Ascultă Radio România Cluj Live

Laboratoare inteligente pentru școlile din Bihor [AUDIO]

Primăriile din Bihor au depus proiecte de zeci de milioane de euro pentru modernizarea și dotarea claselor și ale școlilor.

Laboratoare inteligente pentru școlile din Bihor [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 16 mai 2023, 13:11

98 din cele 101 primării din Bihor au depus proiecte pentru modernizarea și dotarea școlilor și a școlilor de clasă. Peste 1 miliard de euro au fost atrași pentru dotarea școlilor, inclusiv cu echipamente de IT.

Fondurile sunt alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit inspectorului școlar general, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor, este prima oară în istoria educației când s-a alocat peste un miliard de euro pentru dotarea unităților de învățământ (cu mobilier, materiale didactice și echipamente IT etc.). Mii de săli de clasă vor fi dotate prin acest proiect.

Prin această linie de finanțare s-a vizat echiparea laboratoarelor de informatică (câte 18.000 de euro pentru un laborator), dotarea cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare (4.300 de euro/sală), laboratoare informatice pentru școlile de educație și formare profesională (18.000 de euro), dotarea cu mobilier a sălilor de clasă, a sălilor pentru activități extrașcolare și sportive (4.000 de euro/clasă), dotarea cu mobilier a laboratoarelor, cabinetelor din sistemul de educație preuniversitar și dotarea cu laboratoare de practică a unităților de învățământ profesional și tehnic (100.000 de euro/laborator).

Am făcut demersuri pentru a impulsiona accesarea acestor sume importante de bani. Cred că era de datoria noastră să ne implicăm activ. În urma lansării acestui apel, în județul Bihor s-au depus 98 de cereri de finanțare. Am contribuit la analiza de nevoi, am vizat cererile de finanțare, 98 de primării din totalul de 101, plus Consiliul Județean, au depus proiecte, a spus Horea Abrudan.

Valoarea eligibilă a cererilor de finanțare depuse este de 179.491.911 lei fără TVA, adică aproximativ 36 de milioane de euro.

 

Nu au depus proiecte

Trei primării nu au depus proiecte. Este vorba de Primăria Oșorhei, care are cuprinse școlile în proiecte de reabilitare și au și această de dotare. Astfel, au evitat dubla finanțare. Totodată, primăriile Sâniob și Crișiorul de Jos nu au depus astfel de proiecte.

Am purtat în permanență discuții cu reprezentanții UAT-urilor, inclusiv a celor menționate. Justificarea lor a fost că o parte din dotări sunt deja achiziționate, că numărul de elevi este mic și că se gândeau că implicarea i-ar costa mai mult decât sumele care le-ar reveni prin proiect, a spus inspectorul șef.

Potrivit acestuia, Oradea are o cerere de finanțare de peste 63 de milioane de lei, Consiliul Județean Bihor, aproape 5 milioane de lei (CJ Bihor reprezentând învățământul special), Beiușul are peste 7 milioane de lei, iar Aleșdul și Marghita, aproape 6 milioane de lei.

Au fost afișate UAT-urile care au trecut de criteriul de eligibilitate și, cu excepția comunei Vârciorog (care poate depune contestație), toate au fost declarate eligibile, a spus șeful IȘJ Bihor.

 

Laboratoare inteligente

Un alt proiect important este dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ liceal. Apelul a fost lansat de Ministerul Educației, fiind alocată suma de 117.499.800 de euro pentru dotarea cu echipamente de tip smart lab.

Și-n acest proiect, conform statisticilor Ministerului, cel puțin 120 de unități de învățământ din țară, pot beneficia de al doilea laborator inteligent, pentru că era o condiție ca numărul elevilor din unitatea respectivă să fie de minim 500, ca să poată să ceară și al doilea laborator, mai spune Horea Abrudan.

Costul unui astfel de laborator este de 60.000 de euro, fără TVA, și va cuprinde căști virtuale, echipamente IT – table smart, imprimante 3 D etc.

Imaginați-vă ce înseamnă pentru un copil să intre cu o cască virtuală ca să facă ore de geografie sau de biologie ori chiar de chimie. Impactul este unul foarte mare. Depinde de zona spre care vrei să-l canalizezi, este de părere șeful IȘJ.

Din cele 52 de învățământ liceal din județul Bihor (și aici sunt incluse și cele particulare) 49 au depus cereri de finanțare în cadrul acestui apel.

Am creat punți de legătură și de comunicare astfel încât toată lumea să depună. Au fost totuși trei unități de învățământ care nu au depus. Una este Liceul Teoretic «Gabriel Țepelea» din Borod, al doilea Liceul Teoretic «Nicolae Jiga» din Tinca și celălalt Liceul Internațional «Agora» din Oradea, a precizat șeful IȘJ.

Alte unități de învățământ au solicitat al doilea laborator (Colegiul Național «Samuil Vulcan» Beiuș, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Liceul Teoretic „Constantin Brâncuși”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, CT „Mihai Viteazu”, CN „Mihai Eminescu” și Liceul Teoretic „Ady Endre”). Toate liceele au trecut de etapa de eligibilitate și prin acest proiect, peste 3 milioane de euro vor intra în infrastructura școlară a liceelor din județul Bihor.

 

Crina Dobocan

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

O nouă facultate la UBB: Științe Medicale și ale Sănătății
Educaţie vineri, 25 aprilie 2025, 11:58

O nouă facultate la UBB: Științe Medicale și ale Sănătății

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății....

O nouă facultate la UBB: Științe Medicale și ale Sănătății
S-a stabilit cadrul legal pentru organizarea concursului de Titularizare
Educaţie vineri, 25 aprilie 2025, 10:58

S-a stabilit cadrul legal pentru organizarea concursului de Titularizare

În şedinţa de joi, 24 aprilie, pe agenda Executivului s-au aflat şi acte normative ce vizează domeniul educaţiei: s-a stabilit cadrul legal...

S-a stabilit cadrul legal pentru organizarea concursului de Titularizare
Drumul în viață, din papucii de 14 ani | AUDIO
Educaţie joi, 17 aprilie 2025, 16:07

Drumul în viață, din papucii de 14 ani | AUDIO

Ore fierbinți la BT Arena astăzi între 10 și 18, la Târgul Educațional organizat de Inspectoratul Școlar Județean Cluj pentru elevii claselor...

Drumul în viață, din papucii de 14 ani | AUDIO
România intră în era competențelor digitale europene
Educaţie miercuri, 16 aprilie 2025, 15:32

România intră în era competențelor digitale europene

România adoptă un standard european pentru stabilirea nivelului de competenţe digitale la nivel naţional, atât în mediul privat, cât şi în...

România intră în era competențelor digitale europene
Educaţie luni, 14 aprilie 2025, 13:28

Liceele din județul Cluj își prezintă oferta educațională

În această săptămână, în județul Cluj are loc un maraton de târguri de oferte educaționale dedicat elevilor de gimnaziu care doresc mai...

Liceele din județul Cluj își prezintă oferta educațională
Educaţie duminică, 13 aprilie 2025, 10:24

Elevii se pregătesc de vacanța de Paște

Săptămâna viitoare, ei vor merge la ore doar până joi, 17 aprilie.    De vineri, 18 aprilie, până duminică, 27 aprilie, ei vor fi...

Elevii se pregătesc de vacanța de Paște
Educaţie sâmbătă, 12 aprilie 2025, 10:43

Elev din Oradea premiat de Banca Națională a României și felicitat de guvernatorul Mugur Isărescu

Un elev din Oradea, premiat de Banca Națională a României. A fost felicitat de guvernatorul Mugur Isărescu! Damian Drugaș, elev la Colegiul...

Elev din Oradea premiat de Banca Națională a României și felicitat de guvernatorul Mugur Isărescu
Educaţie vineri, 11 aprilie 2025, 14:29

Sprijin financiar pentru elevii din familii cu venituri reduse

Elevii şi studenţii din familii cu venituri reduse pot primi sprijin financiar pentru achiziţionarea unui calculator nou.   Voucherul, în...

Sprijin financiar pentru elevii din familii cu venituri reduse