Ascultă Radio România Cluj Live

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea

Discriminare la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Orizont din Oradea: elevele la menstruație, trimise acasă.

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea

Articol editat de Cristian Zoicaș, 4 aprilie 2024, 13:39

Orizontul educațional în România pare să fie strâmt și plin de prejudecăți, cel puțin în cazul Centrului Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) Orizont din Oradea.

 

În România Educată, două eleve cu handicap sever de la această unitate de învățământ nu ar mai fi fost primite la cursuri în perioada menstruației, susține un părinte citat de ebihoreanul.ro.

O astfel de decizie discriminatorie a ridicat semne de întrebare și a generat indignare în comunitatea locală. Părinții fetelor cu dizabilități mintale severe arată că o astfel de decizie nu face decât să îngrădească dreptul la educație al elevelor.

Conducerea școlii, sub pretextul protejării sănătății elevilor, a emis o hotărâre care le interzicea fetelor cu dizabilități mintale severe să participe la cursuri în timpul menstruației.

Noi suntem mulţumiţi de şcoală, n-au fost niciodată probleme, iar fiicei noastre îi place acolo. La începutul anului şcolar am găsit-o într-o zi pătată de sânge şi cu absorbantul neschimbat, dar am crezut că a fost un incident înainte să o luăm noi de la şcoală. Dar pe 14 martie, când am anunţat-o pe dirigintă că fetei i-a venit menstruaţia, ne-a trimis hotărârea, anunţându-ne că trebuie să o ţinem acasă. Cum? Ar trebui să-mi iau concediu, ea nu poate sta singură!, a declarat pentru ebihoreanul, părintele unei eleve de gimnaziu.

Același părinte, citat de ebihoreanul, susține că ar fi cerut explicații directoarei, care i-ar fi spus, conform sursei citate, că „măsura a fost luată pentru «a proteja sănătatea copiilor», fără să-i explice cum anume”.

Părintele susține, mai notează sursa citată, „că a continuat să-şi ducă fiica la şcoală, copila a fost primită, dar nimeni nu a mai ajutat-o să-şi schimbe absorbantul”.

Drepturi îngrădite

Această acțiune a fost justificată cu o preocupare pentru siguranța și confortul elevilor, dar în realitate a dus la negarea unui drept fundamental al acestora – dreptul la educație.

Directoarea școlii, Lăcrimioara Șipoș, notează sursa citată, încearcă să justifice această decizie nefericită susținând că a fost luată în urma unui caz particular.

Cu toate acestea, interdicția a fost percepută ca fiind discriminatorie și contrară principiilor de incluziune și egalitate în educație, inclusiv de inspectorul școlar general Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Hotărârea a fost luată în septembrie 2023. Eu am aflat de existența ei în urma unei discuții telefonice cu un jurnalist, la finalul săptămânii trecute, moment în care am luat legătura cu conducerea unității de învățământ. Le-am cerut să se întrunească Consiliul de Administrație, să revoce acea hotărâre, pentru că felul în care era formulată, îngrădea practic un drept la educație, un drept constituțional.

Am discutat cu doamna directoare și mi-a confirmat că, din septembrie până acum, nu s-a pus problema ca vreun elev să nu fie primit în școală și am întrebat-o dacă există o sesizare în acest sens. Mi-a spus că, din septembrie până acum, nu există nicio sesizare a cuiva la nivelul școlii.

Nici la nivel de Inspectorat Școlar nu există o astfel de sesizare. Dacă apărea o sesizare de acest fel la nivelul instituției noastre, am fi aflat de existența unei astfel de hotărâri.

Elevii nu au fost afectați de hotărâre, dar aceasta nu respect un principiu al Constituției – dreptul la educație. Hotărârea CA de la Centrul Școlar penyru Educație Incluzivă Orizont a fost revocată săptămâna trecută, imediat după ce am vorbit cu ei. Au convocat Consiliul de Administrație de urgență și au revocat-o, a declarat inspectorul șef Horea Abrudan.

Contactată telefonic, directoarea Lăcrimioara Șipoș a declarat că nu s-a urmărit îngrădirea dreptului la educație, ci a fost pusă în balanță sănătatea versus educație:

Acea hotărâre a avut o formulare defectuoasă, pentru că dacă stau să o citesc acum poate o văd ca fiind imperativă, dar așa a fost atunci scrisă. Acea hotărâre s-a dat după niște consultări cu părinții, cu profesorii, cu angajații și s-a dat pentru că există un ghid legislativ pe această speță. În legislație se face referire doar la scutirea de efort fizic în orele de educație fizică și sport.

Nu scrie nicăieri ce poți să faci în cazul elevelor cu deficiențe mintale severe în situațiile delicate. Și aici ne referim la două fetițe, pentru că despre aceasta este vorba, care au scutec în permanență. Nu pot să verbalizeze ce le doare și pe lângă asta își bagă mâinile în scutec. Iar în perioada menstruației dacă-și bagă mâna în sânge și o scot după aceea și o pun în jur pe obiectele din clasă, există un risc de a se transmite anumite boli pentru că noi nu avem o situație foarte clară cu ce boli pot să aibă acești copii.

Pentru că se cere acea adeverință de la medicul de familie și istoricul medical doar la început de clasa pregătitoare, respectiv de clasa a cincea. Ce se întâmplă ulterior, noi nu prea știm. Mai ales că există și copii care fac parte din familii care nu sunt interesate de ce se întâmplă.

Acea hotătâre a fost dată în ideea în care, dacă părinții doresc să le țină acasă, să nu -și facă probleme că vor fi puse absente sau că vor avea repercursiuni. Hotărârea a fost revocată până când vom avea documentele medicale necesare sau va exista o bază legală. Dar în această perioadă, nu a existat vreo zi în care vreo elevă să nu fie primită la școală. Niciun părinte nu a fost nemulțumit. Nu a existat nicio reclamație sau nemulțumire din partea absolut a niciunui părinte.

Miercuri am avut o întâlnire cu toți părinții și toți au fost revoltați de ce a apărut în presă. Cu toții au declarat că sunt foarte mulțumiți de ce se întâmplă în școală și le pare rău că este mânjită imaginea școlii, a declarat Lăcrimioara Șipoș.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Un nou parteneriat strategic pentru Universitatea Babeș-Bolyai
Educaţie duminică, 21 aprilie 2024, 17:40

Un nou parteneriat strategic pentru Universitatea Babeș-Bolyai

Această înțelegere presupune și consolidarea colaborării în diverse domenii de cercetare, dar şi dezvoltarea schimburilor de experienţă....

Un nou parteneriat strategic pentru Universitatea Babeș-Bolyai
laborator
Educaţie duminică, 21 aprilie 2024, 11:36

Un nou laborator pentru studenții orădeni

Departamentul de Electronică și Telecomunicații din cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației este preocupat...

Un nou laborator pentru studenții orădeni
Programul național ”Masă sănătoasă”
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 18:38

Programul național ”Masă sănătoasă”

S-a dovedit că pentru mulți elevi, masa primită la școală este principala din zi, iar frecvența participării acestora la ore s-a...

Programul național ”Masă sănătoasă”
Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 17:39

Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage

La Muzeul Evreilor și în Sinagoga Sion vor putea fi organizate lecții de istorie.   Un parteneriat inedit semnat de Inspectoratul Școlar...

Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 15:23

Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager

Într-o lume a schimbărilor în ritm alert și a cerințelor tot mai complexe de pe piața muncii, Asociația EDUSPACE a lansat cel mai complex...

Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager
Educaţie miercuri, 17 aprilie 2024, 18:06

Minor molestat de un pedagog

Un elev de 15 ani (clasa a IX-) de la Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” din Oradea a fost molestat de pedagogul de serviciu.  ...

Minor molestat de un pedagog
Educaţie marți, 16 aprilie 2024, 09:43

Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației

Pornind de la experiența simulărilor din lunile trecute, când s-a atestat în toate școlile și liceele din țară noul sistem, autoritățile...

Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 14:32

Elevii de la ”Economic”, cei mai buni la ECOMAT

În cadrul acestui eveniment care face parte din Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară, Regionale și Interjudețene, ce vizează elevii...

Elevii de la ”Economic”, cei mai buni la ECOMAT