Ascultă Radio România Cluj Live

A fost creat prototipul unei baterii reîncărcabile și comestibile, din alge, aur și migdale

Foto: Markus Winkler/Pexels

La Milano a fost creată prima baterie reîncărcabilă și comestibilă din lume, făcută din alge, aur și migdale.

A fost creat prototipul unei baterii reîncărcabile și comestibile, din alge, aur și migdale
Foto: Foto: Markus Winkler/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 aprilie 2023, 17:45

La Milano a fost creată prima baterie reîncărcabilă și comestibilă din lume, făcută din alge, aur și migdale.

Construcția de baterii mai sigure, fără utilizarea de materiale toxice, este o provocare pentru oamenii de știință pentru un viitor durabil: sunt dovada faptului că este posibilă fabricarea surselor de alimentare cu materiale mai sigure decât bateriile actuale din litiu-ion. Este vorba despre primul prototip din lume de baterie reîncărcabilă și comestibilă, construită pornind de la materiale care sunt consumate în mod normal la masă. A fost creată la Institutul Italian de Tehnologie (IIT) din Milano, de echipa lui Mario Caironi, și ar putea avea aplicații în monitorizarea calității alimentelor, la instrumentele de diagnosticare a sănătății corpului nostru și la viitorii roboți comestibili. Descris în revista internațională „Advanced Materials”, prototipul este rezultatul studiilor realizate de Mario Caironi în domeniul electronicii comestibile, susținut de finanțare din partea Consiliului European de Cercetare. Caironi este coordonatorul Laboratorului de Electronică Imprimată și Moleculară de la Centrul IIT din Milano. Electronica comestibilă este un domeniu de investigație științifică în ascensiune rapidă, care ar putea avea un impact major, atât asupra diagnosticului și tratamentului multor afecțiuni ale tractului gastrointestinal, cât și asupra monitorizării calității alimentelor.

Riboflavina (numită și vitamina B2) acționează ca un anod, în timp ce quercetina (o substanță prezentă în migdale și capere) ca un catod. Cărbunele activat (un medicament eliberat fără prescripție medicală foarte comun) a fost, apoi, folosit pentru a crește conductivitatea electrică, în timp ce electrolitul acestui prototip este pe bază de apă. Separatorul, necesar în fiecare baterie pentru a evita scurtcircuitele, a fost realizat cu alge nori, utilizate în mod obișnuit la prepararea de sushi. În cele din urmă, electrozii au fost încapsulați în ceară de albine din care ies, pornind de la un suport derivat din celuloză, două contacte comestibile din aur, aceeași peliculă folosită uneori de patiseri pentru decorațiuni.

Celula bateriei funcționează la 0,65 V, o tensiune suficient de scăzută pentru a nu dăuna corpului uman dacă este ingerată. Poate furniza un curent de 48A timp de 12 minute sau câțiva microamperi timp de peste o oră, suficient pentru a alimenta dispozitive electronice mici, cum ar fi LED-urile de putere redusă. Acest exemplu de baterie reîncărcabilă complet comestibilă, prima realizată vreodată, deschide acum ușile către noi aplicații electronice comestibile.

Posibilele utilizări viitoare includ circuite și senzori comestibili, capabili să monitorizeze starea de sănătate, dar și starea de conservare a alimentelor. Mai mult, având în vedere nivelul ridicat de siguranță al acestor baterii, aceste tehnologii ar putea fi folosite și în domeniul jucăriilor pentru copiii mai mici, unde riscul de ingerare este mare. În realitate, deja dezvoltăm dispozitive cu capacitate mai mare și dimensiuni mai mici, subliniază Mario Caironi, coordonatorul cercetării.

Construcția de baterii mai sigure, fără utilizarea de materiale toxice, este o provocare pentru oamenii de știință pentru un viitor durabil: sunt dovada faptului că este posibilă fabricarea surselor de alimentare cu materiale mai sigure decât bateriile actuale din litiu-ion. (www.tg24.sky.it)

 

RADOR

Foto: Markus Winkler/Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Diverse luni, 30 iunie 2025, 00:00

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?

Publicaţia South China Morning Post titreză: Cafeaua cu intestine de porc a devenit extrem de populară în China.   În orașul chinezesc...

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 12:00

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate

Berea fără alcool creşte riscul de apariţie a diabetului şi obezităţii, arată cercetări realizate de oamenii de ştiinţă din Germania şi...

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Cum răcorim camera fără aer condiționat
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 00:00

Cum răcorim camera fără aer condiționat

Arhitect: „Ca să răcorești camera și să dormi mai bine când e cald, pune un prosop în spatele ventilatorului”   Odată cu sosirea...

Cum răcorim camera fără aer condiționat
„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 12:00

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident

Plante precum ginseng şi ginkgo biloba sunt cunoscute şi folosite de mult timp pentru un plus de energie, claritate mentală şi protecţie...

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 00:00

Patru tendinţe dominante în materie de genţi

Vara 2025 aduce patru tendinţe dominante în materie de genţi, care combină stilul cu funcţionalitatea şi aduc un suflu nou garderobei estivale....

Patru tendinţe dominante în materie de genţi
Diverse vineri, 27 iunie 2025, 12:00

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara

Anumite alimente stimulează transpiraţia, fiind recomandată evitarea lor vara.   Acestea activează efectul termogen – în timpul...

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara
Diverse joi, 26 iunie 2025, 12:00

Cum rezistă corpul uman la peste 50°C?

Oamenii pot suporta temperaturi de peste 50°C, dacă sunt hidrataţi şi dacă mecanismele naturale de răcire a corpului funcţionează eficient....

Cum rezistă corpul uman la peste 50°C?
Diverse joi, 26 iunie 2025, 00:00

Sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon

Iată care sunt cele mai importante lucrări și sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon vara:   1. Udarea corectă și la timp...

Sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon