Ascultă Radio România Cluj Live

Reacții la cald de la Bruxelles

Lliderii europeni ar putea cere şi o nouă reuniune excepţională a Consiliului de justiţie şi de interne.

Reacții la cald de la Bruxelles

Articol editat de Andrei Cretoiu, 9 decembrie 2022, 09:03 / actualizat: 9 decembrie 2022, 16:58

Va fi prioritatea mea în acest mandat ca România şi Bulgaria să fie primite în Schengen, a spus Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, dezamăgită şi ea după ce ieri, Austria a respins aderarea, deşi reprezentanţii tuturor celorlalte 26 state membre au încercat să-l convingă pe ministrul de la Viena că România merită să fie acceptată în spaţiul de liberă circulaţie.

Trimisul special al RRA, Cătălin Purcaru, a urmărit negocierile şi declaraţiile de la Bruxelles:

Potrivit unor surse participante, nefiind unanimitate, s-a solicitat pauză în încercarea obținerii unui compromis, la negocieri fiind reprezentanții comisiei, ai Germaniei, Olandei, Austriei și celor 2 state candidate. Austria a propus luarea unei decizii în toamna anului viitor cu condiția renunțării la vot, variantă respinsă de România, așa cum s-a întâmplat și cu propunerea pentru un vot în luna iunie.

România a avansat pentru renunțarea la vot, varianta semnării unei declarații prin care să se arate clar că o decizie va fi luată până la finalul anului ceea ce ar fi însemnat că frontierele aeriene să intre în luna martie în zona Schengen, iar ulterior cele terestre. Însă Austria a respins propunerea. Principiile care stau la baza Uniunii Europene și crearea spațiului de libertate, securitate și justiție au fost umbrite de interese politice interne ale Austriei, a afirmat ministrul de interne, Lucian Bode:

Votul împotriva propunerii președinției cehe nu este un vot împotriva României. Este un vot împotriva Uniunii Europene în ansamblul său și împotriva unității noastre, de care, din păcate, unii actori non-UE se pot bucura. În îndelungata sa istorie, României i s-au făcut multe nedreptăți. De cele mai multe ori, la realizarea acestora a pus umărul Rusia. Simțim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României. Eforturile noastre nu se vor opri până când România nu-și va primi locul în rândul marii familii europene.

Ministrul de interne, reprezentantul președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene:

Din punctul meu de vedere, România și Bulgaria sunt pregătite să facă parte din Schengen. Sunt convins că va veni și vremea lor rapid.

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a arătat dezamăgită de rezultatul votului privind aderarea României și Bulgariei:

Meritați să fiți membrii cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Meritați să aveți acces deplin la zona de liberă circulație. Aveți sprijinul puternic al comisiei.

Și președinta Parlamentului European, s-a arătat dezamăgită și a postat pe o rețea de socializare că ambele state sunt pregătite și meritau să intre în spațiul Schengen. Ea a transmis Consiliului European să acționeze și să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniți cu adevărat, a subliniat Roberta Metsola.

Mai multe state europene s-au declarat extrem de dezamăgite de votul care a exclus din nou România şi Bulgaria de la includerea în Schengen.

Ministrul spaniol de Interne Fernando Markaska s-a declarat dezamăgit de decizia Austriei şi Olandei şi mai spune ca Europa pierde prin acest gest, iar ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, a calificat drept ‘trist’ acest veto.

Dezamăgire vine şi din Germania. Ministrul de externe federal, Annalena Baerbock, a criticat dur Austria, apreciind că ceea ce s-a întâmplat este mai mult decât greşit din punct de vedere al politicii europene şi al geopoliticii.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a declarat convinsă că va obţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în cadrul actualului său mandat, care durează până în 2024 şi a promis să facă din acest lucru o prioritate.

Președintele Austriei, Alexander van der Bellen, afirmă că regretă extrem de mult veto-ul dat de țara sa față de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Aflat într-o vizită în Slovenia, van der Bellen a admis că Austria se află într-o situație deosebit de dificilă din cauza afluxului de refugiați și migranți, însă a spus că nu vede care este legătura dintre aceste probleme și intrarea celor două țări în Schengen.

În plus, van der Bellen a mărturisit că se așteaptă ca Austria să plătească un preț din cauza acestei decizii, mai cu seamă că este prezentă cu investiții directe considerabile în România.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Captură record de cocaină, confiscată
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 09:22

Captură record de cocaină, confiscată

Autoritățile din Honduras au confiscat 2,7 tone de cocaină, descoperite la bordul a două șalupe de viteză în departamentul caraibian Gracias a...

Captură record de cocaină, confiscată
Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 11:00

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon

Noile date arată că cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Un...

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 09:07

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America

Posibila interdicție a TikTok a trecut cu o majoritate covârșitoare, fără nicio dezbatere: 360 de voturi pentru și doar 58 împotrivă.  ...

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional duminică, 21 aprilie 2024, 12:28

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare

Protestatarii vor limitarea numărului de turiști și restricții asupra „dezvoltării necontrolate dăunătoare pentru mediu și...

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:24

Fără hoteluri noi în Amsterdam

Noul regulament prevede că în capitala olandeză nu vor fi permise noi hoteluri decât dacă unul mai vechi se închide.   Politica oficială...

Fără hoteluri noi în Amsterdam
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:39

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes

O echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de fragmente de peliculă împrăştiate în întreaga lume, de la New York şi până în...

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:02

Israelul a atacat ținte din Iran

Cel puţin o explozie s-a auzit în zona oraşului iranian Isfahan. În provincia cu acelaşi nume se află baze militare, dar şi mai multe...

Israelul a atacat ținte din Iran
Internaţional joi, 18 aprilie 2024, 11:34

Italia a introdus un nou tip de viză

Viza pentru „nomazii digitali” oferă străinilor dreptul de a locui în țară până la un an, cu condiția să lucreze de la...

Italia a introdus un nou tip de viză