Ascultă Radio România Cluj Live

Cerere și ofertă: prețuri ”de lux” pe piața imobiliară a Clujului

Chiriile în Cluj și prețurile la terenuri, în apropierea Clujului, au crescut cu aproximativ 15% față de finalul anului trecut. În același timp, cererea a rămas aceeași, iar dezvoltatorii nu se grăbesc să vândă.

Cerere și ofertă: prețuri ”de lux” pe piața imobiliară a Clujului
Foto: Foto: Radio Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 aprilie 2024, 14:08

O chirie în Cluj-Napoca, într-un apartament cu două camere, este între 430 și 650 de euro. La chirii oferta este mai mare decât cererea, așa că se preconizează o staționare sau chiar o ușoară scădere a prețurilor, până în 2025.

 

În privința achiziției apartamentelor, oferta este ușor în scădere, comparativ cu finalul anului trecut, mai ales pentru că dezvoltatorii nu se înghesuie cu multe oferte, pe fondul unor politici de creditare ce nu s-au schimbat prea mult. În blocurile vechi metrul pătrat se vinde de la 2000 la 2800 de euro, în funcție de zone și finisaje, iar în cele noi, mp pornește de la 2000 de euro și depășește, în unele zone centrale, 5000.

Prețul caselor în Cluj-Napoca este și el ușor exagerat, ținând cont de faptul că cererea, și în aceste situații a scăzut, iar cumpărătorii oferă prețuri cu 50.000, chiar 100.000 de euro, mai mici față de ofertă.

Creșterea constantă se înregistrează la locuințele și chiriile din centrul Clujului și cartierele rezidențiale, dar și la prețurile caselor și terenurilor din imediata apropiere a municipiului, am aflat de la Gigi Ștefan, Agenția Imobiliarul:

 

Trendul comparativ cu finalul anului trecut este în creștere, undeva la 10-15% iar cererea nu poate să crească în momentul ăsta, că există cerere, doar că nu se combină cu oferta, iar partea de credite pot să spun că are o tendință foarte bună. Sunt mai accesibile față de anul trecut creditele, în acest moment.

Pe anul acesta, 2024, tranzacțiile pe blocurile vechi, pe cartiere putem spune că sunt stabilizate undeva la 2.000. Cele mai bune poziții numai se vând cu peste 2.500-2.800 euro pe metru pătrat. Totul depinde și de calitatea finisajelor. Blocurile noi, aceeași tendință de creștere la 2.500-3.000 de euro, partea centrală poate să fie și chiar 4.000 euro metru pătrat.

Din punct de vedere al vânzărilor, tranzacțiile sunt foarte scăzute în acest moment, pe toate domeniile. Constructorii nu prea se hazardează, cei care au autorizații să înceapă să construiască până nu văd că există și o cerere mult mai mare a potențialilor clienți care există pe piață.

Zona centrală totdeauna are o creștere și va avea o creștere semnificativă a prețului pe metru pătrat, unde sunt tranzacții care deja depășesc pe apartamente chiar 5.000 euro metru pătrat.

Iar pe partea de chirii, 2024 putem spune că oferta de chirii este foarte mare din partea proprietarilor. La cererea reală care e pe piață, în general, apartamente cu două camere, cei care caută să fie un buget de maxim 400 euro și oferta este undeva la 450-500 euro și acolo este o problemă de a înțelege proprietarii că puterea de cumpărare și puterea de închiriere a potențialelilor clienți este foarte, foarte mică.

Mai există un departament al vânzărilor de case care și el are o problemă pe partea de vânzare, de unde cumpărătorii sunt pe un buget de 400.000 euro pe o casă individuală și oferta este mult peste 400.000 între 450-500.000 euro.

