Ascultă Radio România Cluj Live

În semn de protest ecologiștii au vandalizat sediul Senatului de la Roma

Mânjite cu vopsea au fost, de asemenea, și câteva ferestre și o ușă a clădirii istorice. Carabinierii au intervenit și au blocat cinci activiști din „Next Generation”. Cele cinci persoane arestate se află în prezent în birourile sediului Poliției și sunt cercetate.

În semn de protest ecologiștii au vandalizat sediul Senatului de la Roma

Articol editat de cristina.rusu, 3 ianuarie 2023, 11:07

Ancheta asupra celor întâmplate este condusă de DIGOS, cu ajutorul carabinierilor.

Într-un comunicat, activiștii „revendică” atacul, explicând că la baza gestului se află disperarea care derivă din statisticile și a datele din ce în ce mai alarmante privind colpasul eco-climatic, care a început deja, și dezinteresul lumii politice față de ceea ce promite a fi cel mai mare genocid din istoria umanității.

Atacul, explică înșiși activiștii, a avut loc la ora 7:45, folosind un jet de vopsea portocalie, stropită cu extintoare, așa cum se poate vedea și într-un videoclip difuzat de organizație. În imagini apar băieții, mânjind fațada Senatului și câțiva carabinieri care intervin să-i blocheze.

Ecologiștii mai afirmă că o ușoară licărire de încurajare pentru 2023 vine de la președintele Republicii, Sergio Mattarella, care în discursul său către națiune din 31 decembrie a declarat că ‘provocarea, mai degrabă, este de a planifica ziua de mâine cu curaj. Planeta trebuie pusă în siguranță și, prin urmare, viitorul nostru, viitorul umanității, înseamnă în primul rând abordarea concretă a problemei tranziției energetice’.

Grupul „Next Generation” cere întreruperea imediată a redeschiderii centralelor pe cărbune scoase din funcțiune și anularea proiectului de noi foraje pentru căutarea și extracția gazelor naturale.

Președintele Senatului, Ignazio La Russa, a condamnat acțiunea ecologiștilor, subliniind că nu există nici un alibi, nicio justificare pentru un act care jignește toate instituțiile și care, numai datorită sângelui rece al carabinierilor, nu s-a transpus în violență”. „Sediul Senatul a fost ales cu lașitate pentru că, spre deosebire de Palatul Chigi, de Camera Deputaților și de alte instituții, până acum nu s-a gândit niciodată la necesitatea creării unei zone de securitate în jurul clădirii, a explicat La Russa, adăugând că a convocat imediat pentru marți la ora 15:00 Consiliul Președinției Senatului pentru orice decizie oportună.

Atacul a fost condamnat și de ministrul Mediului și Securității Energetice, Gilberto Pichetto Fratin, precum și de politicienii de la putere și din opoziție.

Acestora, ca și acelora care vandalizează opere de artă în toată lumea, cu convingerea că transmit astfel un mesaj în favoarea apărării mediului, aș vrea să le reamintesc că lupta împotriva schimbărilor climatice se află în centrul preocupărilor guvernelor din întreaga lume și că cea mai mare parte a UE din „Next Generation” este destinată tocmai tranziției ecologice, a spus Pichetto.

În opinia ministrului, este important ca tinerii și toți cetățenii să acorde atenție acestor probleme, dar este bine să știe că toate actele de vandalism, chiar dacă sunt demonstrative, sunt inacceptabile și nu vor rămâne nepedepsite, a concluzionat Pichetto.

Simona Malpezzi, președintele senatorilor PD, a condamnat și ea acțiunea, subliniind că mânjirea zidurilor instituțiilor, care sunt ale tuturor, precum aruncarea cu făină pe opere de artă sunt acțiuni stupide și necivilizate, împotriva sentimentului de apartenență la comunitate. Nu este nimic care să le justifice și nu ajută cauzele pe care autorii gesturilor ar dori să le apere.

Liderul formațiunii Italia Viva, Matteo Renzi, a declarat, la rândul său, că cei care vandalizează o clădire a instituțiilor, gândindu-se că apără mediul, înțeleg prea puțin. Cei care îi justifică pe vandalii care pângăresc, demonstrează că înțeleg și mai puțin.

Raffaella Palta, președintele grupului Action-Italia Viva din Camera Superioară, scrie pe Twitter: Când ajungi să mânjești un sediu instituțional sau o operă de artă, nu ești un activist, nu ești un revoluționar, nu ești un erou: ești doar un prost lipsit de respect față de reguli și față de ceilalți.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Captură record de cocaină, confiscată
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 09:22

Captură record de cocaină, confiscată

Autoritățile din Honduras au confiscat 2,7 tone de cocaină, descoperite la bordul a două șalupe de viteză în departamentul caraibian Gracias a...

Captură record de cocaină, confiscată
Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 11:00

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon

Noile date arată că cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Un...

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 09:07

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America

Posibila interdicție a TikTok a trecut cu o majoritate covârșitoare, fără nicio dezbatere: 360 de voturi pentru și doar 58 împotrivă.  ...

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional duminică, 21 aprilie 2024, 12:28

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare

Protestatarii vor limitarea numărului de turiști și restricții asupra „dezvoltării necontrolate dăunătoare pentru mediu și...

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:24

Fără hoteluri noi în Amsterdam

Noul regulament prevede că în capitala olandeză nu vor fi permise noi hoteluri decât dacă unul mai vechi se închide.   Politica oficială...

Fără hoteluri noi în Amsterdam
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:39

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes

O echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de fragmente de peliculă împrăştiate în întreaga lume, de la New York şi până în...

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:02

Israelul a atacat ținte din Iran

Cel puţin o explozie s-a auzit în zona oraşului iranian Isfahan. În provincia cu acelaşi nume se află baze militare, dar şi mai multe...

Israelul a atacat ținte din Iran
Internaţional joi, 18 aprilie 2024, 11:34

Italia a introdus un nou tip de viză

Viza pentru „nomazii digitali” oferă străinilor dreptul de a locui în țară până la un an, cu condiția să lucreze de la...

Italia a introdus un nou tip de viză