Ascultă Radio România Cluj Live

Opera Națională din Cluj-Napoca în 2024

Suntem nerăbdători să ne revedem cu publicul nostru drag și în luna IANUARIE, o lună pentru care am pregătit spectacole îndrăgite! Începem anul într-o atmosferă comică: opereta Liliacul de Johann Strauss II ne va transpune într-o atmosferă festivă, perfectă pentru celebrarea Noului An, în 7 ianuarie, ora 18:30!
Continuăm cu două opere celebre: Bărbierul din Sevilla de G. Rossini și Nunta lui Figaro de W.A. Mozart, cu un singur fir narativ. După intrigile și comploturile spectacolului Bărbierul din Sevilla, în care Figaro îl ajută pe contele Almaviva să o cucerească pe frumoasa Rosina, capodopera mozartiană vine ca o continuare a acestei povești încâlcite! Povestea plină de peripeții a bărbierului Figaro îi așteaptă pe toți iubitorii de operă miercuri, 10 ianuarie și duminică, 14 ianuarie, ora 18:30!
Revenim cu încă două reprezentații ale baletului Spărgătorul de nuci precum și cu îndrăgitul musical Sunetul muzicii, două spectacole care sunt mereu sold-out încă din primele zile de la lansare!
Macbeth și Trubadurul – două capodopere atemporale – vor încheia spectaculos luna ianuarie! Macbeth este cu siguranță unul dintre cele mai dramatice titluri din universul operistic, care prezintă povestea generalului Macbeth în drumul său către putere. Ambiția sa și influența soției sale, Lady Macbeth, îl vor determina să comită acțiuni tulburătoare pentru a-și atinge scopul duminică, 28 ianuarie! Trubadurul încheie luna IANUARIE în aceeași atmosferă, în care iubirea pasională, secretele întunecate și dorința de răzbunare pun bazele unui spectacol emoționant!
Luna iubirii – FEBRUARIE – ne va încânta cu titluri celebre de operă, musical și balet! După succesul de la sfârșitul acestui an, opera Rigoletto și musicalul My fair lady revin pe Scena Operei române clujene vineri, 2 februarie, respectiv miercuri, 7 februarie! Producții de balet, precum Giselle sau Don Quijote, opereta Văduva veselă dar și capodoperele Evgheni Oneghin, Turandot și Bal mascat ne vor încânta cu povești emoționante, presărate cu umor sau cu momente dramatice! (Alexandra Pintea, secretar relații publice)

Opera Națională din Cluj-Napoca în 2024
Foto: Teatru Național din Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 decembrie 2023, 11:44

Balul Operei 2023. O ediție ce a reprezentat o revenire spectaculoasă în mijlocul comunității, după ultimul eveniment ce a avut loc în 2020, programul muzical a includs momente susținute de soliștii invitați de prestigiu internațional – mezzosoprana Ramona Zaharia, tenorul Daniel Magdal , alături de Soliștii, Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei sub bagheta Dirijorului invitat Tiberiu Soare.
Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale
Dirijor: Colonel Aurel Gheorghiță
BALUL Operei 2024. O ediție aniversară în cadrul căreia vom celebra eleganța și rafinamentul prin programul muzical ce include momente susținute de soliștii invitați de prestigiu internațional, tenorul Stephen Costello și soprana Ekaterina Siurina, alături de Soliștii, Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei sub bagheta Dirijorului invitat Constantine Orbelian, Director muzical și Dirijor principal al New York City Opera. Totodată, saxofonistul Federico Mondelci, un artist de renume internațional, va încânta audiența prin momente artistice minunate.
Festivalului Internațional OPERA APERTA
Singurul festival internațional de operă în aer liber din România, Festivalului Internațional OPERA APERTA, a adus publicului 5 zile de festival, în încheierea Stagiunii, cu reprezentații ce au încântat peste 25.000 de spectatori care au ales să ne fie alături, cu ocazia celor 6 evenimente. Printre invitații acestei ediții amintim Opera Maghiară de Stat, Teatrul excelsior cu îndrăgitul musical Familia Addams, alături de soliștii invitați, tenorul Ovidiu Purcel, baritonul Simone Piazzola, soprana Andreea Barbu, Giancarlo Palena – bandoneon, pianistul și compozitorul Dima Belinski, alături de mulți alții.
În perioada 25-30 iunie 2024 vom organiza ediția a VIII-a a Festivalului Internațional OPERA APERTA al cărui scop este de a împărtăși arta lirică și coregrafică publicului larg pe scene neconvenționale. Singurul festival internațional de operă în aer liber din România, Opera Aperta iese în întâmpinarea publicului larg, oferind evenimente artistice deosebite cu acces liber! Iar această ediție promite o experiență de neuitat, cu invitați de excepție, naționali și internaționali, dar și evenimente artistice deosebite, împărtășind pasiunea pentru muzică pe scene neconvenționale, în aer liber, Piața Unirii și Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca, precum și în Sala Mare a Operei române clujene.
Verum Solitus Vocal Competition a luat naștere din dorința de a descoperi și susține interpreții de operă ai zilelor noastre, marcând anul 2023 cu o nouă competiție în România. Managerul Operei clujene, Florin Estefan, și-a dorit să inițieze o competiție adresată tinerelor talente ale universului operistic și iată că prima ediție a numărat peste 50 de tineri care s-au înscris. Juriul este prezidat de mezzosoprana Viorica Cortez, căreia i se alătură Manageri și Directori artistici ai instituțiilor lirice din România și Republica Moldova.
Peste 40 de tururi ghidate, la care au participat 2500 de persoane.
Premiere:
– Romeo și Julieta – în regia Valentinei Turcu
– Don Giovanni – Paolo Bosisio
– Nunta lui Figaro – în deschiderea Stagiunii, cu o distribuție din care au făcut parte tineri artiști, membri ai Studioului de Operă Lya Hubic, în regia Mihaelei Sandu.
Printre artiștii invitați ai anului, alături de cei menționați anterior, doresc să menționez dirijorii: Daniel Jinga (Trubadurul), Vitorio Parissi (Traviata), Alexey Mikhaylenko (Opera Carmen), Cristian Spătaru (Romeo și Julieta), alături de soliștii Anita Hartig, Inna Kalughina, Nadia Cerchez, Kendi Ludovik, Adrian Sampetrean, Florin Guzgă și mulți altii.
Menționez La fanciulla del West, unde protagosnistii, soprana ????????? ???????, tenorul Daniel Magdal și baritonul Florin Estefan, au pus în scenă alături de o distribuție de excepție, un spectacol, pe care ne-am bucurat să îl reluăm după 1 an de la Premieră. Cu această ocazie, trebuie să menționez că ne-a fost alături Ministrul Culturii, doamna Raluca Turcan.
Sunt și proiecte desfășurate în parteneriat cu Bosendorfer, Cluj Chamber Music Festival și Bosendorfer Spotlight pe care dorim să le continuam și în 2024.
Acestea sunt doar câteva dintre proiectele marcante ale anului 2023, suntem nerăbdători să începem anul 2024, și să anunțăm evenimentele majore. (Alexandra Pintea, secretar relații publice)

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Reactor dă startul unei noi stagiuni cu o cină comunitară
Cultural marți, 3 septembrie 2024, 15:38

Reactor dă startul unei noi stagiuni cu o cină comunitară

Stagiunea se deschide cu primul spectacol-lectură din seria de patru care vor avea loc toamna aceasta – prezentări ale piesele de teatru scrise...

Reactor dă startul unei noi stagiuni cu o cină comunitară
TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie
Cultural marți, 3 septembrie 2024, 14:08

TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie

Festivalul Internațional de Film Transilvania, ajuns la cea de-a 18-a ediție la Sibiu, se va desfășura între 12 – 15 septembrie.  ...

TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie
Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”
Cultural marți, 3 septembrie 2024, 12:44

Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”

Despre plăcerea de a învăța limba spaniolă – interviu cu Serena Stan, profesoară de limba spaniolă la Institutul Cervantes din...

Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”
Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate
Cultural luni, 2 septembrie 2024, 14:56

Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate

A cincea ediție a Festivalului Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu (SCAF) va avea loc în perioada 7 septembrie – 6 octombrie, cu...

Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate
Cultural luni, 2 septembrie 2024, 10:58

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate

O expoziţie dedicată deschiderii în urmă cu 40 de ani a Muzeului Satului din municipiul Baia Mare va fi deschisă publicului joi, 5 septembrie,...

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate
Cultural duminică, 1 septembrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Cezar şi Cleopatra

Traducere de Petru Comarnescu.   Adaptare de Victor Parhon. Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Valeria...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Cezar şi Cleopatra
Cultural sâmbătă, 31 august 2024, 11:02

Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu

Sâmbătă, 31 august, ora 18:00, va debuta la București unui dintre cele mai importante evenimente culturale ale țării: Concursul Internațional...

Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu
Cultural sâmbătă, 31 august 2024, 00:00

TOP 10 – cele mai frecvente greşeli gramaticale făcute de români

Numeroase instituţii de stat sau private, ambasade, oficii consulare și institute culturale românești din ţară sau străinătate organizează...

TOP 10 – cele mai frecvente greşeli gramaticale făcute de români