Ascultă Radio România Cluj Live

Misiunea salvatorilor români în Turcia continuă!

Foto: facebook Câini de Salvare Transilvania

Echipele de sprijin acordă ajutor pentru căutarea victimelor cutremurului și sunt formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD precum și personal cu echipe canine.

Misiunea salvatorilor români în Turcia continuă!
Foto: Foto: facebook Câini de Salvare Transilvania

Articol editat de cristina.rusu, 9 februarie 2023, 18:40 / actualizat: 11 februarie 2023, 13:43

Echipele de sprijin acordă ajutor pentru căutarea victimelor cutremurului și sunt formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD precum și personal cu echipe canine.

Printre aceștia se numără și pompierul clujean plutonier adjutant Rareș Urs, însoțit de câinele său Max.

Mai multe despre pregătirea câinilor salvatori am aflat de la Simona Pantelimon, membră a organizației ”Câini de Salvare Transilvania”:

2 colegi din echipă au plecat în Turcia să se alăture misiunii de salvare. Ce vești aveți despre ei?

Nu avem vești, au aterizat cu bine ieri iar acum din câte știu sunt pe unul dintre aeroporturile militare. Se descarcă echipamentul și se instalează tabăra unde vor fi campați. Inițial am crezut că vor fi în același loc unde au plecat primii colegi din București de la Clubul Câinilor Utilitari, dar aparent sunt asignați în altă zonă.

Și în ce constă misiunea mai exact la care o să participe?

Da, deci organizația noastră ”Câini de Salvare Transilvania” pregătește câini în mod voluntar pentru căutarea fie în dezastre naturale, cum este exemplul de acuma cu cutremur din Tulcea, fie în cazul persoanelor dispărute în ceea ce numim noi căutări de suprafață, gen oameni care se pierd în pădure la ciuperci pe munte. Pentru partea de cutremure noi nu putem interveni altfel decât fără acordul autorităților și practic DSU este cel care coordonează intervenția în teren. Aia înseamnă că în funcție de zonă, de persoanele prinse, de tipul de clădiri prăbușite, căutarea se face atât de către oameni, de către echipele RO-USAR, cât și de echipele cu câini.

Echipele cu câini ajută în sensul în care dacă sunt persoanele prinse sub dărâmături care nu pot fi auzite sau care nu pot fi localizate, câinii reușesc prin plimbarea în dărâmătură în condiții de siguranță pe cât se poate, trag mirosul pe nas și unde simt miros de om latră, semnalizează prin lătrare și atunci noi știm că că acolo este cel mai probabil să fie o persoană prinsă sub dărâmătură și atuncea echipele de intervenție pot să acționeze mult mai țintit decât să caute pe o suprafață foarte mare fără să aibă un indicator unde să înceapă efectiv căutarea sau unde e locul cel mai probabil să fie persoana respectivă sau persoanele în cazul unui cutremur așa de mare.

Cum este antrenat un câine pentru o astfel de misiune?

Antrenamentul câinilor începe cât se poate de devreme sau noi încercăm să începem cu ei cât se poate de repede la o vârstă cât mai fragedă a câinelui, deoarece antrenamentul durează o perioadă lungă de timp până se ajunge în punctul în care să fie un comportament pe care să ne putem baza și un comportament care să poată să fie certificat într-un examen, fie examene internaționale, fie prin atestările din țară prin MAI. Pregătirea este foarte complexă. Se lucrează pe un lanț de comportamente în care noi învățăm câinele să folosească nasul în anumite zone la o anumită comandă, comanda caută, practic încep să se miște într-un mod organizat în ceea ce noi numim un patern de căutare, astfel încât să intre în curenții de aer și să prelucreze mirosul din aer.

În momentul în care prind un miros de persoană, ei trebuie să meargă la sursa mirosului și să verifice ce este. Dacă este o persoană căzută, de exemplu sau în copac, în cazul celor pierduți în pădure sau dacă într-o dărâmătură, de exemplu, nu este vizibilă pentru că este prins sub pietre, practic câinii sunt obișnuiți să nu semnalizeze doar dacă văd vizual, dacă identifică persoana respectivă, dar și dacă simt un miros foarte puternic.

Acuma pașii sunt foarte complecși și este greu de explicat pentru câini este o joacă, ei lucrează pentru jucării, ei lucrează pentru mâncare. Practic ei în momentul în care găsesc așa-zisa persoană, victimă, primesc de la ea o recompensă.

Pentru partea de dărâmătură noi avem nevoie de zone care să poată să stimuleze dărâmătură sau urmările unui cutremur, iar în acest sens noi am avut parte de-a lungul timpului de colaborator care ne-au ajutat fie cu clădiri dezafectate, fie cu zone care imită dărâmătura, respectiv ultimele terenuri în care ne-am antrenat a fost o firmă de prelucrare piatră din Cluj-Napoca, au o zonă de outlet, care aveau niște mobile foarte mari de piatră care sunt foarte asemănătoare cu o zonă de după cutremur, de exemplu, sau după prăbușirea unei clădiri și atuncea noi acolo putem să simulăm genul ăsta de situații în care persoanele pe care câinii le caută sunt fie pe pietre sau reușim să facem niște ascunzători în care câinii să nu aibă acces la ei, să fie cât mai aproape de situația unui cutremur.

 

Și ce rase de câini sunt cei mai potriviți pentru misiuni de salvare de căutare?

În general, orice câine ar putea să facă acest lucru dacă este un câine cu un caracter echilibrat, pentru că până la urmă toți își folosesc nasul în același timp, desigur, așa zisele rase utilitare sunt mai potrivite pentru că mai există și niște caracteristici fizice care ajută câinii, respectiv acel bot alungit și funcțional la unii câini, care îi ajută mai mult cu prelucrarea mirosurilor față de un câine brahiocefalic așa-zis cu botul mai turtit. În general noi avem malinois ciobănesc belgian, care sunt foarte cunoscuți pentru că sunt folosiți în tot felul de aplicații, ciobănesc german, labrador, avem golden retriver, dar pot să fie cum spuneam cam orice rasă funcțională, atletică care poate să fie într-o formă fizică bună, pentru că toți pot fi antrenați să își folosească nasul.

Câinii pe care noi îi avem acuma în misiune în Turcia sunt un mixt de ciobănesc german și malinois ciobănesc belgian, are 9 ani și îl avem pe Max care este un golden retriver de 6 ani. Ei sunt cei care au plecat, mai avem în principiu încă cel puțin 2 câini care sunt acuma în stand-by, tot un golden retriver și un labrador. Toți câinii sunt practic atestați într-o formă sau alta, fie prin examene FCI sau IRO, FCI este federație chinologică internațională IRO este organizație internațională pentru câini de salvare sau datorită și protocolului pe care noi îl avem cu Departamentul pentru Situații de Urgență, câinii sunt atestați prin intermediul examenelor MAI, chiar dacă sunt câini din structura civilă în regulă.

 

Tímea Sebők

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Se strică vremea în 24 de județe ale țării!
Social marți, 7 mai 2024, 13:17

Se strică vremea în 24 de județe ale țării!

A intrat în vigoare o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

Se strică vremea în 24 de județe ale țării!
Ziua Tineretului, sărbătorită la Rășinari
Social marți, 7 mai 2024, 13:09

Ziua Tineretului, sărbătorită la Rășinari

Ziua Tineretului este sărbătorită vineri, 10 mai și la Rășinari, o comună din Sibiu.   În cadrul evenimentului, tinerii sunt așteptați...

Ziua Tineretului, sărbătorită la Rășinari
Autostrada Transilvania cu Acces Interzis spre Oradea
Social marți, 7 mai 2024, 11:59

Autostrada Transilvania cu Acces Interzis spre Oradea

A fost nevoie de 20 de ani pentru ca Autostrada Transilvania să unească primele reședințe de județ, Cluj-Napoca și Târgu Mureș.   Acum...

Autostrada Transilvania cu Acces Interzis spre Oradea
Închiriatul locuințelor pe termen scurt – sub lupa Comisiei Europene
Social marți, 7 mai 2024, 11:28

Închiriatul locuințelor pe termen scurt – sub lupa Comisiei Europene

Comisia Europeană vrea mai multă transparenţă în privinţa închirierii locuinţelor pe termen scurt.   O directivă aprobată de Bruxelles...

Închiriatul locuințelor pe termen scurt – sub lupa Comisiei Europene
Social marți, 7 mai 2024, 11:13

Ce facem cu mâncarea rămasă de la sărbători?

După mesele îmbelșugate de sărbători, este posibil să rămânem cu multă mâncare neconsumată.   Majoritatea dintre noi, aruncăm...

Ce facem cu mâncarea rămasă de la sărbători?
Social marți, 7 mai 2024, 10:36

Rata șomajului în luna martie a scăzut față de luna februarie

În România, rata şomajului în luna martie a fost de 5,3%, a anunțat marți, 7 mai, Institutul Naţional de Statistică.   Cifra este în...

Rata șomajului în luna martie a scăzut față de luna februarie
Social marți, 7 mai 2024, 10:21

Aplicaţie pentru depistarea cetățenilor străini cu şedere ilegală în România

Poliţiştii de frontieră au depistat, în ultima săptămână, șase cetăţeni străini cu şedere ilegală în România, prin noul sistem...

Aplicaţie pentru depistarea cetățenilor străini cu şedere ilegală în România
Social marți, 7 mai 2024, 10:14

Încep lucrările de modernizare la calea ferată Aleşd – Episcopia Bihor

Încep lucrările pentru modernizarea lotului Aleşd – Episcopia Bihor, frontiera cu Ungaria, pe magistrala CFR Cluj-Napoca-Oradea.  ...

Încep lucrările de modernizare la calea ferată Aleşd – Episcopia Bihor