Cea mai mare creștere care există în momentul acesta pe case, culmea, este pe zonele limitrofe Clujului, unde au ajuns să ceară pe o casă individuală chiar 350.000 euro. Desigur, casă finisată și mobilată. Iar terenurile din jurul Clujului sunt în creștere efectivă, permanentă și tot timpul aceste terenuri vor fi într-o creștere relativ de 10-15% deoarece mulți o să prefere în continuare achiziția terenului și construire a unei case proprii, deoarece orice casă există pe piață nu corespunde cu cererea și cu preferințele cumpărătorului și la un preț de 250.000 o casă pe lângă Cluj, se preferă achiziționarea terenului și construirea acelei case, chiar dacă în acest moment își vinde proprietatea, dar preferă să se mute în chirie și într-un an să-și construiască casa.

Cererea cea mai mare pe terenuri putem spune că sunt în acest moment și la 20-25 kilometri de Cluj și mai ales dacă au autorizație, au o mult mai mare preferință de partea cumpărătorilor. (Gigi Ștefan, Agenția Imobiliarul)

 

Cele mai noi date statistice din domeniul imobiliar arată că, în Cluj-Napoca, prețul cel mai mic la închirierea unui apartament cu două camere, se găsește în zona Someșeni, la aproximativ 400-420 de euro, urmat de Iris, Gruia, Dâmbul Rotund și Mănăștur unde se ajunge și la 450 de euro pe lună. Dacă, în schimb, alegi să locuiești în chirie, în cartierele Andrei Mureșanu, Plopilor sau în centrul orașului, probabil, un apartament, te va costa aproximativ 650 euro/lună.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Care este câștigul mediu în județul Cluj
De prin Cluj joi, 23 mai 2024, 12:17

Care este câștigul mediu în județul Cluj

Clujeanul mediu a câștigat în mână, la începutul acestei primăveri, 6117 lei, cu aproape 1000 de lei mai mult decât avea salariul net în...

Care este câștigul mediu în județul Cluj
Holocaustul în Transilvania de Nord – după 80 de ani
De prin Cluj miercuri, 22 mai 2024, 17:25

Holocaustul în Transilvania de Nord – după 80 de ani

Specialiști de vârf din domeniul istoriei și supraviețuitori ai Holocaustului participă începând de joi, 22 mai, la Cluj-Napoca, la o...

Holocaustul în Transilvania de Nord – după 80 de ani
A fost emisă autorizația de construire pentru metroul clujean
De prin Cluj marți, 21 mai 2024, 16:49

A fost emisă autorizația de construire pentru metroul clujean

Etapa 1 a proiectului se va desfășura pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești.   Traseul liniei de metrou ușor...

A fost emisă autorizația de construire pentru metroul clujean
Momentul de sănătate, pentru pensionarii clujeni
De prin Cluj marți, 21 mai 2024, 15:07

Momentul de sănătate, pentru pensionarii clujeni

În seria întâlnirilor cu specialiști, organizate de Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice din județul Cluj, miercuri, 22 mai,...

Momentul de sănătate, pentru pensionarii clujeni
De prin Cluj marți, 21 mai 2024, 14:46

Zilele Clujului: 30 mai – 2 iunie

Creativ, dinamic, colorat, multicultural, conectat și incluziv, evenimentul Zilele Clujului reflectă comunitatea căreia îi este dedicat.  ...

Zilele Clujului: 30 mai – 2 iunie
De prin Cluj marți, 21 mai 2024, 10:36

Climathon-2024 – eveniment dedicat reducerii risipei alimentare

Un eveniment dedicat reducerii risipei alimentare, dar și altor aspecte legate de schimbările climatice va avea loc la Cluj-Napoca, în weekendul...

Climathon-2024 – eveniment dedicat reducerii risipei alimentare
De prin Cluj luni, 20 mai 2024, 16:04

Rățuște pe Someș, în cursa pentru Institutul Oncologic

Cea mai simpatică cursă a anului are loc de Ziua Copilului, vine cu o mulțime de premii la pachet și cu o cauză caritabilă.   Rățuștele...

Rățuște pe Someș, în cursa pentru Institutul Oncologic
De prin Cluj luni, 20 mai 2024, 12:27

Academia Română: 80 de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord

La Cluj-Napoca va fi marcată împlinirea a 80 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord, în lagărele de exterminare naziste....

Academia Română: 80 de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord