Ascultă Radio România Cluj Live

Inteligența artificială în căutarea pe Google

Foto: captură video

Google a anunțat integrarea Inteligenței artificiale în programele de căutare puse la dispoziția publicului utilizator.

Inteligența artificială în căutarea pe Google
Foto: Foto: captură video

Articol editat de cristina.rusu, 14 februarie 2023, 11:35

Google a anunțat integrarea Inteligenței artificiale în programele de căutare puse la dispoziția publicului utilizator.

Inteligența artificială presupune simularea proceselor inteligenței umane de către roboți, în special sisteme informatice. Aplicațiile specifice ale ei includ sisteme expert, procesarea limbajului natural și recunoașterea vorbirii. De curând, Google a prezentat și câteva moduri în care aplică progresele Inteligenței artificiale pentru a face explorarea informației mai naturală și intuitivă.

Pe măsură ce utilizarea Inteligenței artificiale s-a extins, dezvoltatorii din domeniul IT au identificat tot mai multe moduri de a integra Inteligența artificială în produsele și serviciile lor. Adesea, ceea ce se numește Inteligența artificială este doar o componentă a domeniului, cum ar fi învățarea automată. Inteligența artificială necesită o bază de hardware și software specializată pentru scrierea și formarea algoritmilor de învățare automată.

În fiecare lună, funcția Lens de la Google este utilizată de peste 10 miliarde de ori de oameni pentru a căuta ce văd folosind camera telefonului sau imagini. Lens poate fi utilizată direct din bara de căutare, iar, în plus, Google a aplicat o actualizare care va facilita căutarea direct de pe ecranul telefonului.

Cu ajutorul Inteligenței artificiale integrată în motorul de căutare Google, utilizatorii vor putea căuta ce văd în pozele sau video-urile din site-urile pe care le vizitează sau din aplicațiile de mesagerie și video pe care le folosesc, fără a părăsi aplicația în sine sau motorul de căutare.

De exemplu, dacă te uiți la un video filmat în Paris și vrei să afli ce reprezintă o clădire din fundal, pui degetul pe butonul Home sau pe cel de Power al telefonului Android, care activează Google Assistant, iar apoi selectezi „search screen” (caută pe ecran). Fucția Lens ajută la identificarea reperului, iar apoi poți să dai click pentru a afla detalii.

Sau, dacă, de exemplu, într-un video apare un obiect care te interesează: o piesă de mobilier, de exemplu, poți afla de unde poate fi achiziționată sau unde poți găsi ceva asemănător, după activarea Google Assistant și după ce Lens analizează și identifică elementul respectiv.

În urmă cu aproape un an, Google a prezentat o altă funcție, Multisearch, un mod nou de a căuta, folosind imagini și text în același timp. Începând de săptămâna trecută, Multisearch este disponibil la nivel global pe telefonul mobil, în toate limbile și țările în care Lens este disponibil, inclusiv în România.

Datorită Multisearch, utilizatorul poate porni de la o poză și căuta în proximitatea lui pentru a găsi zona în care se află un anumit element dorit dintr-o poză. În prezent, această opțiune este valabilă doar în Statele Unite, dar în următoarele luni va fi extinsă global.

Progresele funcției Lens, din Google, permit utilizatorilor, în prezent, să caute orice văd într-o imagine online. În viitor, cu ajutorul inteligenței artificiale, posibilitățile de căutare vor fi nelimitate.

În general, sistemele bazate pe Inteligența artificială funcționează prin înmagazinarea unor cantități mari de date. Programarea în baza Inteligenței artificiale se concentrează pe trei abilități cognitive: învățare, raționament și autocorecție. Toate acestea presupun achiziționarea de date și crearea de reguli pentru transformarea acestor date în informații utile. Regulile, de funcționare și utilizare, numite algoritmi, oferă dispozitivelor de calcul instrucțiuni pas cu pas, despre cum să finalizeze o anumită sarcină.

 

Avantajele și dezavantajele inteligenței artificiale

Rețelele neuronale artificiale și tehnologiile de inteligență artificială de învățare la un nivel profund evoluează rapid, în primul rând pentru că Inteligența artificială procesează cantități mari de date mult mai rapid și face predicții mai precis decât este posibil uman. În timp ce volumul imens de date creat zilnic ar îngropa un cercetător uman, aplicațiile de Inteligență artificială care utilizează învățarea automată pot prelua acele date și le pot transforma rapid în informații care pot fi accesate.

În ceea ce privește avantajele, Inteligența artificială este de real ajutor în sarcini orientate spre detalii, utilizează puțin timp pentru procesarea bazelor de date, oferă rezultate consistente și, în relația cu utilizatorii, agenții virtuali bazați pe inteligență artificială (boții cum mai sunt ei numiți) sunt întotdeauna disponibili. Dacă e să ne oprim la dezavantaje, Inteligența artificială presupune costuri suplimentare pentru integrare, necesită expertiză tehnică de calitate, poate reda și replica doar ceva ce a fost deja demonstrat sau arătat într-o anumită formă și nu are abilitatea de a aplica intuitiv diverse aptitudini pentru rezolvarea de sarcini.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Controale la toate gropile de gunoi din țară
Social joi, 3 iulie 2025, 10:43

Controale la toate gropile de gunoi din țară

Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu au început miercuri, 3 iulie, controale la toate gropile de gunoi municipale din ţară, demarate...

Controale la toate gropile de gunoi din țară
Ajutoarele de stat, luate la control în regim de urgență
Social joi, 3 iulie 2025, 10:36

Ajutoarele de stat, luate la control în regim de urgență

Aproape jumătate din populația județului Sălaj beneficiază de ajutoare de la stat, iar autoritățile au promis că vor analiza de urgență...

Ajutoarele de stat, luate la control în regim de urgență
Container anticaniculă deschis în Piața Unirii
Social miercuri, 2 iulie 2025, 12:32

Container anticaniculă deschis în Piața Unirii

În contextul temperaturilor extreme prognozate de Administrația Națională de Meteorologie, Primăria Municipiului Oradea a pus la dispoziția...

Container anticaniculă deschis în Piața Unirii
Acasă la Morlaca
Social miercuri, 2 iulie 2025, 11:36

Acasă la Morlaca

Asociația Arta Vie și Primăria Comunei Poieni organizează sâmbătă, 5 iulie , începând cu ora 11 :00, la Căminul cultural din satul Morlaca,...

Acasă la Morlaca
Social miercuri, 2 iulie 2025, 11:02

Via Transilvanica te cheamă: alătură-te comunității drumului care unește!

Alin Ușeriu a pornit din nou la drum pe Via Transilvanica. De aceasta data el vrea să străbată drumul care unește, de la sud la nord, de la...

Via Transilvanica te cheamă: alătură-te comunității drumului care unește!
Social miercuri, 2 iulie 2025, 07:49

Fostul campion mondial de box, Mihai Leu, a încetat din viaţă!

Mihai Leu era internat în stare gravă la secţia Terapie Intensivă a Institutului Clinic Fundeni din Capitală de mai bine de o săptămână....

Fostul campion mondial de box, Mihai Leu, a încetat din viaţă!
Social marți, 1 iulie 2025, 15:04

RAR recheamă în service aproape 100.000 de mașini! Verifică dacă ești afectat

RAR recheamă în service aproape 100.000 de mașini pentru diverse defecțiuni, inclusiv la airbaguri.  Registrul Auto Român (RAR) le recomandă...

RAR recheamă în service aproape 100.000 de mașini! Verifică dacă ești afectat
Social marți, 1 iulie 2025, 14:49

Reducerea sporului pentru condiții grele scoate sindicatele în stradă

Sindicaliștii din domeniul sanitar nu sunt de acord cu măsurile de austeritate avansate de Guvernul Bolojan. Una dintre nemulțumirile...

Reducerea sporului pentru condiții grele scoate sindicatele în stradă