Ascultă Radio România Cluj Live

Chemarea filmului către adolescenți

Vrei să faci un film și să-l vezi proiectat pe un ecran mare în fața unui public? Acum e momentul.

Chemarea filmului către adolescenți
9 aprilie 2024, 15:06

Au început înscrierile la a 22-a ediție a atelierului 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Singura condiție este să ai între 14 și 18 ani.

 

Coordonatoarea proiectului, Melinda Boroș, ne spune care sunt criteriile:

Cel mai important lucru din aplicație este un filmuleț autobiografic, să zic așa, un filmuleț de prezentare a lor și o descriere despre cum au realizat acest filmuleț.

Filmulețul poate fi despre orice subiect prin care ei se pot prezenta cât mai bine.

Și, evident, un mic CV ca să avem niște date despre ei.

Nu este nevoie de a avea experiență deja în domeniu, nu trebuie să fi avut practică în domeniu.

Este deschis pentru absolut oricine și pentru orice nivel. Și un eseu în care îl descriu cum l-au făcut și de ce au ales să-l realizeze în felul în care l-au realizat.

Anca Brășfălean: Melinda Boroș ne spune cât de greu este să-i selecteze pe tinerii înscriși la atelierul 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥:

 

Foarte greu, mai ales de când ne-au schimbat formatul aplicației și am introdus acest autoportret a devenit din ce în ce mai greu, a devenit mult mai personală aplicația.

Înainte trebuia să facă un set de fotografii, era un pic mai impersonal, așa îi cunoaștem mai bine din cum se prezintă și este tot mai greu.

În plus, tinerii din ziua de azi au acces mult mai mare deja la tehnologie, știu foarte bine ce înseamnă să faci video cu telefonul și atunci ei deja prezintă materiale foarte bine făcute.

Anca Brășfălean: Din start standardul e ridicat. Ce mai învață în cadrul atelierului de creație 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥?

 

Învață limbajul audio-vizual, să zic așa. Adică încercăm să le explicăm exact fiecare încadratură, ce transmite, cum se folosește în a putea exprima ceea ce dorim, cu cadrele care le folosim în realizarea filmelor.

În același timp învață la vârsta asta cum te apropii de un subiect, cum dezvolți o poveste.

Mereu încurajăm când vin aici să-și găsească un subiect despre care să realizeze filmulețul, adică un subiect pe care îl observă, o zi, două, trei filmează, după ce au terminat filmările se duc la studio și acolo învățăm partea tehnică, adică montajul și sunetul, cum folosim sunetul.

Și cred că cea mai importantă experiență este îmbinarea atelierului cu festivalul de film.

Ei participă nu doar la activitățile din cadrul atelierului ci participă și la activitățile din cadrul festivalului, adică au acces la premiere, la întâlniri cu actori, regizori, chiar și de multe ori la petreceri pentru a socializa cât mai mult și ai apropiat cât mai mult.

De obicei, în urma acestui atelier, copiii rămân prieteni, aș zice pe viață. Și la final, pe lângă tot ce învață ei teorie, practică, experiență, au ocazia să-și vadă materialul realizat pe ecranul unui cinematograf, în fața unui public cunoscut sau mai puțin cunoscut, ceea ce este o experiență unică, mai ales la vârsta adolescenței.

Anca Brășfălean: Faimoasele 15 min de glorie, de faimă.

 

Exact și credem că este important pentru ei să vadă ce înseamnă să-ți asumi un material care ulterior o să fie proiectat pe un ecran.

Până nu treci prin experiența asta este foarte greu de înțeles.

Să vezi pe telefon ce ai filmat, să vezi pe ecranul monitorului este altceva. Dar când este acolo se face întuneric și nu știi exact cine mai e în sala respectivă, ce reacții pot să aibă. Este un test.

Anca Brășfălean: Roland Paniti, absolvent al cursului 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥 și acum student la Facultatea de Teatru și Film, ne povestește fix despre acel moment:

 

Da, momentul în care ne-am văzut filmul pe un ecran mare a fost foarte catarctic, fiindcă filmele au fost făcute în grupuri, deci nu am lucrat singur pe un scurtmetraj ci eram trei persoane și filmul acesta a fost ca un copil pentru noi, chiar dacă nu a fost o capodoperă, dar noi văzând acel film pe un ecran mare, am fost leșinați.

Anca Brășfălean: Unul dintre cele mai importante lucruri despre cursul 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥 este acesta în opinia lui Roland:

 

Workshopul ăsta e un loc bun ca să ne dăm seama dacă vrem să ne ocupăm de film, de industria filmului sau nu, fiindcă în acele 10 zile nu am dormit mult. Și acum că sunt la facultate și am făcut numeroase scurt-metraje, pot să zic că lumea filmului nu este una ușoară și acest atelier ne poate arăta dacă chiar vrem să facem asta sau nu vrem să facem.

Anca Brășfălean: Un sfat pentru cei care sunt interesați de 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥?

 

Un sfat pentru cei care vor să se înscrie în atelier să doarmă în săptămâna de dinainte workshopului, altfel nu o să reușească.

Înscrierile la cursul 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥 din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania se fac până în 26 aprilie.

 

Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 13:33

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO

Din programul celei de a 23-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România nu au lipsit nici proiectele tradiționale, etapa zonală a...

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 13:29

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază

Aproape 10.000.000 euro vor fi alocați din bugetul județului pentru realizarea acestei investiții.   Proiectul va fi supus aprobării...

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 11:23

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat

Biologul Tibor Hartel, invitat la Radio Cluj, a vorbit despre importanța proiectelor verzi din orașe:   Se regândește valoarea acestor păduri...

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 17:35

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții...

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 14:27

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic

Echipa specializată în gestionarea apelor din Cluj continuă să acționeze pentru a reduce impactul poluării asupra râului Someșul Mic.  ...

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 18:21

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca

Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” anunță deschiderea înscrierilor pentru sesiunea aprilie- iulie. 300 de locuri au...

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 15:32

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au fost sesizați marți, 23 aprilie de către Garda de Mediu privind anumite scurgeri de...

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 12:07

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că întreaga capacitate a terminalului de plecări va crește cu aproximativ 35 la sută față de...

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?