Bani europeni pentru oprirea marelui ucigaș din spitale
Infecțiile nosocomiale sunt contractate de pacienții tratați în spitale de o cu totul altă afecțiune medicală. Simptomele pot să apară între 48 de ore de la internare, până la 30 de zile după externare.
Articol editat de cristina.rusu, 6 iunie 2023, 11:31
Infecțiile nosocomiale sunt contractate de pacienții tratați în spitale de o cu totul altă afecțiune medicală. Simptomele pot să apară între 48 de ore de la internare, până la 30 de zile după externare.
Potrivit unui raport al Centrului European al Bolilor Transmisibile, aproximativ trei milioane de persoane se infectează anual din cauza unui virus sau a unei bacterii luate din spital. În același document se arată că în jur de 50.000 de persoane din Uniunea Europeană mor în fiecare an din această cauză.
Pentru a limita infecțiile intraspitalicești, Consiliul Județean Cluj a primit prin Programul Național de Redresare și Reziliență 2,3 milioane de euro.
Președintele Alin Tișe arată că banii vor fi folosiți pentru asigurarea condițiilor de igienă în trei spitale aflate în subordinea administrației județene:
Am obținut o finanțare prin PNRR. Discutăm de peste 2,3 milioane de euro care au ca scop reducerea riscului de infecții nosocomiale. Vizăm Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Urgență pentru Copii și Spitalul de Pneumoftiziologie “Leon Danielo”, cumoscut ca fiind spitalul de plămâni. (Alin Tișe)
În Uniunea Europeană, minim cinci la sută dintre pacienții internați sunt afectați de infecții nozocomiale, incidența maximă ajungând la 30 la sută. Cele mai afectate sunt secțiile de chirurgie, unde se consideră că până la 70 la sută dintre decese sunt cauzate de aceste infecții.
Președintele Alin Tișe precizează că, din banii primiți pentru combaterea infecțiilor nosocomiale, vor fi achiziționate echipamente medicale și dezinfectanți pentru cele trei spitale incluse în program:
Prin intermediul acestui proiect urmărim diminuarea vulnerabilităților generate de apariția și răspândirea acestor infecții nosocomiale. Dotăm unitățile sanitare cu echipamente și materiale, chestiuni medicale pe care ni le-au indicat spitalele, cum ar fi sisteme de testare a dezinfecției mâinilor și a suprafețelor, sisteme de evidențiere a încărcăturii microbiologice de pe suprafețele plate, din aer și din sterilizatoare, nebulizatoare, seturi de oxigenat, terapie, sisteme de purificare și așa mai departe. (Alin Tișe)
În paralel, Consiliul Județean Cluj are și proiecte derulate din bugetul propriu, pentru reducerea numărului de infecții nosocomiale din celelalte spitale pe care le are în administrare.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.