Ascultă Radio România Cluj Live

Cerere și ofertă: prețuri ”de lux” pe piața imobiliară a Clujului

Chiriile în Cluj și prețurile la terenuri, în apropierea Clujului, au crescut cu aproximativ 15% față de finalul anului trecut. În același timp, cererea a rămas aceeași, iar dezvoltatorii nu se grăbesc să vândă.

Cerere și ofertă: prețuri ”de lux” pe piața imobiliară a Clujului
Foto: Foto: Radio Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 aprilie 2024, 14:08

O chirie în Cluj-Napoca, într-un apartament cu două camere, este între 430 și 650 de euro. La chirii oferta este mai mare decât cererea, așa că se preconizează o staționare sau chiar o ușoară scădere a prețurilor, până în 2025.

 

În privința achiziției apartamentelor, oferta este ușor în scădere, comparativ cu finalul anului trecut, mai ales pentru că dezvoltatorii nu se înghesuie cu multe oferte, pe fondul unor politici de creditare ce nu s-au schimbat prea mult. În blocurile vechi metrul pătrat se vinde de la 2000 la 2800 de euro, în funcție de zone și finisaje, iar în cele noi, mp pornește de la 2000 de euro și depășește, în unele zone centrale, 5000.

Prețul caselor în Cluj-Napoca este și el ușor exagerat, ținând cont de faptul că cererea, și în aceste situații a scăzut, iar cumpărătorii oferă prețuri cu 50.000, chiar 100.000 de euro, mai mici față de ofertă.

Creșterea constantă se înregistrează la locuințele și chiriile din centrul Clujului și cartierele rezidențiale, dar și la prețurile caselor și terenurilor din imediata apropiere a municipiului, am aflat de la Gigi Ștefan, Agenția Imobiliarul:

 

Trendul comparativ cu finalul anului trecut este în creștere, undeva la 10-15% iar cererea nu poate să crească în momentul ăsta, că există cerere, doar că nu se combină cu oferta, iar partea de credite pot să spun că are o tendință foarte bună. Sunt mai accesibile față de anul trecut creditele, în acest moment.

Pe anul acesta, 2024, tranzacțiile pe blocurile vechi, pe cartiere putem spune că sunt stabilizate undeva la 2.000. Cele mai bune poziții numai se vând cu peste 2.500-2.800 euro pe metru pătrat. Totul depinde și de calitatea finisajelor. Blocurile noi, aceeași tendință de creștere la 2.500-3.000 de euro, partea centrală poate să fie și chiar 4.000 euro metru pătrat.

Din punct de vedere al vânzărilor, tranzacțiile sunt foarte scăzute în acest moment, pe toate domeniile. Constructorii nu prea se hazardează, cei care au autorizații să înceapă să construiască până nu văd că există și o cerere mult mai mare a potențialilor clienți care există pe piață.

Zona centrală totdeauna are o creștere și va avea o creștere semnificativă a prețului pe metru pătrat, unde sunt tranzacții care deja depășesc pe apartamente chiar 5.000 euro metru pătrat.

Iar pe partea de chirii, 2024 putem spune că oferta de chirii este foarte mare din partea proprietarilor. La cererea reală care e pe piață, în general, apartamente cu două camere, cei care caută să fie un buget de maxim 400 euro și oferta este undeva la 450-500 euro și acolo este o problemă de a înțelege proprietarii că puterea de cumpărare și puterea de închiriere a potențialelilor clienți este foarte, foarte mică.

Mai există un departament al vânzărilor de case care și el are o problemă pe partea de vânzare, de unde cumpărătorii sunt pe un buget de 400.000 euro pe o casă individuală și oferta este mult peste 400.000 între 450-500.000 euro.

Cea mai mare creștere care există în momentul acesta pe case, culmea, este pe zonele limitrofe Clujului, unde au ajuns să ceară pe o casă individuală chiar 350.000 euro. Desigur, casă finisată și mobilată. Iar terenurile din jurul Clujului sunt în creștere efectivă, permanentă și tot timpul aceste terenuri vor fi într-o creștere relativ de 10-15% deoarece mulți o să prefere în continuare achiziția terenului și construire a unei case proprii, deoarece orice casă există pe piață nu corespunde cu cererea și cu preferințele cumpărătorului și la un preț de 250.000 o casă pe lângă Cluj, se preferă achiziționarea terenului și construirea acelei case, chiar dacă în acest moment își vinde proprietatea, dar preferă să se mute în chirie și într-un an să-și construiască casa.

Cererea cea mai mare pe terenuri putem spune că sunt în acest moment și la 20-25 kilometri de Cluj și mai ales dacă au autorizație, au o mult mai mare preferință de partea cumpărătorilor. (Gigi Ștefan, Agenția Imobiliarul)

 

Cele mai noi date statistice din domeniul imobiliar arată că, în Cluj-Napoca, prețul cel mai mic la închirierea unui apartament cu două camere, se găsește în zona Someșeni, la aproximativ 400-420 de euro, urmat de Iris, Gruia, Dâmbul Rotund și Mănăștur unde se ajunge și la 450 de euro pe lună. Dacă, în schimb, alegi să locuiești în chirie, în cartierele Andrei Mureșanu, Plopilor sau în centrul orașului, probabil, un apartament, te va costa aproximativ 650 euro/lună.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 13:33

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO

Din programul celei de a 23-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România nu au lipsit nici proiectele tradiționale, etapa zonală a...

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 13:29

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază

Aproape 10.000.000 euro vor fi alocați din bugetul județului pentru realizarea acestei investiții.   Proiectul va fi supus aprobării...

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 11:23

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat

Biologul Tibor Hartel, invitat la Radio Cluj, a vorbit despre importanța proiectelor verzi din orașe:   Se regândește valoarea acestor păduri...

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 17:35

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții...

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 14:27

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic

Echipa specializată în gestionarea apelor din Cluj continuă să acționeze pentru a reduce impactul poluării asupra râului Someșul Mic.  ...

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 18:21

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca

Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” anunță deschiderea înscrierilor pentru sesiunea aprilie- iulie. 300 de locuri au...

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 15:32

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au fost sesizați marți, 23 aprilie de către Garda de Mediu privind anumite scurgeri de...

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 12:07

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că întreaga capacitate a terminalului de plecări va crește cu aproximativ 35 la sută față de...

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?