Seminţele de chia – superalimentul cu multiple beneficii pentru sănătate
Seminţele de chia sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, dar abia recent au devenit cunoscute ca un superaliment, fiind bogate în nutrienţi care au multe beneficii pentru sănătate. Uniunea Europeană a recunoscut seminţele de chia ca un nou ingredient alimentar în 2009.
![Seminţele de chia – superalimentul cu multiple beneficii pentru sănătate Seminţele de chia – superalimentul cu multiple beneficii pentru sănătate](https://i0.wp.com/www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2016/08/seminte-chia.jpg?resize=850%2C479&ssl=1)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 august 2023, 12:00 / actualizat: 8 august 2023, 14:57
Seminţele de chia sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, dar abia recent au devenit cunoscute ca un superaliment, fiind bogate în nutrienţi care au multe beneficii pentru sănătate. Uniunea Europeană a recunoscut seminţele de chia ca un nou ingredient alimentar în 2009.
Beneficiile seminţelor de chia pentru sănătate
Chia este o plantă din familia Lamiaceae, care include şi lavandă, busuioc, mentă, maghiran, melisa, rozmarin şi cidru. Cea mai sănătoasă parte a chia este reprezentată de seminţele sale – boabe mici ovale, cu o culoare maro, albă sau gri, asemănătoare cu seminţele de in. Chia creşte în regiuni tropicale şi subtropicale şi este originară din sudul Mexicului şi nordul Guatemalei. Compoziţia chimică a seminţelor depinde de climă, de locaţia geografică şi chiar de anul în care a fost cultivată. De exemplu, cu cât regiunea de cultivare este mai înaltă şi mai nordică, cu atât conţinutul de acizi graşi nesaturaţi Omega-3 din seminţe este mai mare. Seminţele de chia sunt bogate în grăsimi (aproximativ 30%), carbohidraţi (26-41%), fibre (18-30%) şi proteine (15-25%). Aproximativ 40% din greutatea seminţelor uscate este ulei, din care două treimi (68%) constă din acizi graşi Omega-3. Substanţele utile conţinute în seminţele de chia: acizi graşi Omega-3 şi Omega-6; acid clorogenic şi cafeic, compuşi antioxidanţi; fibră; vitamine B, vitamina C, carotenoizi; calciu, zinc, potasiu, magneziu, seleniu, fosfor.
Valoarea principală a seminţelor de chia constă în conţinutul ridicat de acizi graşi Omega-3, deoarece aceştia fac parte din membranele celulare. Consumul de seminţe ajută la întinerirea celulelor, la îmbunătăţirea funcţiei cognitive şi la creşterea dispoziţiei. În plus, acizii graşi Omega-3 îmbunătăţesc variabilitatea ritmului cardiac. Acizii graşi reduc nivelul de colesterol „rău” din sânge, normalizează profilul lipidic şi cresc nivelul de colesterol „bun” – materialul plastic care ne protejează de ateroscleroză, accidente vasculare cerebrale şi infarct miocardic, precum şi de demenţă vasculară. (www.dariknews.bg)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.