Ascultă Radio România Cluj Live

Alexandru Fărcaș Voice Competition, 22-24 martie

Am luat hotărârea de a încerca să reconstruim și să aducem în atenția tinerei generații activitatea, încercările și reușitele maestrului, testamentul artistic. Am constatat, cu emoție, că amintirea lui se regăseşte în multe locuri, lucruri și oameni.

Alexandru Fărcaș Voice Competition, 22-24 martie

Articol editat de cristina.rusu, 6 martie 2024, 13:02

Cu ajutorul câtorva foști studenți și discipoli, al doamnelor Ligia Fărcaș și Elena Copîndean, fiica, respectiv partenera de viață a maestrului, am realizat un film, care departe de a cuprinde tot ceea ce a fost și a făcut omul, artistul și liderul Alexandru Fărcaș avem speranța că surprinde esența unei marcante personalități a scenei lirice
clujene, cel căruia cultura clujeană, respectiv sistemul educațional muzical îi datorează înnobilarea Operei Române din Cluj cu titlul de Operă Națională și transformarea
Conservatorului clujean, în Academie de Muzică.

În 17 decembrie 2021, la 86 de ani de la nașterea Maestrului, am lansat acest material – „Mari personalități trecute în umbră”.

https://www.youtube.com/watch?v=uRDi5fXYDjQ.

Totodată, pentru a crește importanța personalității domniei sale în conștiința culturală a orașului nostru, am realizat o serie de evenimente scenice:

– Spectacolul „Colind întru neuitare” (17 dec 2021, 2022, 2023 – Academia Națională de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca), evenimente la care au participat studenții clasei de canto a lect. univ. dr. Geani Brad;

– Recital omagial „Alexandru Fărcaș” (27 martie 2022, 04 februarie 2023, Academia
Națională de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca, evenimente la care au participat foști discipoli ai maestrului, artiști consacrați: Silvia Sorina Munteanu, Hary Judith, Apollonia Fodre-Egyed, Iulia Merca, Cornelia Oncioiu, MariaCasandra Hauși, Florin Pop, Geani Brad, Balla Sandor, Petre Burcă, David Buzgău, Marian Rește, etc.);

– Concursul de Interpretare „Alexandru Fărcaș” -ediția pilot- desfășurată în perioada 14-21 ianuarie 2023, sub egida și patronajul Academiei Naționale de Muzică „Gh. Dima”, cu sprijinul Fundației „Academia de Muzică Gheorghe Dima”, al doamnei Ligia Fărcaș, al câtorva sponsori și implicarea executivă/logistică/financiară a inițiatorilor. Evenimentul a fost generat din dorința de a încuraja și motiva studenții
din anii mai mici (cu vârste cuprinse între 19-23 ani) în sensul creșterii spiritului de competiţie, a conștiinței artistice, a interesului pentru manifestările de gen.

– Concert de gală „In Memoriam Alexandru Fărcaș”, Festivitatea de premiere a Concursului de Interpretare „Alexandru Fărcaș” (Ediția Pilot), Lansarea monografiei Alexandru Fărcaș pasiune și dăruire, semnată de Ovidiu Pecican (4 februarie 2023) și dezvelirea simbolică a bustului Maestrului din foaierul Sălii de Concerte a Academiei Naționale de Muzică „Gh. Dima”. Autorul bustului este sculptorul Vlad Berte.

Scopul Proiectului ALEXANDRU FĂRCAȘ VOICE COMPETITION, Cluj-Napoca, 22-24 martie 2024

Prin cei trei discipoli fondatori ai Asociației Culturale “Alexandru Fărcaș” (ACAF) și inițiatori ai Proiectului (din cei peste 300 de discipoli pe care i-a avut Maestrul), Președinte ACAF Geani Brad – Lect. Univ. Dr. ANMGD, solist al ONRC, Vicepreședinte ACAF Ina Hudea – Conf. Univ. Dr. habil. ANMGD, regizor și Director executiv ACAF Petre Burcă – solist al ONRC, Concursul ALEXANDRU FĂRCAȘ VOICE COMPETITION își propune trei obiective prioritare:

– stimularea și afirmarea tinerelor talente aflate pe drumul devenirii în arta lirică;

– eficientizarea percepției creației lirice muzicale românești prin implementarea în programul obligatoriu de Concurs a lucrărilor compozitorilor români din repertoriul genului liric, urmărind creșterea valorică a acestor lucrări în conștiința interpreților;
– dorința transformării acestui Concurs într-un brand de gen al Clujului, cu relevanță
valorică pe plan național și internațional.

Derularea Proiectului

Pentru eficientizarea organizării și o mai bună rigoare administrativă, inițiatorii Concursului au înființat ACAF gândită ca organizator principal al Evenimentului, în parteneriat cu Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.

www.acaf.ro Ediția I, 22-24 martie 2024, a Concursului ALEXANDRU FĂRCAȘ VOICE COMPETITION va fi prin excelență națională, dar din anul 2026, ne propunem să-l transformam în competiție internațională, astfel aria de răspândire a creației muzicale lirice romanești extinzându-se și peste granițele tarii. Desfășurarea celor două zile
de Concurs (22 și 23 martie) va avea loc în Sala de Concerte a Academiei Naționale de Muzică „Gh. Dima” ClujNapoca, între orele 10 -14 și 16 -20 (în data de 22 martie) și între orele 10 – 14.30 (în data de 23 martie), iar publicul va avea acces liber în limita locurilor disponibile.

Gala laureaților va avea loc în 24 martie ora 18.00 în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic Cluj și va fi acompaniată de Orchestra Filarmonicii „Transilvania” – dirijori Gheorghe Victor Dumănescu și Adrian Morar, prezentator Marius Constantinescu.

Gala va fi înregistrată de Studioul TVR Cluj.

Intrarea publicului va fi de asemenea liberă, în limita locurilor disponibile.

Proiectat pentru categoria de vârstă, 18-28 de ani, competiția se va adresa tinerilor artiști lirici încadrați în instituțiile de învățământ superior de profil din întreaga ţară. Datorită acestui considerent, această competiţie este unică în România.

În esență, proiectul își propune: educarea tinerilor cântăreți în spiritul aprofundării artei lirice, stimularea şi dezvoltarea competenţelor lor vocale tehnice şi interpretative, a alegerii și abordării repertoriului, a interpretării şi promovǎrii valorilor autentice şi reale atât din muzica cultă universală cât şi din cea românească.

El va urmări, de asemenea, creşterea vizibilității artiștilor aflați la începutul devenirii, cunoașterea eficientǎ și productivă a concurenţei de pe piaţa spectacolului liric, schimburi de experiențe și de bune practici pentru instituţiile de învăţământ superior de profil din România și de pretutindeni, stimularea publicului meloman clujean
în sensul adoptării și susținerii unui astfel de Eveniment.

Pentru creșterea relevanței valorice a acestei manifestări culturale, am invitat în juriul competiției personalități artistice cu prestigiu internațional – modele ale devenirii artistice pentru tinerii aflați pe scena Concursului:

Adela Zaharia, președinte al Juriului, soprana care nu încetează să uimească publicul din lumea întreagă după ce a câștigat Concursul Operalia, generat de tenorul Placido Domingo care i-a oferit contracte în marile teatre de Operă ale lumii. Adela Zaharia își va face debutul în stagiunea următoare la Metropolitan Opera din New York.
Kürthy Andras, regizor care a lucrat cu Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras și alte mari personalități ale lumii operistice, invitat în juriile multor concursuri internaționale;

Andreas Massow, Agent ARSIS Artist Management în colaborare cu Lewin
Artist’s Management https://www.arsis-artists.com/ Adrian Morar, dirijor cu îndelungă experiență, colaborator permanent al tuturor Instituțiilor de Artă lirică din România, dar și al unor importante scene operistice europene;

Adrian Mărcan, bariton al Operei Naționale Române București și Opera Brașov, colaborator al Operelor și Filarmonicilor din România, o personalitate artistică insolită și autentică;

Prof. Univ. Dr. habil. Ramona Eremia, soprană cu o vastă experiență artistică pe scenele
Operelor din România dar și din străinătate, desfășurând de peste 25 ani o activitate pedagogică susținută, la Academia de Muzică “Gh. Dima”, fiind prima asistentă la clasa Prof. Univ. Dr. Alexandru Fărcaș.

Ca rezultat remarcabil, Asociația Culturală „Alexandru Fărcaș” a anunțat în 14 februarie 2024, înscrierea eligibilă a 107 concurenți pentru Etapa I a Concursului Național ALEXANDRU FĂRCAȘ VOICE COMPETITION. Numărul impresionant de înscrieri situează această competiție în topul concursurilor destinate genului liric.

Cele 9 instituții de învățământ superior implicate sunt:

Brașov: Universitatea „Transilvania” Brașov, Facultatea de Muzică (3 concurenți)

București: Universitatea Națională de Muzică București (16 concurenți)

Cluj-Napoca: Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca (55 concurenți)

Constanța: Universitatea „Ovidius” Constanța, Facultatea de Arte (1 concurent)

Craiova: Universitatea Craiova, Departamentul de Arte – Actorie și Muzică (2 concurenți)

Iași: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare,
Compoziţie și Studii Muzicale Teoretice (11 concurenți)

Oradea: Universitatea Oradea, Facultatea de Arte, (2 concurenți), Universitatea Creștină Partium Oradea, Facultatea de Litere și Arte (4 concurenți)

Timișoara: Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru (13 Concurenți)

În Etapa a II-a a concursului au promovat 76 de tineri artiști lirici: anul 1 de studiu 6 (5 din Cluj, 1 din București), anul 2 de studiu 12 (8 din Cluj, 2 din București, 1 din Oradea și 1 din Timișoara), anul 3 de studiu 14 (4 din Cluj, 5 din București, 3 din Iași, 1 din Oradea și 1 din Timișoara), anul 4 de studiu 18 (10 din Cluj, 3 din Oradea, 2 din Iași, 1 din Brașov, 1 din Craiova și 1 din Timișoara), anul I master 16 (7 din Cluj, 5 din București, 3 din Iași, 1 din Timișoara), anul II master 10 (7 din Cluj, 1 din Brașov, 1 din București, 1 din Iași)

Dezvoltarea Proiectului, ramificații

Având în vedere intenția de desfășurare a Concursului din doi în doi ani, ne propunem organizarea unui Masterclass „Alexandru Fărcaș” în anul de repaus competițional. Astfel pentru 2025, am invitat trei mari voci ale lumii lirice mondiale, baritonul George Petean, soprana Adela Zaharia și baritonul Marian Pop, toți absolvenți ai școlii clujene de canto.

În acest fel, tinerii artiști pot intra în contact direct cu nivelul cel mai înalt al exprimării
tehnice și expresive a aparatului vocal, a actului scenic, cu pulsul valoric al momentului de pe marile scene ale lumii. În acest sens, pentru a le veni în sprijin și absolvenților instituțiilor de profil din țară, am organizat în data de 24 martie, ora 12.00, Studioul de Concerte al Academiei Naționale de muzică ”Gh. Dima” Cluj o audiție prezidată de Andreas Massow, Agent ARSIS Artist Management în colaborare cu Lewin Artist’s Management (https://www.arsis-artists.com/).

Fiind conștienți de provocarea acoperirii Bugetului estimat pentru buna desfăşurare a Concursului, dar și din dorința creșterii vizibilității Proiectului, am organizat Concerte de strângere de fonduri cu începere din septembrie 2023, în scopul suplimentării resurselor rezultate prin accesarea de fonduri culturale sau din sponsorizări. https://acaf.ro/category/evenimente/

În urma acestor demersuri și a generozității partenerilor, sponsorilor și artiștilor implicați, la această ediție, concursul ALEXANDRU FĂRCAȘ VOICE COMPETITION va oferi tinerilor artiști lirici numeroase premii atractive:

MARELE PREMIU „Alexandru Fărcaș” – 2000 EUR
Premiul I – 1500 EUR
Premiul II – 1000 EUR
Premiul III – 800 EUR
PREMIUL „LUCIA STĂNESCU” – 500 EUR
PREMIUL „ION BUZEA” – 500 EUR
PREMIUL „EDUARD TUMAGIAN” – 500 EUR
PREMIUL pentru cea mai bună interpretare a unei arii de operă – 500 EUR
PREMIUL „ELENA TEODORINI” un rol în stagiunea 2024-2025 a Operei Române Craiova
PREMIIUL „ÉVA LÁSZLÓ” un rol în stagiunea 2024-2025 a Operei Maghiare de Stat Cluj
Premiul „MICHAELA BOCU” pentru cea mai bună interpretare a unui lied românesc – 300 EUR
Premiul special „ELF” pentru cel mai performant tânăr participant – 300 EUR
Premii speciale – 300 EUR/premiu „GHEORGHE VICTOR DUMĂNESCU”, „LUMINIȚA
CONSTANTINESCU”, „DR. RODICA MUREȘAN”

Intenția declarată a Asociației Culturale „Alexandru Fărcaș” este aceea de a transforma Concursul într-un brand de gen al Clujului, iar modalitatea reușitei presupune activarea susținută a unor parteneriate culturaleducaționale cu: mass-media clujeană, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Cluj, Consiliul Județean Cluj, Instituțiile de Cultură ale Municipiului Cluj-Napoca, Instituțiile Universitare clujene, cu lumea de
afaceri locală, pentru a genera împreună un pol de identitate valoroasă în lumea competițională a artei lirice naționale și mondiale.

Printre partenerii media: Radio Cluj, TVR Cluj, Radio România Muzical.

Artiști care au sprijinit proiectul:

Oana Trîmbițaș, Iulia Merca, Sorin Lupu, Geani Brad, Petre Burcă, Ina Hudea, Anca-Mona Mariaș, Iulia Suciu, Mira Gavriș, Boglárka Eszter Oláh, Larisa Pentea, Adelina Sabău, Codruța Ghenceanu, Renata Burcă, Egyed Appolonia, Liliana Feher, Fulop-Gergely Timea, Veress Orsolya, David Buzgău, Emanuel Popescu, Adriana Țidor, Ligia Naomi Dan, Anca Aluaș, Henrieta Almasi, Mihai Lupu, Tiberiu Szasz, „Transylvania Voces” și „Junior Vip” coruri conduse de Anca-Mona Mariaș, Arpy (Zip Band), Vlad Sebastian, Agatha Olah, Luminița Toader, Ioana Cristina Terebesy, Daria Munteanu, Sara Mărgineanu, Marc Ambruș, Sergiu Girați, Camerata Atelidra, Adela Bihari, Mihaela Ișpan, Lucia Bulucz, Georgeta Ciui, Mircea Cadariu.

Asociația Culturală „Alexandru Fărcaș”
Președinte, Lect. Univ. Geani Brad – ANMGD solist ONRC
Vicepreședinte, Conf. Univ. Ina Hudea – regizor ANMGD
Director executiv, Petre Burcă – solist ONRC

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 18:55

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia

Alba Iulia şi-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural şi istoric.    Spectacolele...

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI

Preponderente în lucrările sale sunt ambivalența, dezamăgirea și renunțarea, care vorbesc cu elocvență despre epuizare umană iar elemente...

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI