Ascultă Radio România Cluj Live

La Roșia Montană se exploatează teatru, muzică și distracție [AUDIO]

Foto: facebook Roșia Montană ALIVE

Festivalul Roșia Montană ALIVE ne așteaptă, începând din 11 august, la teatru, muzică, tururi ghidare și distracție, totul cu intrare liberă.

La Roșia Montană se exploatează teatru, muzică și distracție [AUDIO]
Foto: Foto: facebook Roșia Montană ALIVE

Articol editat de cristina.rusu, 9 august 2023, 13:42

Festivalul Roșia Montană ALIVE ne așteaptă, începând din 11 august, la teatru, muzică, tururi ghidare și distracție, totul cu intrare liberă.

Fac cinste organizatorii, care celebrează această zonă și faptul că se împlinesc doi ani de când aceasta a intrat în patrimoniul Unesco.

Adrian Petri ne spune cum sărbătorim la această a doua ediție a festivalului:

Noi vă invităm aici la Roșia, să celebrăm așa cum este ea a zi este un festival care în principal se bazează pe piese de teatru, da, avem și alte activități. S-a mai făcut la Roșia Montană, dacă știi și festivalul Fânfest, dar festivalul nostru este organizat în principal de localnici care își doresc ca Roșia Montană să prindă viață, își doresc un nou viitor pentru Roșia Montană, nu doar cel bazat pe minerit aurifer și da în principal dorim să ne promovăm satul. După cum bine știți, acum 2 ani Roșia Montană a devenit sit în patrimoniul național UNESCO.

Ăsta e și un motiv pentru care sărbătoriți un fel de zi de naștere a Roșia Montană, ziua când a intrat în UNESCO.

S-au împlinit deja 2 ani de când a intrat în UNESCO. Este sit în patrimoniul național și desigur locurile care au intrat în patrimoniu vă așteptăm să le vizităm în cadrul unor ture ghidate cu localnici, dar și cu ghizi din afara localității.

Cum ne distrăm pentru că promiteți că vor fi destule activități și pentru adulți, și pentru copii, teatru, concerte, petreceri și tururi ghidate. Spune-ne ceva despre acestea:

Festivalul va avea loc probabil într-unul dintre cele mai frumoase, cele mai pitorești locuri din Roșia Montană va fi chiar pe malul lacului Tău, cum i se spune aici la noi în zonă avem o poiană în care se vor juca piese de teatru. Avem trei piese de teatru pe parcursul celor 5 zile pentru copiii care se vor desfășura mai de dimineață, așa pe la ora 11, 12 iar apoi pe parcursul zilei vor fi concerte de muzică clasică în clădirile de patrimoniu din sat, în biserici. Vom avea concerte de harpă, chiar de vioară, de pian și chiar și un concert de voce susținut de diverși artiști. Mai spre seară în fiecare zi avem câte o piesă de teatru: Visul unei nopți de vară care se va juca la marginea pădurii, deci va avea un cadru așa mai special.

Decor și o scenă perfect găsite pentru piesă.

Da, am lucrat împreună cu partenerii noștri de la Teatru Național Aurel Manea din Turda, în parteneriat cu Centru Maidan din Cluj și cu Asociația Fringe din Sibiu pentru a realiza aceste piese, dar și pe lângă aceste două piese care sunt cele mai așteptate, mai avem și altele de dramă și comedie și ceva foarte interesant și aparte va fi o piesă de teatru realizată de localnicii din sat. Astfel că în urmă cu 1 săptămână, actori ai Teatrului Național Aurel Manea din Turda au venit aici în sat și am organizat un atelier împreună cu tinerii localnici, au realizat o mică scenetă care din nou aveți ocazia s-o vedeți în premieră în cadrul festivalului sâmbătă, 12 august.

Din câte știu, și la capitolul muzical participă localnicii în festivalul vostru?

Da, avem două localnice care sunt pasionate de muzică la chitară, așa că vom avea într-una dintre seri vom avea chiar și un foc de tabără și muzică la chitară.

Și în ansamblu?

Și da, exact da. Și avem și ansamblu compus din 15 copii care vin cu dansuri populare și cântece, iar pe lângă aceștia, desigur, seriile se vor încheia cu concerte de muzică, DJ, deci sperăm noi ca serile să se termine cât mai spre dimineață.

Festivalul este cu acces liber. Datorită finanțatorului nostru AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), am reușit să realizăm aceste activități cu acces liber, deci doar cazarea este un cost pentru cei care vor să participe la festival.

Spune-ne ce e de explorat în Roșia Montană, mai ales că voi aveți tururi ghidate, prin urmare v-ați propus să o dezvăluiți vizitatorilor?

Categoric cel mai vizitat obiectiv din Roșia Montană este Muzeul Mineritului, practic acolo se intră împreună cu un ghid de la muzeu, în interiorul masivului Orlea, se coboară 200 de scări și se ajunge la un labirint de galerii romane realizate în urmă cu 2.000 de ani în Roșia Montană de romani, care da au venit în zonă să exploateze și să scoată aurul. Practic, acest labirint și mă rog, alte galerii care mai există pe lângă acesta, că acolo este doar o mică parte din situl care a intrat în patrimoniul mondial UNESCO se pot vizita, împreună cu ghizi. Pe lângă acestea vom avea tururi ale centrului istoric împreună cu ghizii de aici o să ne plimbăm pe la clădirile de patrimoniu, vom intra în biserici, vom intra în turnurile-biserici ori pentru a admira priveliștea de acolo și vom afla povești și legende locale direct de la localnici. Și în afară de tururi ghidate vor fi pentru cei care iubesc drumețiile de munte sau chiar bicicletele tururi spre obiectivele naturale din zonă. În zonă sunt cele cinci lacuri, cele cinci tăuri, va fi turul lacurilor.

Așa că va fi de explorat și pe uscat, și pe apă.

Așa pe scurt, cum se mai simte, cât de alive, apropo de titlul festivalului vostru, cum se mai simte Roșia Montană atunci când nu e festival în restul anului de când a intrat în UNESCO?

Din păcate, după cum bine știți, este un proces internațional pe rol referitor la proiectul de minerit, deocamdată, din păcate, Roșia Montană, marea parte din sat 80% aproximativ, este încă în proprietatea companiei canadiene. Este un proces pe rol care se judecă la Washington, am început de 6 ani și nu știm când o să se termine. Și da, cu autoritățile, încă au rămas destul de prinse cumva așa în proiectul acesta de minerit.

Nu pot să zic că văd prea multă mișcare din partea autorităților în ceea ce privește dezvoltarea locului spre alte direcții, dar ceea ce este bine și ne bucurăm este că tot mai mulți dintre localnici își deschid locuri de cazare, își renovează casele, s-au deschis, de exemplu, chiar și puncte gastronomice locale, unde turiștii pot să vină să ia masa, sunt acești ghizi, împreună cu care și noi organizăm ture ghidate, dar cu care se pot face ture pe tot parcursul anului. Sunt mulți localnici care și-au deschis de asemenea firme, chiar și pe închiriat biciclete electrice, pe ATV-uri sau pe tururi cu mașini offroad patru ori patru, oricine poate veni să le facă pe tot parcursul anului.

Așa că ne bucurăm că, deși autoritățile încă nu văd valoarea exactă a sitului, ne bucurăm că localnicii, deși marea parte din localnici își doreau și ei minerit, aici e Roșia Montană, totuși văd și dau o șansă acestei alternative, care, cred eu, este mult mai sustenabilă și durabilă față de un proiect de minerit.

11-15 august, Roșia Montană ALIVE un festival cu intrare liberă, ne așteaptă să explorăm și să ne bucurăm de Roșia Montană. Pentru cazare, explorați site-ul roșiamontanăalive.eu.


 

Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Apreciază:

Etichete:
„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Cultural vineri, 26 aprilie 2024, 16:44

„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Intitulată „Trip to Romania”, expoziția constituie o pledoarie pentru simplitate, bun simț, onestitate și adevăr. Fotografiile sunt...

„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Cultural joi, 25 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie

Din programul zilei de vineri, 26 aprilie, vă recomandăm lansarea volumului ”Jurnale elvețiene”, al Ioanei Bot, președinte de onoare al...

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie

De la ora 10:30 Editura Ecou transilvan ne invită la lansarea volumelor de nuvele Chipul (volumul 11) și Călătoria (volumul 12) ale prozatorului...

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 08:40

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz

Este vorba de povestea suprarealistă a lui Lewis Carroll, „Alice în Țara Minunilor”, montată de regizorul ungar Zsótér Sándor.  ...

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:16

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes

Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, și documentarul „Nasty”, despre viața...

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva