Ascultă Radio România Cluj Live

Concert aniversar – 70 de ani de Radio Cluj

Evenimentul va avea loc în sala de concerte a Studioului Radio Cluj cu începere de la orele 19.00.

Concert aniversar – 70 de ani de Radio Cluj

Articol editat de cristina.rusu, 11 martie 2024, 08:36 / actualizat: 18 martie 2024, 10:41

Tiberiu Soare

Născut la București, Tiberiu Soare este absolvent al două dintre Facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de dirijat, la clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei, şi cea de interpretare muzicală – tubă – la clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secția dirijat orchestră, cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii Alain Pâris și Adrian Sunshine.

Artistul își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, aparițiile sale în fața publicului obținând aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor. A dirijat orchestrele filarmonicilor și teatrelor de operă din țară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania, Bulgaria, Suedia și Elveția. A colaborat cu artiști de prestigiu, dintre care îi amintim pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărășteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard și Teodora Gheorghiu.

În 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a premierei românești a operei Münchausen de Dan Dediu, la pupitrul ansamblului de muzică contemporană „Profil”, al cărui dirijor este de la înființarea acestuia în 2002. Cu același ansamblu și-a făcut debutul în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” (ediția 2005) și a realizat două CD-uri cu muzică contemporană românească.

Repertoriul său este vast și divers, cuprinzând lucrări simfonice și vocal-simfonice, spectacolele de operă și concertele dirijate de Tiberiu Soare fiind primite cu mult entuziasm de critica de specialitate și public deopotrivă. Cu o viziune dirijorală complexă, Tiberiu Soare este un promotor al muzicii contemporane, dirijând numeroase lucrări semnate de compozitori români și străini, în anul 2003 fiindu-i decernat Premiul Criticii Muzicale; revista Actualitatea muzicală i-a acordat, în anul 2006, Premiul pentru cea mai convingătoare prestație a unui tânăr interpret. Totodată, în anul 2011, Tiberiu Soare a primit Premiul Uniunii Artiștilor Interpreți din România, în urma premierei unei noi montări a operei Oedipe de George Enescu, eveniment desfășurat sub egida celei de-a XX-a ediții a Festivalului internațional „George Enescu”.

Tiberiu Soare este invitatul unor importante instituții de cultură din țară. Alături de Orchestra Națională Radio, Tiberiu Soare a participat la Expoziția Mondială de la Shanghai (2010) și a fost invitatul unor importante festivaluri, ca Varna Summer Fest (2011), Shanghai Spring International Music Festival, Balchik Classic Days (2013) şi World Summit on Media for Children – Kuala Lumpur, Malaezia (2014).

În 2013 și 2014, soprana Angela Gheorghiu, Tiberiu Soare și Orchestra Națională Radio au lansat două albume ce cuprind colinde românești și internaționale, la casa de discuri Mediapro Music. Alte apariții discografice cu Orchestra Națională Radio (Casa Radio) sunt Simfonia a II-a de Enescu (2014) și Simfonia Manfred de Ceaikovski (2015).

De-a lungul anilor Tiberiu Soare a condus orchestre prestigioase precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga, și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, München, Paris (Opéra Royal de Versailles) şi Viena (Konzerthaus).

Elizaveta Ivanova

Elizaveta Ivanova s-a născut în 1997 în Estonia. Între anii 2009-2014 a studiat la școala de muzică din Sankt Petersburg, la clasa de flaut a lui Vladimir Ushakov. Din 2014 până în 2020 a studiat la Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg la clasa prof. Olga Chernyadeva și Ksenia Kuelyar. În 2023 a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Basel, unde a studiat cu prof. Felix Renggli.

În noiembrie 2023, Elizaveta a câștigat premiul I și câteva premii speciale la Concursul de flaut de la Geneva. De asemenea, a obținut premii la mai multe concursuri internaționale, printre care se numără Concursul internațional de flaut Crussel (premiul 3), Concursul de flaut Maxence Larrieu (diplomă specială), Concursul de flaut de la Cluj International Competition (premiul 2). De asemenea, a fost admisă în semifinala Concursului internațional de flaut de la Kobe în 2022.

Din 2017 și până în anul 2022, Elizaveta a fost ocupat locul de flaut solo în cadrul St. Petersburg State Symphony Orchestra din Sankt Petersburg. Din 2022 s-a stabilit în Germania unde este asistent flautist principal al Orchestrei Operei din Frankfurt.

Samanta Škorja

Samanta Škorja a terminat studiile de licență și masterat la Academia de Muzică din Ljubljana (Slovenia), la clasa lui Jože Kotar. În 2021 a obținut un master la Haute École de musique Genève (Elveția) la clasa lui Romain Guyot. În prezent este este membru al Orchestrei de Operă a Filarmonicii din Zürich (Elveția).

A participat la mai multe concursuri, unde a obținut rezultate deosebite, printre care patru premii de aur și trei premii I la Concursul Național TEMSIG, premiul III, II și I la Concursul Internațional Carlino, iar în 2021 a obținut premii I la Concursul de Muzică din Franța, Concursul Internațional de Muzică de la Cluj și la Concursul Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix.

Samanta a concertat ca solistă cu Orchestra Simfonică a RTV din Slovenia, Orchestra Simfonică a Teatrului Național Sloven din Maribor, Filarmonica Brașov, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti Satu Mare și Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

A cântat în Orchestra Filarmonicii din Slovenia, Orchestra Simfonică a RTV din Slovenia, Orchestra Poliției slovene și în Slowenisches Kammerorchester Wien. A fost membră a Orchestrei Mediteraneene de Tineret (MYO), a Orchestrei Uniunii Europene din București, a Orchestrei Gustav Mahler Jugendorchestra (GMJO) și a participat, de asemenea, la Festivalul de Muzică Aurora din Stockholm.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 18:55

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia

Alba Iulia şi-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural şi istoric.    Spectacolele...

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI

Preponderente în lucrările sale sunt ambivalența, dezamăgirea și renunțarea, care vorbesc cu elocvență despre epuizare umană iar elemente...

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI