Ascultă Radio România Cluj Live

De văzut/de făcut în acest weekend în Cluj-Napoca

Premieră la Opera Română din Cluj. Vineri, 3 martie, de la ora 18,30 spectacolul de balet Romeo și Julieta de Prokofiev.
O pasiune nestăpânită, o iubire înflăcărată și moarte. Cuvintele cheie pentru tragedia supremă: Romeo și Julieta.

De văzut/de făcut în acest weekend în Cluj-Napoca
Foto: Foto: Radio Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 martie 2023, 06:00 / actualizat: 6 martie 2023, 11:37

Îndrăgostit iremediabil de România, artistul André Rieu își respectă promisiunea și concerteaza timp de 5 zile pe scena BT Arena din Cluj. Alături de orchestra sa, maestrul André Rieu a cântat pe 28 februarie, 1 și 2 martie, urmând să mai concerteze vineri și sâmbătă de la ora 19,30.
Concertele sale sunt, de asemenea, un răsfăț vizual, începând cu intrarea celebrului violonist și a muzicienilor săi prin mulțime, până la momentul urcării pe scenă și a începerii concertului, la costumele fastuoase sau ecranul impresionant din spatele orchestrei pe care sunt proiectate imagini speciale pentru fiecare cântec în parte, garantând o seară extraordinară pentru întreaga familie.

Simion Bogdan Mihai & Lăutarii de Mătase cântă, vineri, 3 martie, de la ora 20,00 la FORM Space. Simion Bogdan-Mihai este unul dintre ultimii cobzari din România, solist vocal, doctor în Litere, pasionat de folclor şi ocazional scriitor. A cules muzică de la sute de lăutari bătrâni, a cutreierat prin sate uitate de lume şi a învăţat muzica ţărănească autentică chiar în locul în care altii au născut-o.
Sound-ul cobzarului va fi potențat de Nelu Răducanu (țambal), Mandi Pană (vioară), Cornel Neacșu (acordeon) și Robert Adam-Szoltan (contrabas).

Sâmbătă, 04 martie, de la ora 20,00 trupa E.M.I.L. vine în FORM Space. Dacă nu știați, inițialele trupei vin de la prescurtarea expresiei „Extratereștrii Merg Iarna La Ski”.
În deschidere: formația clujeană Outflow, o trupă tânără formată din 4 baieți talentați care chiar știu să cânte.

To Whom We Return este numele albumului pe care Mihail îl lansează vineri seara de la 8,30 la Palatul Urania.
După patru ani de muncă, cercetare și autodescoperire artistul împărtașește cu publicul o poveste muzicală unică.
A închiriat o cabană în pădure, pe malul unui lac, unde a creat un studio ce a devenit principala sursă de inspirație pentru acest album. Ceea ce trebuia să fie o perioadă de o lună pentru a scrie un material nou, s-a transformat în nouă luni de retragere aproape completă, nouă luni în care a lucrat la nouă piese. “Această perioadă a fost propriul meu rai și iad, un contrast între înălțimile cerului și cele mai adânci locuri..”, spune artistul.

Primăvara începe cu muzică bună, concerte și invitați de seamă la Filarmonica de Stat „Transilvania”. Talentatul violonist, Tamás Kocsis, revine vineri, 3 martie, ora 19,00, pe scena Filarmonicii, după mai bine de 3 decenii. Sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea orchestra filarmonicii clujene va interpreta Concertul pentru vioară în Re major, op. 35 de Erich Korngold și Simfonia Manfred, op. 58 de Piotr Ilici Ceaikovski.
Tamás Kocsis s-a remarcat printr-un talent deosebit încă de la vârsta de cinci ani, când a început să studieze pianul și vioara. La numai 10 ani a fost admis la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, iar un an mai târziu susținea primul său concert la radioul public din Ungaria. De-a lungul carierei, a susținut numeroase concerte și înregistrări ca solist. A ocupat roluri de concertmasteru la mai multe festivaluri de muzică din SUA, iar din anul 2010 este vioara întâi a Orchestrei din Ulster, Irlanda de Nord. În 2022, Kocsis și-a făcut debutul solo, interpretând Concertul pentru vioară nr. 2 al lui Kurt Weill cu Ochestra Ulster.

Espresso Martini & Friends prezintă: Matei Sax – Live Concert , vineri, 3 martie, de la ora 21,00 la Insomnia Café&Bistro.
Espresso Martini este un duo format din Maria Suciu (voce) și Andrei Mânzat (pian), care s-a format datorită pasiunii celor doi pentru muzică. În cadrul acestei ediții, cei doi își vor uni forțele cu cei doi prieteni ai lor Alex (bass) și Marc (tobă) și nu în cele din urmă, cu Matei Sax, iar împreună va vor lua cu ei într-o călătorie printre ritmuri latine, swing și funk.

Trupa Fără Zahăr revine la Cluj. Acelaşi umor comestibil, pus pe acorduri simple şi bine balansate, care te duce în starea de Comedie Amăruie. Sâmbătă seara de la 20,00 în Flying Circus.

Singurul festival dedicat vinurilor premium şi superpremium revine la Cluj, în perioada 4-5 martie. Parcul Central, CHIOS Social Lounge, este locul în care antreprenorii HoReCa şi profesioniştii din domeniu, dar şi iubitorii şi colecţionarii de vin pot interacţiona direct cu proprietarii cramelor participante.
Festivalul include crame din România, Europa şi din alte regiuni viticole ale lumii şi evenimente speciale.

Festival Mediteraneean în Parcul Iulius, zona Debarcader. De vineri și până duminică bucătarii gătesc fructe de mare și dulciuri turcești. Zilnic de la 12,00 la 20,00.

Expoziţie plinǎ de culoare, în acest weekend, dedicată minunatei lumi minerale la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Bijuterii unicat din pietre fine, pietre preţioase şi semipreţioase: acvamarin albastru, malachit cu nuanţe de verde, ametist violet, citrin galben, chihlimbar auriu, coral roşu, perle cu strǎluciri de alb sidefat, turmalinǎ multicolorǎ.
Colecţionarii și pasionații de minerale vor gǎsi cristale naturale de cuarţ sau pirită, eşantioane din sute de specii minerale, roci, obiecte sculptate, agate, geode şi fosile.

Bach, baroc și feminitate la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Duminică, 5 martie, de la ora 19,00, e ediția a patra a High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu, de această dată pe tema Bach. baroc și feminitate. Vor fi interpretate compoziții de Bach pentru pian (Mihai Diaconescu), vioară (Valentin Șerban) și violoncel (Octavian Lup), în timp ce spectatorii vor putea admira piese de tezaur baroc din colecțiile muzeului. Atmosfera va fi completată de proiecții. Toți vizitatorii vor avea intrare liberă în expozițiile muzeului.

Pe 5 martie, Luna Amară prezintă noua piesă „Nu mai vine nimeni”, în primă audiție pentru publicul din Cluj, în Hardward Pub. Luna Amară îi au alături pe Nocktern, o trupă prietenă din Bulgaria, aflată pentru prima dată în Romania!
NOCKTERN (Stoimen Stoyanov, Boris Malevanov și Dido Peshev) este o trupă care îmbină genurile rock alternativ, neoclasic, electronică, trip-hop, new jazz, muzică de film și altele. În 2021 NOCKTERN a lansat albumul „Scavengers” printr-un spectacol audiovizual la Prostranstvo 108, din Sofia. În primăvara lui 2022, trupa a fost selectată drept una dintre cele cinci finaliste de către Europavox și, după un vot public, muzicienii au deschis scena principală la festivalul INmusic din Zagreb, Croația, pentru trupe precum IDLES, Royal Blood, The Killers și alții. În toamna lui 2022, trupa a semnat cu Blood Blast Distribution, susținută de Nuclear Blast pentru muzica lor nouă și viitoare. În martie 2023, trupa va cânta pentru prima dată în România într-un mini-tur comun cu Luna Amară.

 

Alegeți și petreceți, weekend fain s-aveți!

Alina Vigoniuc/Consuela Pantea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 13:33

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO

Din programul celei de a 23-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România nu au lipsit nici proiectele tradiționale, etapa zonală a...

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 13:29

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază

Aproape 10.000.000 euro vor fi alocați din bugetul județului pentru realizarea acestei investiții.   Proiectul va fi supus aprobării...

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 11:23

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat

Biologul Tibor Hartel, invitat la Radio Cluj, a vorbit despre importanța proiectelor verzi din orașe:   Se regândește valoarea acestor păduri...

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 17:35

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții...

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 14:27

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic

Echipa specializată în gestionarea apelor din Cluj continuă să acționeze pentru a reduce impactul poluării asupra râului Someșul Mic.  ...

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 18:21

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca

Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” anunță deschiderea înscrierilor pentru sesiunea aprilie- iulie. 300 de locuri au...

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 15:32

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au fost sesizați marți, 23 aprilie de către Garda de Mediu privind anumite scurgeri de...

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 12:07

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că întreaga capacitate a terminalului de plecări va crește cu aproximativ 35 la sută față de...

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?