, mai ales marginile unde se închid, pentru că ele sunt foarte subțiri și se pot strecura foarte ușor între ramele plaselor de insecte și fereastră. Așa deseori ajung prin aceste mici orificii să intre în locuințe. Ambele specii iernează ca adult, asta înseamnă că la finalul verii sau chiar toamna devreme speciile pleacă de pe plantele gazdă în căutarea de adăpost pentru sezonul rece. În căutarea lor, pot să ajungă inclusiv în locuințe și inclusiv pe oameni.
În ceea ce privește combaterea chimică nu este o soluție, pentru că deseori insecticidele ajung foarte greu în contact cu aceste insecte. Ele în mod normal, v-am zis, iarna trăiesc ascunse în orificii, iar în timpul sezonului cald stau pe fețele ventrale ale funzelor și atunci insecticidele foarte greu ajung în contact cu ele. Mai mult sunt se hrănesc prin înțepat, aia înseamnă că nu se hrănesc la suprafața frunzei, unde insecticidele ajung și atunci trebuie un insecticid sistemic și practic mai mult rău ai face cu un insecticid sistemic, pentru că omoară o mare parte din insectele care pot să fie și benefice și la rândul lor să consume astfel de insecte care ne deranjează.
 
Singura soluție pentru tigrulul platanului este să plantăm mai puțin platani în oraș sau să-i plantăm acolo în zonele unde nu deranjează populația. Iar în cazul tigrului stejarilor efectiv n-avem ce să facem decât să ne adaptăm la situație. (Ioan Alexandru Rădac, lector la Universitatea de Vest din Timișoara)

 

Pentru a preveni intrarea ploșnițelor în locuințe, trebuie să avem grijă să scuturăm hainele scoase afară la aerisit sau uscat. De asemenea, se recomandă astuparea găurilor sau a spațiilor mici prin care toate aceste insecte ar putea intra în casă, eliminarea buruienilor din jurul casei și menținerea curățeniei în curți.

Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, ultimele tratamente fitosanitare și ultima deratizare au fost aplicate în 6 octombrie 2023. Tot ei au anunțat o acțiune de tratamente fitosanitare pentru arborii din Cluj, săptămâna viitoare.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Care este câștigul mediu în județul Cluj
De prin Cluj joi, 23 mai 2024, 12:17

Care este câștigul mediu în județul Cluj

Clujeanul mediu a câștigat în mână, la începutul acestei primăveri, 6117 lei, cu aproape 1000 de lei mai mult decât avea salariul net în...

Care este câștigul mediu în județul Cluj
Holocaustul în Transilvania de Nord – după 80 de ani
De prin Cluj miercuri, 22 mai 2024, 17:25

Holocaustul în Transilvania de Nord – după 80 de ani

Specialiști de vârf din domeniul istoriei și supraviețuitori ai Holocaustului participă începând de joi, 22 mai, la Cluj-Napoca, la o...

Holocaustul în Transilvania de Nord – după 80 de ani
A fost emisă autorizația de construire pentru metroul clujean
De prin Cluj marți, 21 mai 2024, 16:49

A fost emisă autorizația de construire pentru metroul clujean

Etapa 1 a proiectului se va desfășura pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești.   Traseul liniei de metrou ușor...

A fost emisă autorizația de construire pentru metroul clujean
Momentul de sănătate, pentru pensionarii clujeni
De prin Cluj marți, 21 mai 2024, 15:07

Momentul de sănătate, pentru pensionarii clujeni

În seria întâlnirilor cu specialiști, organizate de Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice din județul Cluj, miercuri, 22 mai,...

Momentul de sănătate, pentru pensionarii clujeni
De prin Cluj marți, 21 mai 2024, 14:46

Zilele Clujului: 30 mai – 2 iunie

Creativ, dinamic, colorat, multicultural, conectat și incluziv, evenimentul Zilele Clujului reflectă comunitatea căreia îi este dedicat.  ...

Zilele Clujului: 30 mai – 2 iunie
De prin Cluj marți, 21 mai 2024, 10:36

Climathon-2024 – eveniment dedicat reducerii risipei alimentare

Un eveniment dedicat reducerii risipei alimentare, dar și altor aspecte legate de schimbările climatice va avea loc la Cluj-Napoca, în weekendul...

Climathon-2024 – eveniment dedicat reducerii risipei alimentare
De prin Cluj luni, 20 mai 2024, 16:04

Rățuște pe Someș, în cursa pentru Institutul Oncologic

Cea mai simpatică cursă a anului are loc de Ziua Copilului, vine cu o mulțime de premii la pachet și cu o cauză caritabilă.   Rățuștele...

Rățuște pe Someș, în cursa pentru Institutul Oncologic
De prin Cluj luni, 20 mai 2024, 12:27

Academia Română: 80 de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord

La Cluj-Napoca va fi marcată împlinirea a 80 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord, în lagărele de exterminare naziste....

Academia Română: 80 de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord