Ascultă Radio România Cluj Live

Studenții din diaspora discriminați de CNAS

O studentă din Oradea care studiază la Londa se simte discriminată. Venită în vacanță la familia sa, tânăra a fost pusă să-și plătească spitalizarea pentru o problemă medicală pentru care a fost necesară internarea sa.

Studenții din diaspora discriminați de CNAS

Articol editat de cristina.rusu, 13 octombrie 2022, 13:04

Am avut o urgență și am mers la Urgențe. Medicii de aici mi-au spus că este nevoie să mă internez. Când mi-au completat fișa de internare m-au întrebat cu ce mă ocup. Le-am spus că sunt studentă în Anglia și astfel medicii m-au anunțat că trebuie să plătesc spitalizarea. Astfel, părinții mei au fost la CAS, unde au descoperit că dacă ești student în afara țării și dacă nu lucrezi, plătești spitalizarea sau poți să îți faci o asigurare individuală care este de aproximativ 1400 sau 1800 de lei, pe an. Nu mai rețin exact. În orice caz, consider că nu este normal ca pentru o proastă sau abuzivă interpretare a legii să-ți pierzi calitatea de asigurat în țara ta, a declarat tânăra.

Aceasta consideră că efortul statului român ar fi unul mic, pentru că studenții care studiază în străinătate sunt tineri și se îmbolnăvesc rar. Ba mai mult, ei stau puțin în țară, unde vin doar în perioada vacanțelor.

 

Interpelare

Pornind de la aceste probleme ale studenților din diaspora, senatorul orădean Adrian Hatos (PNL) a luat atitudine și a făcut o interpelare către ministrul Educației, Ligia Deca, și către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și președintele Casei Națională de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.

Potrivit lui Hatos, deși legea nu distinge între categoriile de tineri care beneficiază de asigurare în sistemul național de sănătate, atâta timp cât ei sunt elevi, studenți sau încadrați într-o formă de ucenicie, o interpretare abuzivă a legii determina CNAS să nu asigure studenții din diaspora.

Astfel, în jur de 40.000 de studenți români care învață în străinătate pierd un drept și sunt discriminați în raport cu colegii lor.

Statul român a pierdut în instanță pe această speță, fiind chemat în judecată de către o mamă din Mehedinți, ale cărei fiice studiază în străinătate.

Îi mulțumesc unei mame curajoase, ale cărei fiice studiază în Marea Britanie și Franța, care m-a informat cu privire la o nedreptate a studenților români din străinătate. Nu există vreun motiv logic sau legal ca studenților români care învață în străinătate să le fie refuzat dreptul de a fi asigurați în sistemul de sănătate românesc fără plata contribuțiilor sociale.

O interpretare abuzivă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a impus aplicarea unui așa-zis principiu al teritorialității care îi discrimina pe studenții români care învață în străinătate, lăsându-i pe aceștia fără asigurare. Potrivit legislației în vigoare, inclusiv studenții români din diaspora ar trebui să beneficieze de asigurare în sistemul național de sănătate fără plata contribuțiilor sociale, la fel cum beneficiază studenții care învață în România.

CNAS a pierdut un proces în instanță pe această speță, fapt pentru care consider că este nevoie ca Guvernul să se asigure că legea este respectată în litera și spiritul ei, pentru ca dezideratul de susținere a studenților români care fac parte din diaspora să fie onorat.

Având în vedere cele de mai sus, am adresat întrebări ministrului Educației, Ligia Deca, ministrului Sănătății, Alexandru Rafila și președintei CNAS, Adela Cojan, pentru a vedea care este poziția acestor instituții cu privire la această interpretare abuzivă a legii.

Dispunând de instrumentele de control parlamentar, mă voi asigura că studenții români din străinătate nu mai sunt discriminați în raport cu colegii lor care învață în țară și că legea este aplicată corect, a declarat senatorul Adrian Hatos.

 

Crina Dobocan

Foto: Arhivă personală

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Sănătate marți, 29 aprilie 2025, 09:57

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie a lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare. Editat în format...

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Sănătate joi, 24 aprilie 2025, 13:48

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică

O fetiţă în vârstă de 11 ani din Alba Iulia a fost spitalizată, după ce a leșinat în timp ce era spălată pe cap de către mama sa cu o...

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Postul poate prelungi viaţa
Sănătate miercuri, 16 aprilie 2025, 16:03

Postul poate prelungi viaţa

Un nou studiu arată că evitarea prelungită a consumului de produse de origine animală, cum este perioada postului Paştelui, poate conduce la...

Postul poate prelungi viaţa
Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 14:47

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă

Rabia este o boală virală extrem de gravă, care ucide în fiecare an zeci de mii de oameni, în special în Asia și Africa. Aproximativ 40%...

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 13:46

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!

Aproape 27.600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România în decurs de numai un an, ceea ce înseamnă 85% din totalul îmbolnăvirilor...

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 16:09

Ziua Națională a Transplantului

Este Ziua Naţională a Transplantului, o conştientizare a faptului că acest act medical salvează vieţile unor oameni care nu au altă şansă....

Ziua Națională a Transplantului
Sănătate joi, 10 aprilie 2025, 13:53

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți

Peste 3.400 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în primele trei luni ale acestui an.   Peste 70% dintre apeluri...

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți
Sănătate marți, 8 aprilie 2025, 15:03

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale

Legea care le permite pacienților să își exprime recunoștința față de medici prin donații făcute unității sanitare a fost promulgată de...

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale